Egy testben két szív

Egy testben két szív - a Corvina Kiadó által megjelentetett antológia várandósságról, szülésről és szülőségről szól. Bíztatást, mankót jelenthet a témában szorongással és félelmekkel küzdőknek, de egyben bátorságot is meríthetnek belőle - legyenek férfiak vagy nők -, tudván, hogy nincsenek egyedül, hogy örök körforgásban vesznek részt. 


Könyvajánló
Szerkesztők: Csóka Judit, Szabó T. Anna

Egy testben két szív

Versek és mesék várandósságról, szülésről és szülőségről

Már a címválasztás is a tartalomra utal: közvetlenül a terhességre, tágabb értelemben pedig minden másra, amire az áldott állapot kiterjesztése utalhat: szülésre, szülőségre, apaságra, anyaságra, de meddőségre, elutasításra, hiányra, gyászra és szorongásra is. "A szülés, születés mindannyiunk dolga" - nyilatkozott Szabó T. Anna, amikor a Csóka Judittal együtt szerkesztett könyvükről vallott a Nők Lapja című heti magazinnak. Az Egy testben két szív a fenti témával (születés, szülőség) foglalkozó antológia, amely egy költő és egy meseterapeuta közös gyermeke, hogy autentikusak maradjunk. Az egyeditől indulnak és általánost keresnek benne, amely mindenkit megragad valamilyen aspektusból. Nagyon könnyű és mégis nagyon nehéz dolguk van, hiszen a gyermekvárást, a szülést, a szülőséget rengeteg babona, félelem, szorongás, rettegés, gyötrelem és kín veszi körül, kevés a jól felkészült, erős idegrendszerű asszony, aki (azért) minden tudása ellenére is szorong a benne lévő élet világrahozataláról gondolkodva, hát még a többi nő, akik bármilyen külső-belső ok miatt kérdéseket sem mernek feltenni, nemhogy válaszokat meghallgatni.

A kötet szerkesztői mindenképpen szakítani kívánnak azzal a káros sztereotípiával, hogy szülőnek lenni minden körülmények között diadalmenet, és aki ennek ellenkezőjét állítja, azt haladéktalanul le kell állítani. Pedig a folyamat nem mentes a küzdelemtől, a tévedésektől és a kínoktól, ezt nem szabad elhallgatni - bár nagy a veszélye annak, ha sokaknak bemutatják a maguk valójában, mi történik velük anyaként, szülőként, esetleg köszönettel kihagyják az életükből a fajfenntartásra vonatkozó részt. (Mekkora mázli, hogy a hormonok gondoskodnak arról, hogy a gyermek utáni vágy mindent felülírjon a szervezetben...)

Aki babát vár, az viseli ennek testi-lelki súlyát - ehhez megfelelő verseket, meséket állítottak össze a szerkesztők, amelyek az alábbi témaköröket érintik:

Versek
- fogantatás, kezdetek
- magzatvíz, várandósság
- fájdalom, sejtelem
- terhesség és szorongás
- szülésversek
- baba és idill
- az apák öröme és szorongásai
- szoptatás
- a gyermekélet nehézségei és ragyogása
- vetélés, meddőség, döntés, veszteség, gyász
- élet és halál körforgása, visszatalálás a teljességbe

Mesék

- a mesék a világ teremtésével a születésről is regélnek, számos változón keresztül a témában a lehető legtöbb örömöt és nehézséget is kidomborítják. Vannak tényszerű leírások is a szülésről, de olyanok is, amelyek egyértelművé teszik, hogy a fizikai test táplálásán túl a lélek egészsége is fontos a teljességhez. 

A születéstörténet nemcsak a nőké, bármennyire is ők hordozzák a terhek nagyját, hanem az egész családé. A verseken, meséken keresztül mindenki eljuthat arra a pontra, amikor belenyugvással tudja kezelni a rá váró folyamatokat, a nő azért, mert az a gyerek valahogy ki fog jönni belőle, akár retteg, akár nem, a férfi pedig azért, mert akár akarja, akár nem, neki ezzel dolga lesz, ha szorong a szülővé válástól, ha nem. Semmi sem lesz ugyanolyan, mint a fogantatás előtt, a kötet tartalma pedig megmutatja, hogy az új alapokra helyezett folyamatokban senki sem tévedhetetlen ugyan, de ezt az örök táncot jól-rosszul évezredek óta járják, és nincs az a rossz lépés, amit ne lehetne korrigálni. A mű egyszerre mankó, szorongásoldó, mintatár, és bizonyosság, hogy sosem vagy egyedül a bajodban. Vagy ha mégis: megoldod. Mert meg kell oldanod.

Szerintem olvassátok! 

Fülszöveg

Egy testben két szív -- két lélek és test egymásra találásának gyümölcse. Felfoghatatlan csoda. Életünk legkülönösebb, legérzelmesebb kalandja, ami mindent megváltoztat. Ami addig fontosnak tűnt, lényegtelenné válik, és amivel addig nem törődtünk, hirtelen jelentőséget kap.
Pontosan milyen érzés is az, hogy a testünkben egy másik test, egy új élet növekszik? Hogyan fogalmazható meg a várandósság hónapjainak lelki és fizikai hullámvasútja, aztán a szülés fájdalmai, majd az első napok kétségei, bizonytalanságai? És az öröm, a boldogság, hogy felsír, hogy mozog, hogy szuszog? És az, amikor ránk néz, és anyává, apává, szülővé változtat minket?

Ezekre a kérdésekre is keresi a választ az Egy testben két szív Szabó T. Anna költő, író és Csóka Judit szakpszichológus, meseterapeuta vers- és meseválogatásával, mialatt a várandósság, a szülés és a szülőség egyszerre misztikus és valóságos világába varázsolja az olvasót.


Csóka Judit klinikai szakpszichológus, meseterapeuta

Szabó T. Anna József Attila-díjas  író, költő, műfordító

Köszönöm a lehetőséget a Corvina Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!

Termékadatok
Cím: Egy testben két szív - Versek és mesék várandósságról, szülésről és szülőségről
Szerkesztők: Csóka Judit, Szabó T. Anna
Kiadó: Corvina Kiadó
Oldalak száma: 352
Megjelenés: 2023. szeptember 01.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789631368642
Méret: 197 mm x 138 mm x 20 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes