Tolvajok tele

Könyvajánló - David Benioff: Tolvajok tele

Két férfi lehetetlen küldetése Leningrád ostromgyűrűjében, hogy elkerüljék a kivégzést: az éhezés és halál sújtotta városban szerezni egy tucat tojást a Belbiztonság ezredesének. Szerintem kevesen fogadnának sikerre.

10 évvel az első megjelenés után tavaly újra kiadta a Fumax Kiadó David Benioff megható, sokszor megrázó regényét, a Tolvajok ​tele című kötetet. Anno én is lemaradtam róla, ezért nagyon megörültem, hogy újra a boltok polcaira került a kötet.

A történet visszarepíti az olvasót egy sötét korszakba, megmutatja milyen volt az élet Leningrádban az ostromgyűrű idején a nácik uralma alatt. Két nagyon különböző karakter kerül a főszerepbe, akik egy véletlen folytán társakká válnak. Kolja, a fiatal dezertőr egy cellában senyved, amikor fosztogatásért mellékerül Lev. A kivégzésükre várnak, amikor váratlan lehetőséget kínálnak nekik a túlélésre.

Az ostromgyűrű meggátolja, hogy bármilyen utánpótlás jusson a városba, ezért rengeteg számunkra hétköznapi dolog hiánycikké válik. Az éhezés mindennapossá válik, de van egy ezredes, akinek a pórnép problémái eltörtpülnek a legnagyobb gondja mellett: egy tucat tojásra van szüksége, de azonnal.

Gondolhatja egyből a kedves olvasó, hogy WTF?, miért is olyan fontos a tojás: súgok, a lánya esküvőre készül és mégis milyen az az esküvő, ahol nincs torta... Így működött sajnos az a világ, mégis felháborító arról olvasni, hogy halálba is küldene két embert azért, hogy a pici lánya mennyegzője tökéletes legyen.

Ha választani kell a biztos halál és egy lehetetlennek tűnő küldetés között, szerintem a legtöbben úgy tennénk, mint Lev és Kolja: elvállalták a feladatot és belevetik magukat Leningrád poklába, hogy tojást szerezzenek. A kötet során végignézzük a keresést, a hajszát a tojások után, miközben minden irányból a halál van a nyomukban.

"Úgy döntöttek, őket csak az Isten teheti el láb alól, őbenne pedig nem hisznek."

A leírások, a kor hangulata, a városban zajló rettenet, a két férfi különös dinamikája, a borzalmak, az éhezéstől elállatiasodott emberek. A sok borzalomhoz tökéletesen passzolt a humor, amit a szerző belecsempészett a vadászatba. Látjuk, ahogy fiúból férfivá válnak és, ahogy Kolja Lev őrangyalává válik.

Benioff kiváló író, a Trónok harca sorozat rajongóinak biztosan nem kell bemutatni, ő az alkotója, forgatókönyvírója és producere a nagysikerű sorozatnak. Tolvajok tele című regényében remekül mutatja be a helyszínt, az embereket, a kínt, az éhezést, a halált és mégis képes a rideg valóságból valami szépet, meghatót kihozni a végére.

Tetszett, hogy tompítsa a könyv élét, megfelelő ritmusban hozott humoros helyzeteket és nagyon élveztem a két férfi közötti dinamikát. Ez szerintem egy remek könyv, itt-ott talán túl sok benne a Hollywoodra jellemző "happy end", de ettől függetlenül is bárminek bátran ajánlom, aki nyitott a világháborús regényekre.

3981607_big.jpgA könyvet a Fumax Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre és rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!

Kövess minket a Facebook-on is!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes