Mortinfern alkonya

Mátyás király halála zűrzavaros időszakot szabadított rá a magyarokra, intrikák, cselszövések, ádáz csaták, királyságokon átívelő szerelem, elképesztő tündérvilág és egy időtlen gonosz hatalmának felélesztési kísérlete - ez Nógrádi Gergely Mortinfern alkonya című ifjúsági fantasy alapja. Országos nagyurak, táltosok, félszerzetek, állatemberek tülekednek a történetben, ahol megindul a hajsza egy óriási jelentőségű térképért is. 


Könyvajánló
Nógrádi Gergely

Mortinfern alkonya

Meghalt Mátyás király (I. Mátyás), akit temetése előtt bebalzsamozva erősítettek rá trónjára, és aki (ha lehetséges lenne), legszívesebben ráüvöltött volna a gyászolókra: óvjátok a művemet, kutyák! Corvin János az általa kijelölt utódja, de rá árulás, intrikák várnak, nem a trón.

Az erős  centralizált uralomnak vége, számos büszkeségében és vagyonában sértett országos méltóság már azon tanácskozik-szövetkezik, hogy ki lenne az a nagyúr, aki a szájuk íze szerint kormányozná Mátyás örökségét, de ennél nagyobb baj is akad a Magyar Királyságban: Szapolyai János Bécsből hazafelé tartva tiltott vadászaton kapja az állatembereket. Őket kihallgatva arra derül fény, hogy Mortinfern új urat kap és kell a friss hús a köszöntő lakomára. 


Nógrádi Gergely előző könyvéből (A Mirrén titka) ismerhető meg Brunar táltos, Mortinfern erdeje, Ardon gróf vára, és a jövőbe látó tükör, a Mirrén, valamint egy barlang legendája. Abban a részben Brunar magával ragadta a jövőbe látó tükröt, lassan 300 éve nem hallott róla senki. Azonban akkora a baj, hogy az időutazó táltosnak vissza kell térnie a tükörrel együtt: Ardon gróf elhagyatott várába egy nagyon magas hölgy érkezik, akinek feltett szándéka, hogy feléleszti a régi nagy hatalmat.

Igazi örömolvasás lehet ez az ifjúságnak, akik még tobzódnak a történelem nagy eseményeit leíró történetekben, vannak itt csaták, bűbájok, mágiák és rengeteg borzongató teremtmény, akár egy Harry Potter könyvben. Mindjárt itt vannak a kintárok, aki Pilis erdeinek állatemberei, farkasszeműek, fogaik helyett agyarok vannak a szájukban, aztán a dormonok, akik törpeszerzetek, a magohunok, akik félember-félvarázslók, de a táltos személye sem utolsó, a mágikus hatalommal rendelkező Brunar jelentős hőse a műnek. 


Nem szabad elfeledkezni Lőrinc perjelről (Pálos-rend), ő is fontos szerepet játszik, egyfajta nemzetközi kémhálózat feje, akinek joga és kötelessége mindenről tudni, ami a Magyar Királyságot fenyegetheti bárhonnan. Mátyás király legfontosabb szövetségesei, akik az uralkodó halála után a világ legféltettebb kincsének őrzői lesznek.

Szívesen olvastam a könyvet, pedig erősen túl vagyok már ifjúságomon. A cselekményvezetés óvatosan húzza be a történetbe az olvasót, egyrészt a konfliktushelyzet azonnal adott, hiszen szinte mindenki tudja, micsoda zűrzavar alakult ki I. Mátyás halálával, másrészt pedig a mágia csiklandozása nem hagyja letenni a könyvet. A különféle szerzetek, teremtmények együttélése az emberekkel önmagában is érdekes szituációkat teremt. A szokásos jó és rossz harcának ecsetelése hamar beszippantja az olvasókat, a valóságban is élt történelmi személyek szerepeltetése pedig kíváncsiságot szül. Olyan történelmi fikciót tart kezében az ember, ahol Szapolyai János a Fekete Sereg széthullásáért aggódik, Kinizsi Pál éppen visszavonulását tervezi, Bakócz Tamás intrikál, de feltűnik a lapokon az erdélyi vajda, Báthori István vagy Ulászló is. A mágia, a varázslat pedig erős vonulattal képviselteti magát. Szerintem a Brunar-sorozat könyvei vannak olyan jók, mint a Harry Potter.

Ó, és a tét óriási: létezik egy térkép, amely az Újvilág felosztásáról készült. Megindul a hajsza, hogy ki kaparintsa meg és kezdjen vele azt, amit... de ehhez már el kell olvasni a művet, mert el nem árulom.

A könyv második darabja egy sorozatnak (Brunar), ami önállóan is értékelhető és élvezhető, de jómagam beszereztem az első könyvet is. ami A Mirrén titka címet viseli.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Mátyás ​király halála után káoszba süllyed a magyarok sokat szenvedett országa. A határokon túl idegen seregek gyülekeznek, a határokon belül a fellángoló trónviszály és a fenyegető éhínség jósol összeomlást.

Budától távol, a Pilis hegység mélyén eközben életre kel a Gonosz. A mortinferni várba új úrnő érkezik, akinek egyetlen célja: feltámasztani poraiból a sátáni Ardon grófot.

Ki veszi védelmébe a hazát? Ki óvhatja meg a magyarságot a pusztulástól?

Majd' háromszáz évvel azután, hogy utoljára látták az öles termetű táltost, a nép a legendás hős, Brunar visszatéréséről suttog. S ahol a rettenthetetlen időutazó felbukkan, ott előbb-utóbb a jövőlátó tükör, az ősi Mirrén is megmutatkozik.

Ádáz csaták, aljas cselvetések, királyságokon átívelő szerelem, káprázatos tündérvilág, lebilincselő izgalmak várják az olvasót a kiapadhatatlan mesélőkedvű szerző legújabb történelmi fantasyeposzában, melynek lapjain megelevenedik a sziklaszilárd jellemű Kinizsi, a könyörtelen Bakócz, a nyíltszívű Corvin János, a Pilis titokzatos törpenövésű szerzetei és a pálosok, a csuhás kémek, akik Mátyás király halálát követően a világ legféltettebb kincsének őrzőivé lépnek elő.A Mirrén titka című első kötet után ismét világteremtő mesterművel gazdagodik Nógrádi Gergely nagysikerű Brunar-sorozata.


Amikor utánanéztem a szerzőnek, hogy ki ez a Nógrádi Gergely, találtam egy Facebook oldalt, ahol döbbenettel olvastam, hogy először is dr. Nógrádi Gergely (de ez a legkevesebb), hivatására nézve kántor (főkántor) a Frankel Leó úti zsinagógában, amúgy író ÉS operaénekes is, valamint A Magyar Kultúra és Művészet Tiszteletbeli Nagykövete. Többek között. (2015-ben Európa legjobb kántorhangja.) Szemelgetve tanulmányai között, járt az ELTÉ-re (többször is), a Jeruzsálemi Héber Egyetemre, politikusképzőre, kántorképzőre, számos külföldi felsőoktatási intézménybe, a Liszt Ferenc Zeneakadémiára - többek között, mert a felsorolás nem teljes. Ez az ember polihisztor, egy reneszánsz ember! Eddig 57 könyve jelent meg a magyar boltokban. Egyetlen apró kérdésem van már csak: ugyan mikor van ideje írni is?

Köszönöm a lehetőséget a Menő Könyveknek!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!
A képek a kiadó oldalairól származnak.
Termékadatok
Cím: Brunar - Mortinfern alkonya
Szerző: Nógrádi Gergely
Kiadó: Menő Könyvek
Sorozat: Brunar
Oldalak száma: 512
Megjelenés: 2023. június 05.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635843329
Méret: 225 mm x 150 mm x 30 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes