Halálos rozé

Szekszárd, vérre menő versengések bortémában, Renáta, a szingli harmincas, aki nem tud belenyugodni egy haláleset balesetnek minősítésébe - a rendőrség pedig annak ellenére legyint a nőre és teóriáira, hogy nyomozgatása közben hullani kezdenek körülötte az emberek. 


Könyvajánló
Szerző: Patkó Ágnes
Kiadó: General Press Kiadó

Halálos rozé

Karai Renáta, hivatására nézve fordító, odahagyja a fővárost, egy szekszárdi kertes villa, csendesebb környezet és nyugodtabb élet kedvéért. Harminc körüli szingli, szülei a világ másik végére költöztek a fiúk után. Utálja, ha Reninek hívják. Nagynénje élt a városban régen, ő pedig kereste azt a miliőt, amit akkoriban annyira megbecsült. Amikor végre birtokon belülre kerül, ujjongani kezd: megtaláltam, végre a helyemen vagyok! Persze, egy vidéki családi ház, amihez kert is tartozik, rengeteg munkával jár. Hősünk csinálja is rendületlenül, de közben próbálja kiszélesíteni megélhetését, kapcsolatokat és lehetőségeket keres, miközben betagozódik a település életébe. Egy ilyen rendezvényen ismeri meg Wieszlauer Józsefet, akinek rozéja nyeri évről évre a település rangos díját, a Márton-napi Rozémustrát. A férfi másnapra meghívja őt a pincészetéhez, ahol azonban fogadni már nem tudja. A férfi mustgázmérgezésben meghal, szinte Renáta szeme láttára. Megölték vagy tragikus baleset történt? A rendőrség utóbbinak könyveli el, amibe Renáta nem tud belenyugodni, ezért nyüzsögni kezd a történtek miatt. Csakhogy ezt nem mindenki veszi jónéven.

A fiatal nő körül forrni kezd a víz: csapja neki a szelet egy Horváth András nevű, rámenős szépfiú, aki mellesleg borász, megtalálja őt az elhunyt exe is, aki különféle baromságokkal eteti, aztán az áldozat öccse sem százas, szóba kerül egy bizonyos Újváros uzsoraszervezet (keresd a pénzt), mint a bekövetkezett halál lehetséges elsődleges oka. Közben persze, barátokat is szerez, csak nehéz eldönteni, ki az önzetlen ismerős és ki nem. Mindenkinek megvan a maga jól körül határolható érdeke, ami miatt belép a nyomozgató szingli életébe, csak ("csak") ki kell bontani a szálakat. 


A rendőrség mindenesetre egy pár napja idecseppent, kissé lökött nőnek tartja Renátát, aki szerintük azért beszél összevissza, mert túl sok krimit olvas. Pedig az emberek hullani kezdenek körülötte, akár a legyek...

A krimi nagyszerű dramaturgiával keveri a szálakat és húzza be az olvasót a cselekménybe. Talán az első tizedében éreztem némi mesterkéltséget a párbeszédek során, de utána, amikor kibontakoznak a főszálak, minden gördülékennyé vált. Igazi felüdülést jelentett olvasás közben, a szerző izgalmakat, cselszövéseket formázott biztos kézzel és vitte el az olvasót a végkifejletig. Közben senki sem az, akinek tűnik, még akkor sem, ha a nagyesküt is hajlandó lettem volna letenni, hogy na, ez tutira sáros (legalább) valamennyire a témában. Filmszerű izgalmak közepette rágtam a körmöm a végefelé: most akkor ettől kell félni vagy attól? A vidéki élet dinamikája remekül le lett festve a különféle cselekmények során, csak bólogatni tudtam, hogy így, így, bizony így van ez. Van benne egy adag cukiság fíling, de őszintén: nagyon élveztem! Nemcsak a komor "ide nekem a világ összes fájdalmát" krimi lehet nagyszerű, hanem az is, hogy közben ÉL a szereplő, eszik, iszik, kertészkedik, filmet néz, dolgozik ÉS közben megoldja a bűnügyet IS. Köszönöm! (Mondjuk, több kajának is utána kellett néznem, életben nem hallottam még róluk.)

Szerintem olvassátok! Remek debütáló krimi a General Press Kiadó új szerzőjétől, Patkós Ágnestől. 

Fülszöveg

Renáta a nyüzsgő Budapestről egy nyugodtabb élet reményében költözik Szekszárdra. Egy szokatlanul meleg, októberi napon veszi birtokba a buja kertben megbúvó új házát, és lelkesen veti bele magát a lakberendezésbe, a kertészkedésbe, illetve a várossal meg a lakóival való ismerkedésbe.
A rangos Rozémustrán összebarátkozik a legjobb rozénak járó díjat elnyerő borásszal is, ám amikor másnap reggel pincelátogatásra érkezik hozzá, holtan találja a férfit. A rendőrség szerint egyértelműen baleset történt: a borász óvatlan volt, ezért mustgázmérgezést kapott.

Renáta azonban biztos benne, hogy a férfi gyilkosság áldozata lett, ezért maga áll neki kinyomozni, ki lehetett a tettes.


Patkó Ágnes író, újságíró (saját bevallása szerint a lakberendezés és a bor rajongója)

A Halálos rozé a debütáló munkája, a Szekszárdi vörös-sorozat első darabja. A Facebook oldala szerint már a harmadik részt írja (én pedig repesve várom a másodikat a kiadótól!).

A kép @kooadrienportrefotografus munkája.

Köszönöm a lehetőséget a General Press Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva,
ahol beleolvasó is található.

Kövess minket Facebookon is!
A képek a kiadó és a szerző oldalairól származnak.

Termékadatok

Cím: Halálos rozé
Szerző: Patkó Ágnes
Kiadó: General Press Kiadó
Sorozat: Szekszárdi vörös
Oldalak száma: 296
Megjelenés: 2023. szeptember 11.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634527824
Méret: 197 mm x 137 mm x 30 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes