Bűntény az internátusban

Valami nincs rendben az internátusban: egy fiatal, kamaszkorát éppen elhagyó diák halála lavinát indít el. A múlt titkai ötvöződve a jelen kríziseivel letehetetlen krimit tesznek az olvasó asztalára. (Nekem legalábbis nem sikerült távol maradnom a cselekménytől, amíg az be nem fejeződött.) 

Könyvajánló
Író: Lucinda Riley
Fordító: Tóth Bálint Péter
Kiadó: General Press Kiadó

Bűntény az internátusban

A Foltesham településen fekvő St. Stephen’s magániskolában Charlie Cavendish némi fortéllyal elcserélt két szem tablettától elhalálozott. Az idegenkezűség egyértelmű (az olvasónak), hiszen ennek ecsetelésével kezdődik a kötet. Kinek állt útjában a srác? Nehéz kérdés, mert a diákot senki sem szerette: a kamaszkort éppen csak elhagyó fiatal felnőtt öntelt, arrogáns kis rohadék volt, aki előszeretettel bántalmazta a tőle korban, testi erőben kisebb diákokat (az igazgató szerint onnantól, hogy betette lábát az iskolába, csak bajt kevert). Indíték tehát számtalan adódott, akinek útjában lehetett az élő  Cavendish. A magániskola hírnevének azonban nem tesz jót, ha gyilkosságot emlegetnek egy növendék halálával kapcsolatban, napláne nem, ha az a diák az oktatási intézményben hunyt el, bűnügyi helyszínt kreálva a kollégiumi szobájából. Az igazgató köröm szakadtáig ragaszkodik a véletlen baleset teóriához: a fiú epilepsziában halt meg. 

És ha nem?

A halottkém szerint a halál oka anafilaxiás sokk, aminek a szervezetében lévő Aspirin az okozója. Tovább gyűrűzik a kérdés: véletlenül vette be, vagy valaki kicserélte az epilepszia gyógyszerét Aspirinnel?

Ha bebizonyosodik az utóbbi: miért?

Jazmine Hunter-Coughlin – akit a barátai csak Jazznek, a munkatársai pedig Hunter felügyelőnek szólítottak kapja a St. Stephen’s magániskolában történt haláleset vizsgálatát. A nő krízishelyzetéből adódóan hetedik hónapja úgy viselkedik, mint egy durcás kamasz, mert egyszerre hagyták cserben a munkahelyén és a magánéletében. Végül elvállalja az ügyet, izgatja a kihívás - ami a főkapitány haverjának teendő szívesség tulajdonképpen, a Scotland Yard Londonból nem szokott holmi túladagolások miatt vidékre kiszállni. A fiú végül is egy olyan ügyvéd sarja, akinek sikerült kiadatnia néhány terroristát is, fontos, hogy minden szál el legyen varrva a nyomozás során. 

Nos, itt tartunk a regény egytizedénél, amikor... amikor a szerző elkezdi szépen dramaturgiailag behúzni az olvasót a krimi eseményeibe. Előbb csak Cavendish anyjával nem stimmel valami. Aztán öngyilkos lesz egy tanár. Többen is úgy érzik, szellemet látnak az iskola körül, olyan szellemet, akinek gondolatára IS lefehérednek. Aztán hullani kezdenek az emberek. Mi a fene történik itt? Körömrágós letehetetlen történet, klasszikus krimi, szövevényes szálakkal, akaromtudnimitörtént' izgalommal. Egy kollégiumi ház múltja, családi krízishelyzetek, titkos szeretők, identitásválság, egy kamasz kálváriája, bűntudat, öngyilkosságok és emberölések katyvasza kering a krimiben.

A szerző 2021-ben bekövetkezett halála után került elő a kézirat, Lucinda Riley fiókjából. 2006-ra datálható krimi keletkezése, egyike a korai munkáinak. Bármennyire is más zsánerben alkotott a későbbiekben, ez a munka ettől függetlenül kiforrott, műfajában semmi kívánnivalót nem hagyó írás. Kíváncsi vagyok, ha annak idején valamelyik kiadó ráharap, nem krimiket írt volna inkább a romantikus művei helyett? Ez utóbbi műfajban lett világhírű, a Hét nővér-sorozat tette őt ismertté.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Egy norfolki magániskolában Charlie Cavendish végzős diák váratlan halála borzolja a kedélyeket: a gimnázium igazgatója pedig mindent megtesz, hogy véletlen balesetnek állítsa be az eseményeket. A helyszínre érkezik Jazz Hunter, a környéken új életet kezdő nyomozónő. Bár feltett szándéka, hogy otthagyja a rendőri pályát, egykori főnöke kérésére mégis elvállalja az ügyet. Ahogy társával, Alistair Miles őrmesterrel egyre mélyebbre ásnak a bentlakásos iskola ügyeiben, Charlie személyiségét megismerve rá kell jönniük, hogy a kisebb diákokat bántalmazó, arrogáns fiú halálát sokan kívánhatták.
Az események újabb, váratlan fordulatot vesznek, és lassan fény derül az iskola történetének sötét titkára is. Jazz eddigi pályafutásának legizgalmasabb nyomozásában találja magát, miközben szembe kell néznie a saját múltjából visszatérő árnyakkal is…

A hét nővér-sorozat sikerszerzője ezúttal a klasszikus krimi területére vezeti az olvasóit.


Lucinda Riley Írországban született, karrierje kezdetén színésznőként több mozi- és tévéfilmben, illetve színpadi darabban szerepelt, majd huszonnégy évesen megírta az első regényét.
A könyveit eddig harminchét nyelvre fordították le, és negyvenmillió példányban keltek el világszerte. A regényeit számos nemzetközi elismerésre jelölték. A Sunday Times és a New York Times bestsellerszerzője. A világszerte népszerű és műfajteremtő A hét nővér-sorozatból várhatóan egy hétévados tévésorozat készül. A The Guardian Angels című gyerekkönyvsorozaton a fiával, Harry Whittakerrel közösen dolgozott.
Bár négy gyermekét az angliai Norfolkban nevelte fel, 2015-ben teljesült az álma, amikor házat vásárolt az írországi Nyugat-Corkban, amit mindig is az otthonának érzett. Az utolsó öt regénye már itt született. Rákbetegségét 2017-ben diagnosztizálták, 2021. június 11-én, családja körében érte a halál.

Köszönöm a lehetőséget a General Press Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!

A képek a kiadó oldalairól származnak.

Termékadatok

Cím: Bűntény az internátusban
Eredeti cím: The Murders at Fleat House
Szerző: Lucinda Riley
Fordító: Tóth Bálint Péter
Kiadó: General Press Kiadó
Oldalak száma: 416
Megjelenés: 2023. szeptember 25.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634527862
Méret: 197 mm x 137 mm x 35 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes