A túra

 Könyvajánló - Lucy Clarke: A túra

Ideális kirándulóidő van

Négy barát túrára indul Norvégiába, a gyönyörű erdőségbe. Maguk mögött hagyják átlagos hétköznapjaikat. Köztük és a hegycsúcs között nincs semmi egyéb, csak az érintetlen erdő és a metszően kék ég.

Ez az ideális hely arra, hogy valaki eltűnjön

De az erdőnek van egy sötét oldala: egy éve itt tűnt el egy nő. Azóta a hegységet gyanakvás és megválaszolatlan kérdések övezik.

A baráti társaság útja most éppen a rejtélyek kellős közepébe vezet. És a túraúton várja őket valaki, aki megtenne mindent, hogy a titok ne kerüljön a felszínre – akár meg is akadályozza a barátokat abban, hogy élve kijussanak az erdőből.




A kötet elején fejezetről fejezetre megismerünk négy barátnőt, akik hosszú évek óta minden évben közösen mennek nyaralni valahová. Idén Liz választotta a célpontot, mégpedig a gyönyörű norvég hegyet, Blafjellt és a környező erdőségeket, ahová egy négy napos vadkemping-túrára indulnak. Liznek családja van, bár a férjével most egy kísérleti egyhónapos különélés kezdődött, úgy, hogy a gyerekek ne vegyék észre - ő most elmegy egy hétre a barátnőivel a szokott évi nyaralásra, következő héten pedig a férje megy a családjához - hogy eldöntsék, együtt vagy külön szeretnék-e folytatni. Liz a helyi háziorvos, aki nemrégiben fedezte fel, hogy a sétának milyen sok pozitív hatása van - azóta sokszor "írja fel" receptre a betegeinek a napi rendszeres sétát is. Ráadásul az egyik barátnőjével anno az iskolában éppen erről a térségről írtak egy házi dolgozatot, akkor el is határozták, hogy egyszer meglátogatják.

Aztán a szingli Helena, akitől a lehető legtávolabb áll a vadkempingezés, de hát a közös éves nyaralást csak nem mondhatja le - és épp azon aggódik, vajon terhes-e vagy sem. Igazi nagyvilági életet él, egy modern dolgozó nő, rendezvényszervező, aki a legnagyobb cégeknek szervez le mindent és bármit az utolsó dologig, ami csak felmerülhet - cserébe viszont az igen magas bérezésért elvárják, hogy a nap 24 órájában rendelkezésre álljon. Ez a hét lesz a pihenése, kiszakadása a mókuskerékből. Maggie, az elvált nő, aki egyedül neveli a 3 éves kislányát, akit most kénytelen a szörnyű apjára hagyni - és aki volt már minden a pultostól a virágárusig. És Joni, a befutott, ám egyre lejjebb csúszó zenész, akit jelenleg a kokain és az alkalmi kapcsolatok tartanak életben - vagy sodorják éppen egyre mélyebbre? Az utóbbi közös nyaralások a turnék és egyebek miatt kihagyta, de most úgy érzi, szüksége van rá, ezért váratlanul, saját magát is meglepve elindul Berlinből, a legutóbbi koncert helyszínéről Norvégia felé, hogy csatlakozzon a lányokhoz.

Ők négyen elindulnak a norvég vadonban - ott, ahol egy évvel korábban egy nő eltűnt nyomtalanul - mit sem tudva arról, hogy valaki a nyomukban van. Valaki, aki az életükre akar törni...

Mivel már a kötet elején világos volt, hogy egyikük meg fog halni, ahogy fokozatosan megismertem őket, egyre jobban izgultam, hogy vajon melyikük? Egyikük sem tűnt érdemesnek a halálra, egyiküket sem akartam "elveszíteni", és mindegyiknél érdekelt a magánéletük, az otthoni életük, hogy merre, mire jutnak, mi történik még velük - elvégre ez csak egy egyhetes kis kiruccanás abból az életből - de mégis örökre megváltoztatja mindannyiukat. 

Olvasmányos, érdekes és letehetetlen regény, aminek a hangulata és hangvétele most rendkívül jólesett, éppen erre volt szükségem. Mindez egy gyönyörű norvég erdőben - nagyrészt -, és az egész megbolondítva egy jól sikerült borítóval. Kell ennél több egy jó könyvhöz? Izgalmas, a székre szegező történet érdekes szereplőkkel, mégis egy könnyű, egydélutános, haladós olvasmány, ami jó élményt ígér mindazoknak, akik szeretik a gyönyörű helyeken játszódó thrillerbe hajló túlélőtúrákat.

Lucy Clarke



Mindenesetre számomra sokkal jobb élmény, sokkal jobb olvasmány volt, mint Lucy Clarke előző könyve, az Egy a lányok közül, amit kissé mesterkéltnek, itt-ott túlírtnak, és a kapcsolatokat tekintve kevéssé valószerűnek, túlságosan gyerekesnek éreztem. Ebben a kötetben a négy barátnő kapcsolata és személyisége is kiforrottabb, érettebb, fejlettebb, ráadásul sokszínűbb is - arról nem is beszélve, hogy számomra a sötét, vadregényes norvég erdők-hegyek sokkal, de sokkal vonzóbbak, mint a mediterrán tengerpart, ahol az a kötet játszódott. :)

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.




Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes