A Kreml titkai

Raszputyintól Putyinig - ez lehetne A Kreml titkai című kötet alcíme, amelyben Szovjetunió és Oroszország vezetői kerülnek górcső alá, tetteik, múltjuk, titkaik, kényszerlépéseik. Tizenhét fejezet foglalkozik azzal, hogy akkor és most miért ilyen Oroszország. A műben foglalt hiteles tények az olvashatóság berkein belül maradnak. 


Könyvajánló
Író: Bernard Lecomte
Fordító: Sujtó László
Kiadó: Corvina Kiadó

A Kreml titkai

Moszkva és az orosz - szovjet birodalom belső körei döntéseinek mozgatórugóit tárja az érdeklődők elé Bernard Lecomte, francia újságíró, aki a KGB titkai című könyve után jelentette meg A Kreml titkai című munkáját. A szerző nemcsak újságíró, hanem történész is, abból is a sikeresebb fajtából, így nemcsak azt tudja, hogyan rakjon össze egy sokakat érdeklő témát, hanem azt is, hogy mit írjon meg és azokhoz honnan szerezzen forrásokat. Hitelessége tudásalapú, a műben hosszú oldalakra rúg a jegyzetek, hivatkozott irodalom és a szószedetek mennyisége.

Az 1917-től 2022-ig tartó időszak jelentős orosz - szovjet vezetői és történései kerülnek górcső alá, a cím pedig a hatalomgyakorlás helyének elnevezését emelte ki hívószónak. A Kremlről mindenkinek az orosz birodalom jut eszébe és annak leggyakrabb ábrázolt képe: a fellegvár leglátványosabb tornyaival, amelyek a Vörös térre néznek. Titokzatos épület ez, tele rejtélyekkel, Lenin, Trockij, Sztálin, de Hruscsov, Brezsnyev vagy Putyin színpada is, ahonnan a birodalmat vezényelték - vezénylik, a világ helyenkénti felhördülésével együtt.

A mű bűnök, összeesküvések, gátlástalan cselszövések halmaza, a történelem félelmetes szereplőivel az élen. A könyv cselekménye végigkíséri a szovjet kommunizmus történetét a cári rendszer bukásától napjainkig. "Igyekszik felvázolni – a történelmi igazsághoz szorosan ragaszkodva és gondos vizsgálódások nyomán – a legemblematikusabb epizódjait ennek a döbbenetes politikai, ideológiai, társadalmi és kulturális sagának, amely, ha jól megnézzük, még korántsem ért véget."

Bernard Lecomte az alábbi témákkal foglalkozik:

- Raszputyin
- a Téli palota ostroma
- a cári család kivégzése
- Trockij
- Hitler és Sztálin
- Katyn
- De Gaulle és a Kreml
- Sztálin halála
- Szovjetunió a vádlottak padján
- Hruscsov bukása
- Jurij Andropov 
- honnan került elő Vlagyimir Putyin?

A felsorolás nem teljes, sok olyan történés kering a témában jártas történészek szerint, amelyek önmagukban is megérnének egy misét. A hatalomgyakorlás eszközei és helyenként a véletlen összjátéka során olyan gátlástalan cselekedetek történhetnek, ami a tömegek szemében fel sem tűnik: minden esemény eladható, csak jó piár kell neki, találékony emberekben pedig sosem szűkölködött egyetlen politikai hatalom vezérkara sem - ez így volt, így van és így is lesz. A politikusnak hazudnia kell, olyan foglalkozásával járó szükségszerűség ez, amely egyszerűbb embereket egzisztenciális válságba sodorna, de őket nem feltétlenül. Ha mégis, alkalmatlanok pozícióikra. Talán csak a célzat menti őket: nem mindegy, hogy a közjó érdekében cselekszenek vitatható erkölcsösséggel, de megfelelő mértékben, vagy pl. önös célok miatt irtanak ki népcsoportokat. Azt hiszed, nem jól látom? Jogod van hozzá. Mindenesetre "annak, aki kimondja az igazságot. adjatok egy lovat, hogy el tudjon menekülni..." (Orosz közmondás)

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

A ​KGB sikere után Bernard Lecomte új könyvvel jelentkezik, a szovjet titkosszolgálatok után most a szovjet (és orosz) politika legbelsőbb köreit mutatja be. A címben szereplő Kreml vörös téglafalainak látványa ugyanis mindenkinek magát a szovjet-orosz Birodalmat juttatja eszébe. Szerzőnk bepillantást enged e falak mögé; Raszputyintól Putyinig, a forradalomtól az ukrajnai háborúig a történelem legsötétebb titkait osztja meg az olvasóval. A tizenhét fejezet mindegyike meglepetésekkel szolgál: kiderül, hogy semmi sem egészen úgy volt, ahogy eddig gondoltuk.

1920. február 17-én 21 órakor a berlini rendőrség kiment a Lanwehr-csatornából egy húsz év körüli fiatal nőt, aki a jelek szerint öngyilkosságot akart elkövetni. A trauma hatása alatt álló, azonosíthatatlan nő hat hétig nem hajlandó megszólalni. A dalldorfi elmegyógyintézetbe szállítják, ahol két évet tölt, többnyire ágyban fekve, miközben elzárkózik a kihallgatások elől. Egészen addig, ameddig egyik betegtársa, aki korábban élt Oroszországban, szét nem kürtöli, hogy valójában a meggyilkolt cár egyik lánya…


Bernard Lecomte francia újságíró, történész 1949-ben született, édesanyja lengyel származású. Egyetemi tanulmányait Párizsban, a Keleti Nyelvek Főiskoláján orosz és lengyel szakon, továbbá a párizsi Politikai Tudományok Intézetében végezte. Már kezdő újságíróként külpolitikával foglalkozik, a La Croix című országos napilap külpolitikai rovatát vezeti, majd a nagy olvasottságú hetilap, a L’Express vezető riportereként alaposan megismeri a Szovjetuniót és a szocialista országokat. Kiküldött tudósítóként jelen van II. János Pál pápa 1979-es történelmi jelentőségű lengyelországi látogatásán. Ez olyan nagy hatással van rá, hogy attól kezdve a kommunizmus mellett a katolicizmus is szenvedélyes kutatómunkájának tárgya: egymást váltva születnek a Kreml, illetve a Vatikán titkait feltáró könyvei.

Köszönöm a lehetőséget a Corvina Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!
Termékadatok
Cím: A Kreml titkai
Eredeti cím: Les secrets du Kremlin: 1917-2017
Szerző: Bernard Lecomte
Fordító: Sújtó László
Kiadó: Corvina Kiadó
Oldalak száma: 352
Megjelenés: 2023. október 19.
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789631369410
Méret: 197 mm x 138 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes