Egy kislány emlékiratai

Könyvajánló - Agneta Pleijel: A jóslat

Tárlatvezetés egy tinédzser elméjében...

A Polar Könyvek égisze alatt jelent meg Agneta Pleijel A jóslat című regénye. Ez egy különleges életrajzi ihletétű írás, amely az Egy kislány emlékiratai alcímet viseli. Érdekes módszer választott a szerző, ugyanis időnként egyes szám első személyben mesél, máskor pedig harmadik személyben beszél Netáról.

Az 1950-es években járunk, megismerjük Netát, a Stockholm külvárosában élő fiatal lányt. Szülei házassága elég zűrös. Édesapja tudós, matematikus, aki kicsit különc és sokat van távol, de amikor otthon van rengeteg szeretetet ad a lányainak. Anyja már kicsit nehezebb eset. Rosszul viseli férje rengete munkáját, elégedetlen az életével, kissé nyughatatlan, igazi művészlélek, aki zenei karrierjéről mondott le, hogy anyaként, feleségként éljen.

Egy tinédzsernek rengeteg mindennel kell megküzdenie, keresi önmagát, keresi a helyét és az útját a világban. Ez már önmagában sem egyszerű feladat és nem könnyítik meg a dolgát a szülei vitái, drámázásuk. Láthatjuk a tipikus hétköznapi problémákat, amik sok gyereket érintenek. De szomorú volt látni Neta szorongását, elégedetlenségét, bizonytalanságát önmagával szemben.

Egyes emléknél, történetnél nagyon személyes volt, sokszor éreztem azt, hogy a szerző legbensőbb, legintimebb gondolataiba nyerünk betekintést, néha pedig rettenetesen távolinak éreztem. Láthatjuk felnőni a kíváncsi, intelligens lányt és rengeteg fontos témával találkozunk. Szülői viszonyok, barátság, szerelem, testiség, ateizmus, vallások, vágyak, célok. Tényleg szinte minden, amivel egy tinédszer találkozik a felnőtté válás útján.

Mindennek ad egy egyedi ízt az, hogy a szerző pontosan tisztában van azzal, hogy mennyire képes megtéveszteni minket a saját elménk. Az emlékek változnak az évekkel és nem szabad mindent elhinni a memóriánknak. Tetszett az őszinte stílusa, a humora (időnként kicsit sötét humora), de sok szempontból tipikus északi lassan épülő, mély mondanivalóval bíró regény, amelyben láthatjuk miként keresi önmagát egy fiatal lány, aki aztán az írói pályán, a képzelet világában találja meg a saját útját.

joslat.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre!

Köszönjük Polar Könyvek!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebook-on is!

Utolsó történetek

Az utolsó saga

Éhségév

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes