Hogyan lehet tovább és jobban élni?

Végigélni - a hosszú élet tudományos alapjai címmel megjelent kötet az orvoslás újraértelmezésével azt boncolgatja, mit tehet az egyén azért, hogy tovább és jobban éljen, ameddig csak lehetséges. Hasznos, olvasmányos, informatív tudás mindenkinek. (Tényleg!)


Könyvajánló
Író: dr. Peter Attia és Bill Gifford
Fordító: Novák Gábor
Kiadó: 21. Század Kiadó

Végigélni - a hosszú élet tudományos alapjai

Még márciusban, talán félórája érkezett meg a mű a címemre, amikor belelapozva benne is maradtam a tartalomban. Persze, hat évtizeddel a hátam mögött ne csodálkozzon senki sem, ha ráharapok olyan témákra, mint az orvoslás újraértelmezése kapcsán odafigyeléssel hosszabb, jobb életet élni, hozzájutni olyan metodikákhoz, amelyek segítséget nyújthatnak a fentiekben.

A Végigélni - a hosszú élet tudományos alapjai vaskos mű, akár verekedni is lehet vele. Méltatói között vannak olyanok, akik azt tartják: "az egyik legfontosabb könyv, amit elolvashatsz az életedben." Megítélésük szerint a kötet olyan komplex módon képes összegezni az egészség és az életminőség vizsgálatának apektusait, beleértve a testi, az érzelmi, a mentális, a kapcsolati és a spirituális egészséget is. Ilyen vélemények után teljesen nyilvánvaló, hogy olvasóként azonnal belevetettem magam a témába, helyenként intravénásan toltam magamba az anyagot. 

A szerző orvosként a hosszú életre koncentrál, bár tisztában van vele, hogy e megfogalmazás mögött sarlatánok hosszú sora húzódik, akiknek szövegére a jobbérzésű emberek már csak legyintenek. Azt hirdeti, hogy a megelőzésre kell tenni a hangsúlyt - eddig semmi újat sem mondott -, amit az orvostudomány a takarékosság és az egyéni felelősség jegyeinek kettősségében sorozatosan figyelmen kívül hagy. Az egészségügy jórésze csak tüzet olt, nem pedig gyökerénél ragadja meg a problémát, mielőtt elhatalmasodna.

Idézet a könyvből

Ha az ember tudományról és gyógyászatról ír a nyilvánosság számára, mindig egyensúlyoznia kell a tömörség és az alaposság, a pontosság és az olvashatóság között. Minden tőlem telhetőt megtettem, hogy megtaláljam az aranyközéputat, és ragaszkodjak a tényekhez, miközben olvasható tartományban tartom a könyvet a laikusok számára is. Hogy sikerrel jártam-e, azt te fogod megítélni.

Megítélése szerint az orvoslás fősodra téves úton jár, több betegség eredője (elhízás, immunrendszer, stb.) stratégiailag új elméletek kidolgozását kívánja meg, a koleszterinről nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy rossz az értéke, a diéták csak ideig-óráig segíthetnek, a testmozgás szinte mindenre gyógyír, a mentális egészség pedig nem választható el a fizikai test egészségétől. Mindet egyéni szintre kell lebontani, hogy a szükségesség és megfelelőség teljesüljön a hatékonyság során - de erre se idő, se akarat, se pénz nincs a közgyógyászatban (tömegek számára ez az általános elérési út az egészséghez).

A mű legnagyobb erénye a komplexitás, ahogy az élet számos területén született kutatási - tapasztalati eredményeket hadrendbe állítja a hosszabb élet, jobb életminőség elérése érdekében. Rendszerszintű folyamatokat elemez (anyagcsere, immunrendszer, stb.) és von le belőle hosszú távú következtetéseket. A szerző "kiugrott" orvos, aki rezidensként csömörlött meg az orvostudomány egy kaptafára való húzásától, a konzervatív kezelések elképesztő rendjétől, az elavult hippokratészi eskü álságosságától. Tíz évet húzott le a klotyón és fordult más irányba. Az oka, hogy a hivatalos orvoslás is olyan, mint a közigazgatás: lomha, nehezen mozdul - de amíg egy hatósági eljárás során legfeljebb nem engedélyeznek egy tárolóhelyet, addig a gyógyításban ugyanez a folyamat emberek életébe kerül. Nem csak kerülhet, eshetőlegesen, hanem kerül kijelentőmódban. 

Miért érdemes elolvasni? Mert sokan valóban jobb és hosszabb életet élnek a mű tanulságainak alkalmazásával.

Olvassátok! 

Fülszöveg

Az orvoslás újraértelmezése, hogy tovább és jobban éljünk 

„Az egyik legfontosabb könyv, amit elolvashatsz életedben.” – Steven D. Levitt, a Lökonómia című New York Times bestseller szerzője 

Hosszabb élet, jobb életminőség: ehhez segít hozzá Dr. Attia „használati utasítása”, amely a legfrissebb tudományos eredményeket összegzi a táplálkozás, testedzés és alvás, illetve a mentális, valamint érzelmi egészség köréből.

A fősodratú orvoslás sok sikert magáénak mondhat, de a szívelégtelenség, a rák, az Alzheimer-kór, a 2-es típusú diabétesz továbbra is rengeteg áldozatot szed. A beavatkozások, kezelések gyakran elkésettek, hiába hosszabbítják meg az életet, az egészségben töltött élettartam nem nő, az életminőség nem kielégítő.

Dr. Attia meggyőződése, hogy a hosszú élet titka egy személyre szabott, jelenlegi döntésekre épülő stratégia – nem szabad várni, halogatni. 

 

A könyvből kiderül

• Az évi koleszterinteszt nem ad elégséges információt arról, hogy személy szerint milyen infarktuskockázattal nézel szembe.  

• Nem kizárt, hogy máris olyan állapotban van a májad – ez egészen gyakori, mégis az esetek túlnyomó többségében diagnosztizálatlan marad –, ami előre jelzi a majdani öregkori krónikus betegségeidet. 

• Miért a testedzés a leghatásosabb szer, amely hosszú, egészséges életet okoz — nyomás, kezdődhet az edzés a százévesek tízpróbájára.

• Nem diétázni kell, hanem a tápanyagok biokémiájára összpontosítani, és az adatok alapján személyre szabott étrendet kialakítani.

• Nem lehet csak a testi egészséggel törődni, és a szőnyeg alá söpörni mentális, érzelmi háztartásunkat.  

Az öregedés nincs kőbe vésve. Ha az ember odafigyel, meg tud indulni egy ösvényen, ami más irányba vezet – genetikailag alkalmasak vagyunk arra, hogy minden egyes évtizedben jobban érezzük magunkat a bőrünkben, mint az előzőben. 

Dr. Peter Attia az orvosom és a barátom. Szakterülete a jobb életminőség, a hosszabb élet lehetőségeinek kutatása. Az életemet is rábíznám. Abban különbözik a többi hasonló kutatótól, hogy ő összegzi az egészség, az életminőség vizsgálatának minden aspektusát, beleértve a testi, az érzelmi, a mentális, a kapcsolati és a spirituális egészséget. Ez egy hihetetlenül jó könyv, amely tettekre buzdít – emlékezteti az embert, hogy mindig vegyen részt az életében, soha ne legyen passzív. Minden eszközt felsorakoztat, amely szükséges ahhoz, hogy hosszú, értelemmel teli, beteljesült életet éljünk. – Hugh Jackman-

Egy tiszta tekintetű, sima arcbőrű férfi mesél a képernyőn. Jókötésű, izmos, valószínűleg rendszeresen edz. Nagyjából 35 évesnek tűnik. Ő Dr. Peter Attia, hosszúélet-kutató orvos. Jelenleg ötvenéves. Külsőre és gondolkodásban is fiatalabbnak tűnik a koránál. A bokszolóból lett orvos mindig is sportos életet élt, magát szuperegészségesnek hitte, míg egy napon inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak nála, ami a 2-es típusú cukorbetegség előszobája. Nem akarta ölbe tett kézzel megvárni, amíg leteríti a betegség, látott épp elég krízishelyzetet, amikor a traumatológián dolgozott. Elkezdte hát kutatni, hogy orvosi és az orvosok által nem használt módszerekkel hogyan lehetne megelőzni a bennünk rejtőző betegségeket. 


Dr Peter Attia az Early Medical alapítója. A Stanford orvosi karán végzett, a Johns Hopkins Kórházban szerzett sebészi képesítést. Onkológiai sebészi tanulmányokat az NIH Országos Rákintézetben folytatott, ahol a melanóma immunalapú kezelésére szakosodott. Az Aging című folyóirat szerkesztőbizottságának tagja. Népszerű podcastjának címe: The Drive.

Weboldalai:
PeterAttiaMD.com

EarlyMedical.com

Bill Gifford hétpróbás újságíró, a Spring Chicken: Stay Young Forever (or Die Trying) című New York Times bestseller szerzője. Írásai többek között az Outside-ban, a Scientific Americanben és a Men’s Healthben jelentek meg. 

Köszönöm a lehetőséget a 21. Század Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva,
ahol beleolvasó is található.

Kövess minket Facebookon is!


Gyártó:21. Század Kiadó
ISBN:9789635684755
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes