Tartsd a szád!

 Könyvajánló - Gregg Olsen: Tartsd a szád!

Gregg Olsen megrázó és erőt adó igaz története három nővérről, akik eltökélték, hogy túlélik a rémálmot.

Anya – tíz év is kevés ahhoz, hogy ne rezzenjenek össze e szó hallatán.
A washingtoni Raymondban található farmház zárt ajtaja mögött a testvérek szadista anyja, Shelly éveken át elképzelhetetlen bántalmazásnak, megaláztatásnak és kínzásnak tette ki a lányait. Időközben Nikki, Sami és Tori olyan erős köteléket alakított ki, mely az egyetlen fegyver volt számukra az életben maradáshoz. És amikor már csak egymásra számíthattak, mert anyjuk sötét és beteg világa lassan másokat is behálózott, ők hárman rátaláltak az erőre és a bátorságra, hogy kimenekülhessenek a fokozódó rémálomból, amely többszörös gyilkosságban csúcsosodott ki.




A Tartsd a szád! egy könyv az abszolút gonoszságról, a szabadságról és az igazságtételről, melyért Nikki, Sami és Tori az életüket kockáztatva küzdöttek. Ők hárman végül megtalálták a fényt a sötétségben, és a szeretetet, ami képessé tette őket arra, hogy végre továbbléphessenek.

A Tartsd a szád! az Animus Könyvek True crime – Valós bűnügyek sorozatának első része.

Az Animus Kiadó új kiadói sorozatba kezdett, mégpedig True crime - Valós bűnügyek címmel értelemszerűen valós, megtörtént bűncselekmények, a valós eseményekhez többé-kevésbé hű leírásai. Az első a sorozatból az amerikai Gregg Olsen könyve, amely magyarul a Tartsd a szád! címet kapta. 

A könyv Michelle - Shelly - Knotek életét és rémtetteit követi nyomon, a nő 1954-ben született a Washington állambeli Raymond városában, Michelle Watsonként. Már gyerekként is problémás volt, és megkeserítette apja és mostohaanyja életét. De az igazi szörnyűség csak felnőttként következett: férjével, David Knotekkel közösen terrorban tartotta és rendszeresen bántalmazta a gyerekeit, és éveken át kínzott, terrorizált, fizikailag és lelkileg is leépített majd végül meggyilkolt legalább két embert, de köze van további két ember halálához is.

A könyv levelek, naplóbejegyzések, egyéb jegyzetek és a bírósági bűnügyi perek bizonyítékai és leiratai, valamint tanúk és családtagok beszámolói alapján íródott, egyáltalán nem ítélkezik és nem moralizál, már-már hidegen, a valóságnak megfelelően leírja a szörnyűségeket és azt, ahogy Shelly egyre inkább kifordul magából. Nem moralizál, csak tényeket közöl, és ez a tényközlés a téma szörnyűsége ellenére is itt-ott szárazra sikerült. A legmegrázóbb, legkegyetlenebb részei nem is annyira a gyilkosságok, inkább a három féltestvér, Nikki, Sami és Tori története, Shelly különböző apáktól származó lányaié, akik ennek a közveszélyes, pszichés beteg nőnek a karmai között nőttek fel, és életük első szakaszában el kellett viselniük a bántalmazás különféle formáit. 


Gregg Olsen



Shelly előszeretettel verte meg őket ok nélkül, de mindannyiukkal előfordult, hogy úgy ébredtek fel, hogy az anyjuk ott áll felettük egy párnával a kezében. Miután a cseperedő gyerekek látták, mit csinál a legkisebb féltestvérükkel, valamelyikük folyamatosan vele volt, ha tehették, nem hagyták egyedül az anyjukkal. Volt rá példa, hogy üvegajtón lökte át őket (majd persze tagadta és leszidta és jól meg is verte őket, hogy kitörték az üveget), de rendszeres volt, hogy nem kaptak ruhát, és alsóneműben vagy meztelenül kellett otthon lenniük, vagy épp az éjszaka közepén, télvíz idején is kirángatta őket az ágyukból, és Dave-vel, a férjével együtt megdagonyáztatták őket, vagyis alsóneműben az udvaron kellett a sárban fetrengeniük, miközben jéghideg vízzel locsolták őket. 

Az, hogy a gyerekek sorsa nem fordult tragédiába (bár önmagában így felnőni is elég tragikus), csakis annak köszönhető, hogy a beteg nő és a befolyásolható, kissé papucs, de kegyetlenkedésre hajlamos férje behálóztak egy nőt, aki eleinte jór barátságban volt Shellyvel. Kathy miután összeveszett a családjával, 1991-ben odaköltözött a Knotek családhoz, majd itt kezdődött éveken át tartó először csak lelki, majd hamarosan fizikai tortúrája is, amely végül az 1994-es meggyilkolásához vezetett. Shane, Shelly unokaöccse is hozzájuk költözött, és hamarosan, nem sokkal Kathy eltűnése után ő is az áldozatukká vált. Az időközben felcseperedő fiatal, 19 éves fiút David gyilkolta meg saját bevallása szerint azért, mert rájuk néző kompromittáló felvételei voltak Kathyről, és meg akart szökni tőlük. A két holttestet elégették, majd a maradványokat a tengerparton szórta szét David. A két embert eltűntként kezeltél, Shellyék mindkettejükről ügyes kis mesét hordtak össze. Valószínűleg hozzá köthető egy idős, 81 éves ember halála is, akit Shelly az örökségért gondozott, de ezt nem sikerült bebizonyítani.

Harmadik áldozatuk a 2001-ben szintén a bűvkörükbe kerülő Ronald, aki két éven át viselte el a fizikai és lelki bántalmazást, kínzást, majd 2003-ban életét vesztette. Shelly szerint öngyilkos lett, és David valahol a kertben elásta a holttestét, ám a hatóságok megállapították, hogy a halál oka gyilkosság. Végül azért buktak le, mert a három lány, Nikki, Sami és Tori a sarkukra állt, és fellázadtak a gyilkos, abuzív szülők ellen. Ezt követően derült ki, hogy a két korábban eltűnt embert meggyilkolták, és haláluk a Knotek házaspár lelkén szárad. Shelly 22 év börtönt kapott, ám jó magaviseletért 18 év után, 2022 novemberében szabadult, Davidet 15 évre ítélték, végül 13 év után 2016-ban szabadult. A három féltestvér 2022-ben keresték meg a true crime-szerző Gregg Olsent, hogy írja meg történetüket, kissé személyesebb hangon, részletesen, mert úgy vélték, a hamarosan szabaduló anyjuk másokra is veszélyt jelenthet. 

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron. 



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes