Kertész öröknaptár

Új év, új szezon - itt a Kertész öröknaptár, amely hasznos tervezési ötletekkel, praktikákkal és tanácsokkal látja el a növényekkel foglalkozó, akár elhivatott, akár laikuskertészeket. A kiadvány tartalmát ökológiai szemlélettel állították össze. 

Könyvajánló
Vojczek Judit

Kertész öröknaptár

Miért jó, ha az elszánt kertelőnek van egy ilyen helyes összefoglaló a keze ügyében? A Kertész öröknaptár  hónapokra való lebontással hasznos tudnivalókat tartalmaz, egy kis csavarral megspékelve: a tanácsok, tudnivalók ökológiai szemlélettel áthatottak. Mit jelent ez? Vegyszermentességet, minél hatékonyabb, de kizsigerelés nélküli talajművelést, természetes tápanyagutánpótlást, talajtakarást, víz megtartást, egymást segítő növénytársulást, rendszerezést és rendszerességet.

A mű élteti, hogy újra divatba jött a kertészkedés, testnek-léleknek egyaránt hasznos elfoglaltságot jelent. Egy kis veteményes, pár gyümölcsfa nagyban segít azon, hogy érési időben ne kelljen piacra, szupermarketbe járni, hanem azon melegében fogyasztható termékekre lel a gazdálkodó ember. Megtanítja a földet művelő embert a jelenben létezni, folyamatokat és összefüggéseket átlátni - a kertészkedés tervezésre, gyakori jelenlétre ítéli az egyént, egyben türelemre és kitartásra int: a legtöbb növényhez szükséges némi áldozathozatal, fizikai munka és hozzáértés, hogy szép virágokkal, egészséges zöldségekkel és gyümölcsökkel hálálja meg a törődést. 

A Kertész öröknaptár Vojczek Judit összeállításában ökológiai szemlélettel megírt összefoglalókat, hasznos tanácsokat tartalmaz, január hónappal kezdve - ami a tervezés és a vetőmagbeszerzés hónapja. A lapokhoz nincsenek hozzárendelve a napok megnevezései, ezért öröknaptár az elnevezése: évről évre be lehet írni a kerti tevékenységek fontos állomásait, elegendő rubrikát hagytak rá a szerkesztés során. Nem is lehet taxatívan felsorolni, hogy ez a kötet mennyi hasznos tudnivalóval képes segíteni mind a gyakorlott, mind a kezdő kertészeket: értekezik a tél alá vetésről, társnövények hasznosságáról, mulcsolásról, téli ágyásokról, tavaszi primőrről, csigainvázió megfékezési módozatairól, hogyan készül a paradicsomlevélből vagy csalánból készült lé és mire használható, mi az a fejtrágyázás, hogy kell öntözővizet kiszámolni adott terület és növénykultúra vonatkozásában, mit vethetünk szeptemberben, mire való a madárháló, hogyan metszünk málnát, egrest, stb., hogyan tároljunk be téli zöldségeket, gyümölcsöket - és még ezernyi hasznos, gyakorlati tanács segítheti az odafigyelően olvasó kertészeket.

Szerintem olvassátok, használjátok!


Fülszöveg

Ez a nagy szakértelemmel összeállított öröknaptár egyrészt hétről hétre végigvezet a legfontosabb kerti teendőkön, másrészt ökológiai szemléletű tanácsok, információk gyűjteménye. Több évig használható, így összehasonlíthatóak lesznek az egyes évek kertészkedési tapasztalatai és eredményei. Vojczek Judit kertészmérnök nagy szakértelemmel és gondossággal állította össze a legfontosabb tudnivalókat.

Permakultúra ● biodinamikus gazdálkodás ● ehető előkert ● zöldség- és fűszernövényeket díszkertekbe ● ehető vadnövények ● mikrozöldségek ● télen is szedhető saláták, zöldségfélék ● fűszerspirál készítése ● erdőkertek ● esőkertek ● szelíd növényvédelem ● növényi trágyalevek…

...és még sok-sok érdekes információ, ötlet, tanács. Segítséget nyújtunk még a veteményes megtervezéséhez, vetésforgó vagy vegyes kultúrák kialakításához, fajtaválasztáshoz. Nagy hangsúlyt kap a talaj helyes kezelése, termékenységének megőrzése, javítása. Témáink között szerepel a gyógynövények felhasználása a háztartásban, betakarítási napló vezetése és a csíráztatás is.

A függelékben megtalálható számos zöldség palántanevelési ideje és néhány ágyásterv-minta is. Minden hónapban adunk egy öko-tippet, amellyel csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat.

Köszönöm a lehetőséget a Kossuth Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!
Termékadatok
Cím: Kertész öröknaptár
Kiadó: Kossuth Kiadó
Oldalak száma: 256
Megjelenés: 2023. szeptember 26.
Kötés: Egyéb
ISBN: 9789636361716
Méret: 200 mm x 130 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes