A légi társaság

 Irányíts egy utasszállító repülőgépet a megbízható társaddal, hangoljátok össze az erőfeszítéseiteket, és szálljatok le a repülőgépetekkel a világ minden táján.

Csupán némi együttműködésre és acélidegekre van szükségetek a sikerhez.


A légi társaság (aminek a magyar címe rendkívül zavaró, mivel ugye a légitársaság egy szó, ez azonban a Sky Team c. játék magyar neve) egy két fővel játszható kooperatív társasjáték, amelyben mind a setup, mind a játékmenet kifejezetten gyors, de tényleg érdekes, izgalmas játekhelyzetek fordulnak elő, és bizony némelyik küldetés kifejezetten nehéz is. Van egy piros küldetés, amit nagyjából 8. alkalommal sikerült megcsinálnunk. 

A játék célja, hogy biztonságban letegyetek egy repülőgépet, aminek az egyik játékos a pilótáját, a másik a másodpilótáját jelképezi. A játék 7 körből áll, ezalatt folyamatosan süllyed a magasságunk, de oda kell figyelni számos tényezőre: a futóművek legyenek kieresztve, a fékszárnyak beállítva, legyen megfelelő a szög, a sebesség, fékezzünk is menet közben, legyen tiszta előttünk a légifolyosó, és aztán vannak különféle modulok, mint pl. jeges fékek (nehezebb fékezni), szivárgó kerozin, nagy szél, vagy épp egy gyakornokot kell kiképezni a végéig. Minderre 4-4 kockája van a pilótának és a másodpilótának, vannak dolgok (pl. fék és futómű), amit csak a pilóta kezelhet, mást (pl. fékszárny) meg csak a másodpilóta. Egy kis paraván mögött dobunk, nem látjuk egymás kockáit, és nem beszélhetünk dobás után. Vannak olyan helyek, ahová kötelező kockát lehelyezni, alapból mindkét játékosnak 2 ilyen van, a másik kettővel többé-kevésbé szabadon rendelkezhet. A körök elején persze megbeszélhetjük, hogy következő körben haladjunk gyorsabbak, hogy két lépést menjünk, vagy épp lassan, maradjunk egy helyben, vagy merre forduljunk, stb., de a dobás után már nem beszélhetjük meg, mik jöttek ki, és mit hová tudunk/akarunk letenni. 




Számít a kockák értéke, vannak mezők, amelyek szín- és értékmegkötéssel is rendelkeznek, más csak színmegkötéssel, de oda kell figyelni, hogy a kettő összege ne legyen túl magas vagy épp túl alacsony, vagy a kettő között ne legyen nagy különbség. Erre használhatjuk a gyakornokot is, ha épp olyan pályán vagyunk, ahol van ő is, illetve lefőzhetünk kávét, amellyet +/-1 értékkel módosíthatjuk bármelyik dobásunkat. Játékonként egyszer vagy kétszer (nehézségtől függően) van lehetőségünk újradobásra is. Fontos viszont, hogy a gyakornokot nem használhatjuk kávéfőzésre, hiszen nem azt kell megtanulnia, hanem azt, hogy hogyan vezessen és tegyen le biztonságosan egy utasszállító repülőgépet. Ez az apróság kifejezetten tetszik benne. :)

Nagyon egyszerűen elmagyarázható, gyors, de tényleg izgalmas játék, amelyben a főszerep a kockáké, ennek ellenére mégsem a szerencsén van a legnagyobb hangsúly, hanem a taktikán. Küldetésektől függően kaphatunk egy vagy akár két képességet is, amit használhatunk, ezek plusz kockát, egymással való cserét vagy egyéb módosításokat biztosítanak, ha teljesül a feltételük. Nem egy olyan kalandunk volt, ahol - ráébredve, hogy van még előttünk repülő, van még gyakornokunk, aki nincs teljesen kiképezve, és van még egy hely, ahová nem tettem kötelezően kockát, csupán annyit közöltem párommal, hogy egyetlen módon nyerhetünk, rájön-e, mit és hová kell tennie hozzá. (Nem nyertünk, mert kiderült, hogy a gyakornok értékével azonosat dobott, módosítani vagy újradobni pedig nem tudta, pedig azt kellett volna tennie, hogy kiképzi a gyakornokot és felhasználja arra, hogy az én oldalamon leszedjen egy repülőt, a másodpilóta ugyanis kettőt tud eltakarítani, míg a pilóta csak egyet.)



Érdekes és jó játék, kifejezetten csak két fővel játszható, és rendkívül könnyen bővíthető, már kaptam is a Reflexshoptól, a játék magyar kiadójától egy e-mailt, amiben nyomtatható új küldetések vannak, majd ki is fogom nyomtatni valami strapabíróbb fényes lapra - ezek ugyanis csupán egy-egy lapon szerepelnek. De el tudok képzelni újabb modulokat is hozzá minikiegészítők keretében (még egy lehetséges gépeltérítés is eszünkbe jutott, mint bővítő modul :)) 

Szóval ez egy olyan játék, amit kifejezetten ajánlok akár pároknak, akár kisgyerekes családoknak, de bátran játszható már kisiskolás kortól is szerintem, amikor már magabiztosan tud összeadni a gyerek maximum olyan 15-ig, és megy neki a taktikus gondolkodás, egy felnőtt útmutatásával simán játszhatja egy hétéves is. Gyors és könnyen tanulható, mégis izgalmas játék, ami tökéletes egy-egy hosszú, fárasztó hétköznap utáni levezetésre, de akár egy hosszabb társasmaratonon is el tudom képzelni fillernek, amíg pl. készül a kaja vagy fürdik a társaság egy tagja, vagy hasonlók. :)

Külön jópont, hogy a doboza masszív, erős, de nem volt fóliába csomagolva, csupán négy kis sérülésmentesen leszedhető ragasztó tartotta, ahogy a kártyák és semmi egyéb nincs benne fóliázva, az alkatrészek kartonból vagy fából vannak, és egy kis papírtasak van az apró tokeneknek és egyebeknek, egyedül a dobókocka műanyag. 

A játékot Luc Rémond tervezte, és a montréali The Scorpion Masqué játékkiadó adta ki, Magyarországon a Reflexshop. A képre kattintva elérhetitek a magyar kiadó oldalán, ahol bemutatóvideót is nézhettek, és megrendelhetitek a játékot is.



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes