Állati gonosz

Világépítés, főgonosz, tétova, kicsit tudatlan örökös, beszélő intelligens állatok és őrült humor: mi kell még? 


Könyvajánló
Író: John Scalzi
Fordító: Rusznyák Csaba

Állati gonosz

Egy csóró munkanélküli, akinek kegyelemfedél van a feje fölött, mindenfelé megélhetésért kilincsel. Támad egy ötlete, amihez bankkölcsönért folyamodik, de miután a kégli, amiben él, nemcsak az ő tulajdona, hanem a morcos féltestvéreié is - akik mellesleg nagyon pénzt szeretnének látni belőle és semmit sem írnának alá a banknak Charlie Fitzer (a főhős) kedvéért -, így nem jön össze a nagy terv, hogy éttermet nyisson.

Charlie humoros, talpraesett fickó amúgy, van tartása, na meg két macskája. Amikor a sikertelen banki találkozóról hazasomfordál, egy ismeretlen ül a verandáján, aki tájékoztatja Jake nevű nagybátyja haláláról és azon tényről, hogy a nagybácsi temetése Charlie lakóhelyéül szolgáló településen lesz megtartva. Arra kéri, vegyen részt a szertartáson. A férfi tamáskodik, kicsi kora óta nem látta a rokont, azóta elhunyt apja pedig legutóbb üvöltve tajtékzott vele és áperten kitiltotta a házából a nagybácsit. De mit veszíthet, gondolta Charlie, kibír egy órát a ravatalozóban, mégiscsak vérrokonról van szó (meg az örökségről). Bizony, innentől fenekestől felfordul az élete, mert:

- mindenféle fura alakok vannak jelen a temetésen, van, aki keresztül szeretné szúrni a holttestet, és a koszorúkon, egyéb kegytárgyakon, amit a "gyászolók" hoztak, olyan feliratokkal találkozik, hogy "Találkozunk a pokolban", “Meghaltál? LOL, oké” "Bekaphatod, faszkalap", illetőleg "Nem elég hamar".

- a szertartás végén tájékoztatják, hogy ő Jake nagybácsi általános örököse, ami azt jelenti, hogy többszörös milliárdos. Ezzel maximum annyi a bibi, hogy a rokonnak nemcsak legális vállalkozásai vannak, hanem illegálisak is, sőt, ha hinni lehet a szertartáson feltűnő rossz arcoknak és fent citált feliratoknak, akkor netán illik rá a Főgonosz címke is. 

Idézetek a műből:

"- A nagybátyja valóban halott.
- Hogy halott-e?
- Igen.
- Ide holtan érkezett.
- Számít rá, hogy ez az állapota megváltozik?"

"- Na úgy ment ahogy remélte?
- Nem is tudom, mit reméltem vagy vártam.
- Valószínűleg nem "b.zmegelő" delfineket."

"- Mindenki azon tűnődik, hogy visszajössz-e élve.
- Milyenek az esélyeim?
- Nem javasolnék hosszú távú befektetéseket."

"- A közvetlen főnöke álmában meghalt.
- Ez nem hangzik olyan rosszul.
- Amikor elaludt, meztelenül állt egy nagyon kicsi platformon egy rádiótorony tetején.
- Ez... már sokkal rosszabb."

"- Szerinted mennyire akarnak holtan látni?
- Úgy érted, egytől tízig terjedő skálán, ahol az egy az élni és élni hagyni, a tíz pedig a lassan megdögleni, eltemetni a hulládat az erdőben, aztán kiásni és beleszarni a koponyádban? Talán nyolc.
- Akkor jó."

Charlie kicsit nyugtalan az ölébe pottyant örökség miatt, pláne, amikor a szeme láttára felrobban a háza, majd akkor is leesett állal pillog, amikor a nagyobb cicája egy menedékbe vezeti, aztán pedig a számítógépen kezd el pötyögni (!!), hogy sajnálja Charlie régi kéglijét, egyúttal üdvözli a másik otthonában, ahol az emeleten az egyik szoba neki van fenntartva. BUMM! Szépen, lassan fény derül a nagybácsi teljes hagyatékára, mozgatórugóira és csavaros húzásaira. A fiatalember örökösént talán tétova és tudatlan, de hamar belerázódik: simán és eredményesen tárgyal a sztrájkoló (és bazmegelő) delfinekkel, különböző érdekellentétetek közepette teszi a dolgát, de el kell ismerni, hogy az intelligens állatai nélkül félember volna.

Ebből az alapállásból indul a szerteágazó cselekmény, amely kalandos, humoros, lazán vezeti át az olvasót a különféle "na, ezt nem hittem volna" eseményeken. Sok a csavar és a váratlan fordulat, valamint a főhős tudatlansága is fűszerezi az eseményeket. Ettől függetlenül nincs túlbonyolítva semmi, a végén olvashatók szinte maguktól értendőnek tűnnek, még akkor is, ha erre nemigen gondolhattunk a könyvet kezünkben tartva. A végtelen mennyiségű pénz is gond lehet, ki hinné, főleg, ha másoknak is fáj a foguk rá. A humor és kalandok mögött megbújó mélyebb rétegek kérdéseket vetnek fel a hatalom természetéről, a gazdasági élet manipulálásának veszélyeiről, mindezeket olyan módon, hogy ugyan végigkacagjuk az iróniával tele művet, de mellette halványan ott pislákol az úristen, ez lehet, hogy komoly dolog, amire oda kell figyelni attitűd is. Bár a szöveg helyenként felszínesnek tűnik, könnyen fogyaszthatónak, de istenem - szórakoztat, és ez mindent visz. Világépítés, főgonosz, beszélő intelligens állatok és őrült humor: mi kell még?

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Mi történik akkor, ha egy titkos szupergonosz elhalálozik, és szeretett, ám tudatlan unokaöccsére hagy mindent? Mi lehet sokkolóbb az örökös számára? Szembesülni a ténnyel, hogy az eredetileg parkolómágnásnak hitt nagybácsi valójában a világ egyik leghírhedtebb gonosztevője volt – az az igazi, régi vágású fajta, akit a Bond-filmekben látni, vulkánba vájt főhadiszállással meg mindennel –, vagy, hogy titkos birodalmát értelmes, emberi nyelvet és számítógépet használó macskák irányítják?

És képes-e megbírkózni a hirtelen minden irányból rá leselkedő veszéllyel? Elvégre a végtelen mennyiségű pénz mellé az egész biznisz is jár, amire nem egy üzleti partnernek fáj a foga.

John Scalzi legújabb regénye állati képtelenség, ami humorában sokszor Christopher Moore-t idézi, közben viszont meglehetősen józanul foglalkozik korunk világának legégetőbb problémáival.


John Scalzi az ezredforduló után feltűnt sci-fi írók nemzedékének termékeny és invenciózus tagja. dolgozott kreatív tanácsadóként a Csillagkapu Univerzum tévésorozatban; népszerű blogja, a Whatever pedig az egyik legrégibb a maga nemében. A Vének háborúja az első műve, mára kultkönyvvé vált, az univerzuma a későbbiekben öt további kötettel bővült. A 2012-es Vörösingesek című regényéért elnyerte a Hugo-díjat, Az összeomló birodalom pedig Locus-díjat kapott 2019-ben. Scalzi szakmai elismerését jelzi, hogy 2010-ben megválasztották az Amerikai Science-Fiction és Fantasy Írószövetség elnökévé. 

Jelenleg az ohiói Bradfordban él feleségével és lányával.

Köszönöm a lehetőséget az Agave Könyveknek!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!
Termékadatok
Cím: Állati gonosz
Szerző: John Scalzi
Fordító: Rusznyák Csaba
Kiadó: Agave Könyvek
Oldalak száma: 288
Megjelenés: 2023. szeptember 22.
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635981939
Méret: 208 mm x 147 mm x 20 mm

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes