Nélkülük

 Könyvajánló - Anna Jansson: Nélkülük

Vera Bark fejvesztve rohant el a Hjälmaren tó partján tartott leánybúcsújáról, beszállt egy csónakba, majd eltűnt. Öt év telt el azóta, és apja, Kristoffer Bark bűnügyi felügyelő még mindig fáradhatatlanul járja a tó környékét lányát keresve, nyomok után kutatva. Mindenki úgy véli, Vera vízbe fulladt, de a bizonytalanság nem hagyja nyugodni Kristoffert.

Három évvel Vera leánybúcsúja után egy fiatal ápolónőnek is nyoma veszett ugyanarról a településről, és a nyomozást ebben az esetben is megoldatlanul zárták le. Kristoffer Bark azonban előássa az ügyet a döglött akták közül. Az eltűnt nő ugyanis félelmetesen hasonlít saját lányára, és hamarosan ki is derül: nincsenek véletlenek. A két eset jóval szorosabban fonódik össze, mint azt eleinte gondolta…

A Nélkülük Anna Jansson Kristoffer Bark-sorozatának első kötete.




Egy svéd krimi a klasszikus krimik világából. Egy apa, akinek a lánya nyomtalanul eltűnik, öt évvel az eset után is újra és újra végigjárja a környéket, körbecsónakázza a tavat és a rögződött szokásait követi, hátha végre egyszer ráakad egy nyomra. Aztán kiderül, hogy három évvel az eset után is nyoma veszett ott egy nőnek, aki a megszólalásig hasonlít a lányára. Vajon van köze egymáshoz a két esetnek? 

Kristoffer Bark bűnügyi felügyelővel ismerkedhetünk meg e sorozat első kötetében, egy számára eléggé személyes és fájdalmas ügyön keresztül. A regény a klasszikus krimik nyomvonalát követi, rejtély rejtély hátán, fokozatosan előkerülő nyomok, amelyek eleinte csak bonyolítják a képet, ám a végére szépen összeáll minden. Kellemes kikapcsolódást nyújt azoknak, akik szeretik az északi krimik sokszor nyomasztó hangulatát.

Drámából itt sincs hiány, és Jansson ügyesen növeli a feszültséget, ami fokról fokra bontakozik ki a karakterek között. Elképesztően jól ragadta meg a pszichopaták jellemvonásait, és képes volt egyedi színezetet adni minden felbukkanó karakterének.




Anna Maria Angelika Jansson 1958-ban született a svédországi Visby városában, karrierjét sebészápolóként kezdte, de mivel nem bírja a vér látványát, hamar váltott, és tüdőklinikán vállalt munkát. 1997-ben kezdett regényeket írni szabadidejében. Ez a regény az első kötet a Kristoffer Bark sorozatból, melyet Magyaroroszágra az Animus Kiadó hozott el, Erdődy Andrea fordításában.

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes