Az elveszett newporti nyarak

Rejtélyek, titkok, botrányok, újgazdagok és szerelmek, rang vásárlása a vagyonhoz - kellemes olvasmány szürke téli napokhoz, elmerülni egy család dinamikájában, ahol sokan, sokat tudnak a történtekről, de titkaikat mindenáron megőrizni igyekeznek a nyilvánosság elől. 


Könyvajánló
Írók:
Beatriz Williams
Lauren Willig
Karen White

Fordító: Daróczi Péter

Az elveszett newporti nyarak

Helyszín Newport, Rhode Island, egy óriási épületegyüttes, a Sprague-család kastélya, ami több, mint egy évszázada a fenti család birtokában van. A helyen kivétel nélkül gazdag emberek vidéki kúriái vannak felhúzva, annak megfelelő árakkal és lehetőségekkel. Az idők során azonban elapadtak a nagy vagyonok, és ha maradni is tudtak a tulajdonosok a hatalmas kastélyokban, mára igen leleményesnek kell lenni ahhoz, hogy a mindennapokban fenntartsák és megőrizzék az ingatlanokat. Az időben ugráló cselekményű regény rejtélyes titkokat, gyarlóságokat fed fel, körülményeikbe bezárt embereket, akik képtelenek a társadalmi konvenciók szerint élni, de kitörni saját korlátaik alól sehogy sem megy átlagos módszerekkel. Akkor viszont kénytelenek megalkudni azzal, amit a sors, véletlen tálcán kínál lehetőségként, megragadni azokat a boldoguláshoz.

2019

Adott egy 5600 négyzetméteres kastély - érzed a hely nagyságának elképesztő voltát, ugye? -, ahol 2019-ben egy valóságshowt kezdenek forgatni. Andrea Figuero a Kastélyfelújítás című műsor házigazdája, már több évada megy a sorozat, ő pedig igyekszik teljesíteni a producer minden kívánságát, bár úgy érzi, most túllőttek a célon, mert az önbecsülését is alá kéne ásnia a tőle elvártak teljesítéséhez. A műsor egyik alig nélkülözhető főembere alkoholproblémái miatt elérhetetlenné válik a műsorgyártás folyamatában, az ő feladatait is Andreának kell ellátnia - és ha mindez még nem elég, a helyszín lakói is állandóan keresztbe tesznek neki. Például igen szeretne beszélni a kastély harmadik emeletén elzárva élő nagymamával, de a család hallani sem akar róla, mint ahogy arról sem, hogy a csónakházat akár meg is közelítsék.

1899

A kastély és a Sprague-család története ebben az évben kezdődik. Bonyolult családi viszonyok között él egy gyereklányságból éppen kinövő és már felnőtt mostohatestvére ezen a hatalmas helyen. A Sprague-vagyon friss, újgazdagok, de a pénzük nem ad elég befolyást a kékvérűek között, hát vásárolniuk kell egy rangot a családnak, amivel szalonképesek lehetnek a legtöbb nemesi lakosztályban is. Erre a célra van kiszemelve Maybelle, akinek egy olasz herceget kell meghódítania. A lány kissé különc, félénk, de amikor öntudatra ébred, az isten sem fogja meg: a vagyon valódi tulajdonosa ő, nem a basáskodó mostohatestvér. Maybelle zenetanára, Ellen a másik főhős, akinek súlyos gondjai és titkai elkísérik őt a grandiózus helyre, annak kicsinyes, szűklátókörű gazdájához. Ami végül történik, annak egy család kerül hatalma alá, hosszú évtizedekre.

1957

A Sprague-család újabb érdekes epizódja, ahol Lucky birkózik egy folyton részeg, álhatatlan családtaggal. Neki is feltárul a csónakház titka, de hogy mit tud vele kezdeni...

A cselekmény bő negyedénél kiszámíthatóvá válik, de ettől még tartogat meglepetéseket és izgalmakat mindhárom idősíkban az olvasó számára. Szerelmek, árulások, botrányok, lehetőségek vagy hiányuk tobzódnak a műben. A jelen könyörtelensége szépen alátámasztja a múlt következetlenségeit, hogy minden egymásra épül és muszáj kideríteni, megtapasztani az okok valódi magyarázatát. Tiszta vizet önteni a pohárba csak úgy érdemes, ha kimossák a poharat, akkor is, ha a folyamat jelentős kényelmetlenségekkel jár együtt. Leszűrhető az is, hogy nem mindenkinek való bizonyos cselekmények megtétele vagy elvállalása, ha idegrendszere nem megfelelő rá, ha képtelen túllépni a múlt árnyain. A dramaturgia nagyban hagyatkozik a fentiekre, végül is mi lenne a fő konfliktusforrás, ha egy erős asszony a főhős a kezdetek kezdetén, aki egy idő után legfeljebb megvonja a vállát, hogy történt, ami történt, élni kell tovább. Ugye? Hálistennek, a 2019-es főhőst már más fából faragták, bár, hozzá kell tenni, hogy adott kontextusból nem érdemes kiragadni senkit sem és mai erkölcsök és mértékek szerint meg vagy elítélni a 100 évvel ezelőtt élt embert.

A fordítás - az bizony helyenként gyatra, de aki (mint én is) belefeledkezik a történetbe, simán átfut a tökéletlenségeken.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

2019: ​Egy népszerű valóságshow keretei között újítanak fel mutatós régi házakat, a legfrissebb kiszemelt a Rhode Island-i Newportban található Sprague Hall – de a műsor producere aknára fut: jelenleg is a patinás Sprague család leszármazottja, Lucia „Lucky” Sprague lakik a villában, aki csak azzal a feltétellel engedélyezi a forgatást, hogy a romos állapotban levő csónakházhoz nem szabad hozzányúlni.

1899: Énektanárt vesznek fel a Sprague-vagyon naiv, ifjú örökösnője mellé, akit a család egy hozományvadász olasz herceghez szeretne feleségül adni, ezért a fiatal nőnek el kell sajátítania a tökéletes illemet. Az énektanárnak azonban a szolid látszat ellenére megvan a maga pikáns múltja: tulajdonképp búvóhelynek választotta a Sprague Hallt.

1958: Lucia „Lucky” Sprague Mussolini Olaszországából menekült Newportba. Mindig is úgy érezte, nem tartozik a Sprague Hallba, noha a Rhode Island-i közeg apránként befogadta: a nagy múltú dinasztia utolsó sarja lett a férje. De egy sorsszerű éjjelen feltárul a villához tartozó régi csónakház titka, és Luckynak emiatt mindent át kell értékelnie.

A valóságshow kamerái forognak, és a ház lerántja a leplet a titkokról, amelyeket a Sprague család örökre el akart temetni.

Köszönöm a lehetőséget a Next21 Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.

Kövess minket Facebookon is!


Szerző Beatriz Williams - Lauren Willig - Karen White
Eredeti cím The Lost Summers of Newport
Fordító Daróczi Péter
Kiadás éve 2023
Oldalszám 400
Kötés típusa keménytáblás, védőborítóval
Gyártó: Next21 Kiadó
ISBN: 9786156414755
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes