Jégbe öltözött Balaton

Mozdulj ki! Irány a jégbe öltözött Balaton, a balatonboglári Gömbkilátó és a Magasösvény!

Könnyen elfelejtjük, hogy a tavak környéke nem csak nyáron gyönyörű, hanem a napokig tartó fagyos idő is megmutathatja milyen csodákra képes a természet. A tegnapi napsütéses reggel arra inspirált minket, hogy ruccanjunk el kirándulni egyet. A napok óta repkedő mínuszok után biztosak voltunk benne, hogy a Balaton környékén lenyűgöző látvány fogad majd minket.

Pár perces közösségi média lapozgatás után meg is volt a célállomás, ahol rengeteg meseszép képet készítettek kirándulók. Be is ültünk az autóba és a déli partnak vettük az irányt. Elsőként megálltunk Balatonbogláron a kikötőnél. Figyeljetek rá, hogy ott még télen is fizetős hétvégén is a parkolás. Egy élmény volt a parton sétálni. Mesés jégcsodák, gyönyörű madarak, ragyogó napsütés. A héten is ugyanilyen cudar napok várnak ránk. Akinek belefér az idejébe, mindenképpen ajánlom, de rétegesen öltözve és a termoszban a forró teával. Egy kis ízelítő:














A kikötőben sétálóktól hallottuk, hogy Fonyódra is érdemes átruccanni, legalább egy óra séta után melegedtünk picit az autóban odafelé. A fonyódi mólótól pár méterre tágas parkolót találni, ahol főszezonon kívül a parkolás díjtalan. Ez a vidék kevésbé védett, így a parttól jóval távolabb is fagyott a vízfelszín. Madarakat is csak alig látni, de bőven akad mesés jégcsoda, ami miatt megéri megállni itt is egy kis sétára.














Még csak két óra volt, úgy döntöttünk ebben a szép napos időben kéne még kicsit csavarogni. Pár perces beszélgetés után nyugtáztuk, hogy évtizedek óta nem jártunk a Gömbkilátóban. Mivel hazafelé is útba esik Boglár, visszatértünk, de ezúttal a Várdomb felé vettük az irányt. Mindkettőnk emlékeiben a romos, rozsdásodó kilátó élt, jó kis meglepetésként ért minket, amikor a Xantus János - Gömbkilátó és Magasösvény rendezett, felújított, szép, új pallós ösvénye fogadott minket és szinte teljesen új kilátó.

A kilátó még mindig nagyon vagány, izgalmas, látványos külsővel bír, ráadásul az elénk táruló balatoni panoráma ámulatba ejtő. Ezt az élményt pedig még tovább tetőzi a köré épített magasösvény, ahol érdekességeket olvashatunk a környék élővilágáról, miközben gyönyörködünk innen is a pazar panorámában és a környező vidékben. Van jegypénztár, ami zárva volt. Nem láttam kiírást róla, hogy ez csak eseti alkalom vagy a téli időszakra vonatkozik, de csak 490 forint, ha épp nyitva van sem vészes az összeg. 

A Várdombon, 165 méter magasan álló kilátó mára a város jelképe és turisták kedvelt kirándulóhelye. Az elmúlt évtizedekben többször felújították ezt a 15 méter átmérőjű, 240 szabályos háromszöglemez alkotta gömböt, ami most hibátlan állapotban a part éke, ráadásul 2020-ban elnyerte Az év kilátója címet is.












További érdekességekért kövess bennünket a Facebookon is!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes