A komplex rendszerek csodái

Könyvajánló - Giorgio Parisi: A ​seregélyek röpte

"Önmagukat látszólag minden törvényszerűség alól kivonó kísérleti valóságok, magát a tudóst is meglepő felfedezésekhez vezető kutatások, a fizikai és matematikai intuíció felvillantása - ez az a világ, amelyet Giorgio Parisi több mint ötven éve kutat. "

4f11c75b4fcb4cfd81045a60afb0d9ea.webp

Az elúlt években egyre több olyan kötet jelent meg a piacon, amelyek igyekeznek megmutatni, hogy a tudományok érdekesek, szórakoztatóak és bárki számára megérthetőek. Ilyen közérthető nyelven megírt, érdekességeket felvonultató kötet jelent meg nemrég a Park Köyvkiadó égisze alatt. A könyv szerzője Giorgio Parisi, aki 2021-ben megkapta a fizikai Nobel-díjat egy izgalmas felfedezésért, melyben megmutatja miként határozza meg a fizikai rendszereket a rendezetlenségek és az ingadozások kölcsönhatása.

A kötetben nyolc írás található, amelyek különféle helyzeteket elemeznek. A címadó írásban, A seregélyek röptében megtudjuk, hogy miként vizsgálták a nagy csapatokban repülő madarak mozgását az olasz fővárosban. Érdekes volt olvasni, hogy évtizedekkel ezelőtt, amikor még a technológia közel sem tartott ott, mint most, hogyan használtak az elemzéshez rengeteg fényképet, miként dolgoztak fel ezeket és, hogy végeredményben kiderült, hogy attól tudnak ilyen összehangoltan közlekedni, hogy mindenki a szomszédjához igazodik.

A különféle tudományos felfedezések mellett kicsit lehetőségünk van megismerni is ezt a kiváló tudóst. Többek között arról mesél az egyik írásában, hogy miért választotta a fizikát fő területének, de ezek csak apró szösszenetek, amiktől kerek lesz az egész, de nem megy el abba az irányba, hogy túl sokat meséljen magáról. Hagyja, hogy a tudomány maradjon a középpontban.

Ami miatt bárkinek bátran ajánlom a kötetet, hogy bár tudományos kifejezésektől, elvont fogalmaktól sem mentes, mindegyik írásában igyekszik úgy fogalmazni, hogy bárki számára érthető legyen a mondanivalója. Kifejezetten érdekes volt számomra A tudomány értelme című rész, ami egy Feynman idézettel indul: "A fizika olyan, mint a szex. Időnként van valami haszna is, de nem ezért csináljuk." És ebben a részben megtudjuk, hogy Parisi szerint ugyan fontos a tudomány a hétköznapokban is, de a kutatók számára szórakoztatónak kell lennie. Emellett felelősséggel kell lennie a tudósoknak, hogy úgy ismertessék a társadalommal az eredményeiket, módszereiket, hogy ne misztifikálják azokat.

A tudosókra jellemző, sőt úgy általában az emberekre, hogy a sikereikről szívesebben osztják meg az emlékeiket. A legnagyobb szerencsénkre Parisi nem közéjük tartozik és az utolsó részben megosztja velünk, hogy miként hagyta, hogy 25 éves korában elcsaklizzák előle a Nobel-díjat. Ez a szórakoztató kis visszaemlékezés tökéletes zárása volt a kötetnek.

Határozottan élveztem ennek a könyvnek az olvasását. Mindig is érdekeltek a tudományok különböző ágai és szerintem fontos, hogy sokan lássák meg a "varázslatot", amit egy-egy kísérlet, módszer, felfedezés magában hordoz. Remélem jelenik meg hasonló kötet és Giorgio Parisi tudomány iránti szenvedélye átragad egy-két olvasóra.

9785161_5.jpgKöszönöm a lehetőséget a Park Kiadónak!

A könyv a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes