Az utolsó vacsora

Az utolsó vacsora című kötet fantasztikus izgalmakkal teli thriller, ahol egy gyilkosság nyomán szinte mindenki gyanúsított lehet az emberölési ügyben. A világ vége után két megállóval lévő exkluzív helyszínen a sztárséf testén a rendszeresítetteken túl újabb lyukat nyitnak, ami a hóviharral, az elszigeteltséggel és a különböző érdekekkel küzdő, emberekkel teli épületkomplexumban elszabadítja a poklot. Két oknyomozó újságíró igyekszik megszerezni az események feletti uralmat, miközben a gyilkos még ott rejtőzik körükben. 

Könyvajánló
Szerző: Tasmina Perry
Fordító: Simonyi Ágnes
Kiadó: 21. Század Kiadó

Az utolsó vacsora

Egy isten háta mögötti hely, aminek sztárolása folyamatos a közönség által, ami a közeli falun kívül 80 km-re található a legközelebbi lakott településtől, óriási krízisek helyszínévé avanzsál. A hely ikonjává kinőtt séf, akin áll vagy bukik a komplexum megélhetése, felmond, a tulajok kiakadva, óriási hóvihar készülődik, és akkor erőszakos halált hal valaki. Valaki? Maga a séf, Viggo Widlund!

Idézet a műből

A Titanic, gondolta keserűen. Viggo a jéghegy. Önző, arrogáns, és el van telve azzal a torz meggyőződéssel, hogy az egész univerzum őkörülötte forog. Ezért nem állhatta Theo soha Viggót, a hamisított viking harcost. Még hogy viking! Kis híján hangosan felnevetett a gondolatra. Az igazi törzsfőnökök gondoskodnak a népükről; nem hagyják őket cserben.

Főbb szereplők

Viggo Widlund -  a Kluven nevű exkluzív étterem tulajdonos séfje, az életmódmagazinok állandó szereplője. A vele készült interjúkban rendszerint a séfek archetípusaként ábrázolták – macsó, robbanékony, félőrült –, és konyhai bolondériáira rátettek még egy lapáttal, amikor elhintették, hogy viking séf, aki jávorszarvasra vadászva egy szál dárdával a kezében trappol végig az erdőn. Ezekhez természetesen úgy is néz ki, mint egy viking.

Lara Stone - oknyomozó újságíró, hat hónapja mondott fel London elismert országos napilapjánál, a Chronicle-nél. amikor barátnőjét (Sandrine-t) meggyilkolták, és a nyomozás során maga is kishíján életét vesztette. Azóta szabadúszó.

Alex Ford - Chronicle főszerkesztő-helyettese, akinek az a meglátása, hogy a világtörténelmet érzelmek – féltékenység, düh, szerelem és kétségbeesés – teremtik meg. Itt lehet megtalálni a híreket – az emberek titkos motivációiban.

Helyszín
Kiruna repülőteréről egy óra kocsiút  az észak-svédországi hely, ahová hőseink, Lara és Alex tartanak. Kluvenbe mennek, a szezon utolsó vacsorájára. A Kluven Európa egyik legexkluzívabb célpontja a gourmand-ok számára, és Viggo Widlund az ínyencek világának már-már legendás alakja, ráadásul a közös asztalnál csupán tizenkét főre terítenek. Sok pénzzel vagy nagyszerű összeköttetésekkel rendelkezőnek kell lenni ahhoz, hogy valaki a Kluvenben étkezhessen – általában mind a kettőnek. Viggo 20-30 fogást készített ilyenkor a 12 vendégnek. Amellett, hogy a vendégei imádták s sztárséfet, a személyzet nagy része szerint Viggo csak egy nagyképű idióta, hatalmas egóval.

A Kluven azonban autentikus helyből kezd Disneylanddé válni. "De vannak dolgok, amiket nem lehet megzabolázni – és az úgynevezett társa rá fog jönni erre", gondolja Viggo a hely működtetőivel, Martin és Anna Svensonnal kapcsolatban. Azért indul késsel a kezében a komplexum tulajdonosaihoz, hogy megmondja: vége. Vége a Kluvennek, nem csinálja tovább. A kés jelképes ajándék volt az étterem megnyitásakor Martinéktól Viggonak, amit most visszaad nekik. Igen ám, de Viggo Widlund azóta márkanév lett, akinek kiszállásától szinte mindenki idegbeteg lett, megélhetések vannak lehúzva a klotyón a fenti döntés következtében. "Viggo istent játszik" - gondolják sokan, - "és közben szarik ránk". Az utolsó vacsora, a világ leginnovatívabb ételsorának elkészítése ennek a felrobbant, feszültségekkel teli konyhának jegyében készül elő a konyhán.

Idézet a műből

– Oké, szóval mi idézhette ezt elő? Mi bír rá valakit, hogy gyilkoljon?

– A féltékenység, a frusztráció, a félelem és bármelyik negatív érzelem. De akár az úgynevezett „jók” is: a lojalitás vagy az empátia, például az eutanázia esetében. Természetesen a legerőteljesebb a szerelem. A szerelemért bármit megteszünk. Jót és rosszat egyaránt.
Ez bizony remek történet, csupa feszültség és különalkuk sora az egész mű. Egyrészt Cara bizonytalansága a barátnője halála miatt (Lara Stone1, a sorozat első darabja), plusz feszültség Alex jelenléte, a konyhában minden csupa düh és agresszió, indulat és feldúltság, elárultság érzése, bosszúszomj, és a vendégek közül sem mindegyik a puszta élvezetért fizetett bődületes pénzt a vacsorán való részvételért. Akad a vendégek között olyan is, aki szerint Viggo művészetének alapja nem más, mint hazugság, egyszerűen nincs benne eredetiség, a vikingvadember-imázs meg jórészt csak marketingfogás.

A Prológus ismeretében az bizonyos, hogy Viggo menekült valami elől, a halála előtti hetekben zaklatott és űzött benyomást tett mindenkire, félt valamitől. Közvetlenül meggyilkolása előtt viszont felszabadult volt, mint aki nyomás alól szabadult fel, mert lehetősége nyílt döntésre jutni. Mindenesetre egy biztos: a gyilkos még mindig ott van az étteremkomplexumban, lehet vendég, de lehet a személyzet tagja is. A két oknyomozó újságíró, Lara Stone (akiről a sorozat nevét kapta) és Alex Ford az események nyomába ered. A hóvihar miatt biztosak abban, hogy a gyilkos még körükben van.

Kinek állt érdekében Viggot eltenni láb alól? Szinte minden jelenlévőnek. És ki az, aki közülük megtette? Hát... ehhez el kell olvasnod a művet! (Ami mellesleg sokkal jobban sikerült történet, mint a Lara Stone-sorozat első darabja.)

Szerintem olvassátok! 

Fülszöveg

Egy hólepte pihenőhely
Egy luxusétterem
Egy fogás, amiért érdemes meghalni

Viggo Widlund a gasztrovilág dédelgetett kedvence. Kluven nevű étterme, amely messze, a svéd vidéken található, az exkluzív konyhák minden toplistáját vezeti. Csak egyetlen út visz oda, és egyetlen asztal található a Kluvenben, amelyet tizenkét szerencsés kiválasztott ülhet körül.

Lara Stone, az oknyomozó újságíró is megkaparint egy foglalást, és biztos benne, hogy emlékezetes este elébe néz. De az étlapon a gyilkosság szerepel.

Viggót holtan találják, mindenki gyanúsított, aki a hólepte pihenőhelyen töltötte a hétvégét. Ki tudja bogozni Lara a hazugságok szövedékét? Megtalálja a gyilkost, mielőtt őt is megölik?


Tasmina Perry
  megannyi Sunday Times Bestseller szerzője, könyvei milliós példányszámban keltek el világszerte. 

J. L. Butler álnéven thrillereket is ír.
„Senki más nem ráz össze ilyen ínycsiklandozó koktélt intrikából, szenvedélyből és csillogásból.” Hello Magazine

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!
A képek a kiadó oldalairól származnak.

Tasmina Perry
ISBN:9789635684298
Elérhetőség:Raktáron
Gyártó:21. Század Kiadó







Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes