Ordításmentes házasság

Felnőni és közelebb kerülni egymáshoz - összegzik a szerzők az Ordításmentes házasság című könyvük lényegét. Az ilyen partnerek nemcsak egymással nem ordítoznak, hanem befelé sem, mert nem vesztik el a kontrollt érzelmeik felett. Hogyan lehet ezt elérni? Erről regél a fenti című kötet egy új, forradalmi, első látásra nem logikus megközelítéssel. 

Könyvajánló
Szerzők: Hal Edward Runkel és Jenny Runkel
Fordító: Farkas Veronika
Kiadó: Jaffa Kiadó

ORDÍTÁSMENTES HÁZASSÁG

Ordításmentes házasság, ahol arra fókuszálnak, hogyan viszonyulhatunk a másikhoz nyugodt, higgadt, bensőséges módon, akkor is uralkodva érzelmi állapotunkon, ha a partnerünk éppen nem képes a fenti viselkedésre. A témában nagyon fontos önmagunkra fókuszálni és nem elengedni az öngondoskodás kérdését sem, mert csak így tudunk harmóniában létezni környezetünkkel.

A házasságban, komoly partnerkapcsolatban többé kell válnunk, mint amennyik addig voltunk, idéznek Candice Bergment az első lapokon a szerzők. Ez a könyv nem átlagos házassági tanácsadó, mert megítélésük szerint a legtöbb kiadvány, ami a házasság működésével, jobbá tételével foglalkozik, olyan tanácsokat ad, amelyek gyakran nemcsak tévesek, hanem ártalmasak is. A mű azon merész állítással vágja át a párkapcsolati gordiuszi csomót, hogy az együttélés nem attól lesz jobb, ha többet foglalkozol a társaddal, hanem attól, ha többet foglalkozol önmagaddal. Paradoxon, nem igaz? Pedig bejön! Magam bő két évtizeddel ezelőtt jutottam egyénileg erre a megoldásra, és működött, működik.

Milyen sarokkövek mentén működik egy házasság a fentieket figyelembe véve? Íme egy hevenyészett lista róluk:

- ha nem vagy ura önmagadnak, akkor kapcsolódni sem fogsz tudni a partneredhez,
- csak a belső integritásra alapozva lehet mély és tartós kapcsolatot kialakítani (nem az a fontos, mi a közös bennetek, csak az, hogy mi van benned),
- autentikus énképviselet kommunikációja, hogy a másik megismerhessen,
- nem kerülni a konfliktushelyzeteket, hanem melegében megoldani,
- megküzdeni az elköteleződésért,
- önmagunkat adni az intimitás során.

A fentiek így sorba szedve egészen jól hangzanak, nem? Ha sikerül a könyvön túljutni, megérteni és magunkévá tenni a hasznos javaslatokat, akkor egészen másként fogunk tekinteni a párkapcsolatra és azon belül önmagunkra. Szerintem mindenki akkor tud a legjobban teljesíteni, funkcionálni, ha tisztán látja a helyzetét: ezt akarom, így akarom, ilyen vagyok, így tudok jobban kapcsolódni. Ezek választási lehetőségek, amelyek jobbá tudják tenni a házasság megélését. A szerzők közvetlenül az egyén integritásához írták a könyvet, mert ez a rész az, amelyik dönt az oltár előtti igenről, ez az a rész, amelyik akkor beszél a leghangosabban, amikor csendben van, és mégis, legmélyebb elveidről, leghőbb vágyaidról regél. Az integritás kínálja a legnagyobb esélyt, a komoly, szeretetből fakadó, eget rengető döntéseket. Tabudöntögető, társadalmi elvárásokat keresztülhúzó könyv ez, ahol az egyén úgy kerül középpontba, hogy mégis a párnak lesz jó, amit tesznek. 

Hogyan lehet ezt elérni? A kötet olvasmányosan, érdekfeszítő módon, példákon és gyakorlatokon keresztül teszi világossá, mitől és miért lehet hatékonyabban, szeretetteljesebben működtetni egy házasságot, egy párkapcsolatot úgy, hogy tudatosabbá, önmagunkat jobban ismerővé tesszük azért, hogy ketten sikeresen tudjunk együttműködni. A művet emberközelibbé teszi, hogy alkotótársként a terapeuta-férj mellett a felség is szerepel, aki helyenként hétköznapi szintre szállítja le a szakember meglátásait.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Mindnyájan vágyunk a hosszú, kiteljesedett, őszinte és igaz párkapcsolatra, amelyben nemcsak egymással nem veszekednek hangosan a pár tagjai, de befelé sem ordítoznak, azaz nem veszítik el a kontrollt az érzelmeik felett. Ez azonban sajnos csak keveseknek sikerül.

A szerző radikálisan új koncepciója leszámol a cukormázas elképzeléssel, miszerint a házasfelek legfontosabb feladata, hogy a párjuk szükségleteit kielégítsék, a saját elképzeléseikről és egyéni vágyaikról pedig lemondjanak azért, hogy „eggyé válhassanak” a házasságban. Az ordításmentes filozófia szerint az elkötelezett, tartós és mély, igaz kapcsolat titka éppen az, hogy a felek a szokásos házassági tanácsokkal ellentétben elkezdenek inkább saját magukra fókuszálni...

A könyv nem azt ígéri, hogy ha megfogadjuk a tanácsait, akkor elkerülhetjük a konfliktusokat – sőt ez nem is lehet cél. Ha melegségre vágyunk, akkor tüzeken kell átkelnünk. De a könyvben bemutatott egyszerű modell segítségével át fogunk tudni kelni ezeken a tüzeken, hogy megtisztulva és erősebben jöjjünk ki belőlük. És ez az, ami egyre magasabb szintre fogja emelni a házasságunkat.

Hal Edward Runkel elismert párkapcsolati szakértő, család- és házasságterapeuta, mediátor. Könyvei sok ezer példányban kelnek el világszerte, szakértőként rendszeresen tart előadásokat. Ordításmentes gyereknevelés című bestsellerében bemutatta a szülő–gyerek kapcsolat forradalmi megközelítését, amit ebben a könyvében a párkapcsolatokra is kiterjeszt.


Hal Edward Runkel párkapcsolati szakértő, előadó, író, konzulens és mediátor. Előadásai sikeresek, mert képes bonyolult párkapcsolati problémákat leegyszerűsíteni, miközben remek humorral oldja a nehéz téma feszültségeit. Konzulensként magánszemélyek és szervezetek is fordulnak hozzá, legyen szó házassági, szülői, politikai vagy kommunikációs zavarról, őszintén és higgadtan tud konfliktushelyzetekből kiutat találni.

Köszönöm a lehetőséget a Jaffa Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!
Termékadatok
Cím: Ordításmentes házasság
Szerző: Hal Edward Runkel - Jenny Runkel
Fordító: Farkas Veronika
Kiadó: Jaffa Kiadó
Oldalak száma: 304
Megjelenés: 2024. február 16.
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634758495
ret: 200 mm x 140 mm x 20 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes