A dán horda

Könyvajánló - Bjorn Andreas Bull-Hansen: A dán horda

Krisztus ​után 1007-et írunk. Hajóács Thorstein Vingulmorknak, a Vík gazdag keleti partvidékének törzsfője. Az északi népek egyik leghatalmasabb nagyurává vált, rabláncok között töltött múltja már csupán ködös emlék. Szeretett felesége, Sigrid két fiúgyermeket szült neki, az erdő széléről istenszobrok figyelik a sorsát. A földjén béke és jólét uralkodik, ám egyre sűrűsödnek a háború fellegei. A nagyratörő Eirík jarl és Villásszakállú Svein, a dánok királya szemet vetett az angol királyságokra. Eldöntötték, hogy visszafoglalják az egykor dán fennhatóság alatt álló területeket, és elűzik trónjáról a gyűlölt Ethelred királyt.

A regény azokba a vérgőzös évekbe repíti vissza az olvasót, amikor észak királyai és jarljai összefogtak, hogy lerohanják az angol szigetet. Ám nemcsak a háború kora ez, hanem a változásé is: a kereszténység egyre terjed, és hamarosan örökre megváltoztatja az egész északi világot. Hajóács Thorstein, a hírhedt jomsviking, Vingulmork törzsfője királyok és nagyurak között, egy régi és egy új korszak határán egyensúlyoz. A Jomsviking-sorozat még sok köteten át folytatódni fog… Ez közülük a harmadik.



A kötet az egyik kedvenc időszakomban játszódik: abban az időben, amikor a brit szigetek sorsa még kétséges, amikor viking népek foglalták el és uralták egy részét, és nagyon úgy nézett ki, hogy a dán királyság lesz az úr azon a vidéken is. Végül másképp alakult, de a brit szigetekre örökre rányomta bélyegét az északi népek jelenléte. Anglia visszaszorul, sőt, majdnem el is tűnik végleg. Bár a főhős, Thorstein fiktív szereplő, megjelennek mellette a kor valós urai és királyai is, ahogy a korábbi kötetekben is, ez pedig ad egy valóságos, történelmi hangulatú színezetet a történetnek.

Mindazonáltal ez lett talán a leggyengébb a három közül: talán a túl magas elvárásaim miatt érzem így, vagy azért, mert kissé önismétlővé válik a sztori, és Thorsteint nem érzem annyira erős, karizmatikus vezetőnek, mint ahogy Bull-Hansen sugallja, alakja eltörpül a kor valós szereplői és monumentális eseményei között. Lehet, hogy három kötet elég lett volna ennek a rabszolgából úrrá vált jomsvikingnek a történetéből, de a nagy sikernek hála Bull-Hansen folytatja, ki tudja, meddig.

Apám valaha azt mondta nekem, mi, férfiak olyanok vagyunk, mint a vas. Meg kell kalapálódnunk, meg kell edződnünk. Különben gyengék maradunk, és a Valhallában gyengéknek nincs helye.

Nem volt ez rossz, csak így harmadjára mintha kicsit fáradt volna a történet is, a karakterek is, nem mert nagyobb csavarokat és erősebb színezetet belevinni, és továbbra is a vérbosszú az, ami mozgatja a szálakat. Remélem, a következő kötetre ismét magára talál és úgy csavarja tovább Thorstein életének szálait, hogy érdekes és fordulatos, sőt, akár váratlan is legyen a végkifejlet. Aki szereti a korszakot, a vikingeket és olvasta az első két kötetet, annak kötelező ez is :)



Bjørn Andreas Bull-Hansen 1972-ben született Oslóban. Profi súlyemelői karrierjének egy baleset vetett véget 23 éves korában. Közgazdaságtant tanult, de mindig is érdekelte az írás, első novelláit röviddel a balesete után adták ki, és azóta sem hagyta abba az alkotást. Világsikert A viking című 2017-es regényével ért el, amely egy történelmi alapokon nyugvó regénysorozat első része. Egy jelenleg 635 ezer feliratkozóval rendelkező Youtube-csatornája van, ahol a viking életmód és kultúra bemutatása mellett korunk problémáiról és a mindennapjairól is beszél. (Hozzátenném, hogy belehallgatva a videóiba, sok dologgal nem értek vele egyet személy szerint, de ez egész más lapra tartozik.) 

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes