A rózsa kód

Három fiatal lány, háború, a híres-hírhedt Enigma feltörése, árulás, amikor a személyes veszteségek és a titoktartási kötelezettség terhe a legjobb barátnők kapcsolatát is megviseli. Ki az áruló? Egy utolsó erőfeszítés kell az egymást ki nem álló volt barátnőktől, de összefogásuk erősen kétséges. 

Enigmagép a II. világháború időszakából

Könyvajánló
Kate Quinn

A rózsa kód

London, 1947 - a főváros virágokban és konfettikben úszik, az egész Nemzetközösség készül a háború utáni nagy eseményre, Erzsébet hercegnő és Philippe Mountbatten görög herceg esküvőjére. Pici londoni lakásában a volt rejtjelező, Osla Kendall mogorván fogadja a délutáni postával érkezett maszatos, de egyben letaglózó levelet. Amúgy sincs sok oka a jókedvre: valamikori fontos munkája (amit soha sehol nem emlegethet) egy pletykalap színes bulvárhírei írására lényegült át, és a herceg, akinél ő is érdekelt volt valamikor, éppen a legfontosabb angol hercegnőt készül feleségül venni, márpedig őt nagyon nehéz lesz túlragyogni. Ebbe a miliőbe robban be az említett levél, ami T Ő L E jött, egy elmegyógyintézetből - ami amúgy lehetetlen. "Ázott angol fruskák Bletchley-ben papírból..." - jelentsen ez bármit is.  Három lány és egy háború - valaha a legjobb barátnők voltak, a D-napig, ama végzetes napig, amikor szétváltak, és lett belőlük két lány, akik látni sem bírták egymást, meg egy harmadik, aki eltűnt egy bolondokházában. Ő árulta el a másik kettőt (meg állítólag a hazáját is), akik most levelet kaptak tőle. Ártatlannak mondja magát, de senki nem hisz neki. Egy bolondokházában él, ahol az igazság téboly lett, a téboly pedig igazság. Csak a két volt barátnője hiheti el a valószínűtlennek látszó igazságot.

Szereplők

Mab (Mabel Churt) boltoslány, szegénysorból kitörni igyekvő 22 éves. A shoreditchi lány álma, hogy gyöngyöket visel, pónit vesz a kishúgának, és egy úriemberhez megy feleségül. A munka nem rangján aluli, de szereti, ha értelme is van annak, amit csinál. Ambiciózus, esze ágában sincs családja nyomorát követni, megfigyelt pallérozottabb beszédű, jobban öltözött embereket, utánozta beszédjüket, leleste öltözködési kultúrájukat, megtanult viselkedni, az emberek szemébe nézni - sikerült is egy jobb üzletben eladókisasszony lenni, mielőtt bevonult.

Osla gazdag rétegbe tartozik 18 éves, a mayfairi elit tagja, aki visszaszökött Kanadából, hogy szolgálhassa Angliát. Buta, sekélyes elsőbálozónak csúfolják, pedig sokkal többre hivatott ennél.

Bethan (Beth) Finch 24 éves a cselekmény kezdetekor. Zsarnokoskodó anyja fennhatósága alatt él, gátlásos, önbizalom nélküli lányzó, aki fokozatosan ébred rá erejére és áll meg önállóan saját lábán. Ő az elmegyógyintézet lakója immár több, mint 3 éve - bár őt csukták be árulásért, de nála a tudás, ki a valódi tettes a témában. Miután az intézetben már a lobotómiáját tervezik, rettenetesen szorítja az idő. Rejtjelezett üzenete egyszerű, de megfellebbezhetetlen követelést tartalmaz a másik kettőhöz: "juttassatok ki engem innen. Tartoztok nekem." 

Ez a három lány bekerül a szupertitkos rejtjelezési, kódfeltörési feladatokat végző Bletchley-be, ahol barátnők lesznek, véd és dacszövetséget kötnek. Ez hosszú évekig ki is tart, de néhány tragikus esemény beárnyékolja és végzetes következményekkel jár, amikor a véletlen, valamint a magán- és közélet kibékíthetetlen ellentéte összeütközik... de most, amikor mind a két barátnő haragszik Bethre, lesz-e bármi foganatja az intézetben szedált üzenetének?

A cselekmény ugrál az időben és váltakozik az események mesélői szemszögei között - 1939-től a háborús évek, valamint 1947 között játszódik a történetmesélés, ahol II. Erzsébet és Fülöp herceg esküvőjére készül az ország. Sok második világháborús történet van a könyvesboltok polcain történelmi romantikus témában, ez bizony kiemelkedik közülük minőségeben és dramaturgiában. Alaposan kidolgozott karakterei gyakran valós személyekről került mintázásra, valamint megtörtént események is beleszövődtek a fikcióba. Ellenállhatatlan, izgalmas, van benne személyiségfejlődés, kemény munka, bombázások, árulások, kicsinyhitűségek, de szerelem, romantika, barátság és jóra való törekvés is. Az Enigma feltörőiről szóló romantikus történelmi regény igazán megmozgatja az ember fantáziáját, miközben helyenként megkönnyezi a cselekményvezetést, vagy baljósan felhördül, hogy na neeeee...! Hogy ki az áruló? Nem hiszem, hogy hamar rájönnél, kedves olvasó.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

1940. ​Miközben Anglia a nácik elleni küzdelemre készül, három nő eleget tesz a titokzatos vidéki kastélyból, a Bletchley Parkból kapott idézésnek, ahol Nagy-Britannia legjobb koponyáit a német katonai rejtjelek megfejtésére képzik ki. koponyáit a német katonai rejtjelek megfejtésére képzik ki. Oslának megvan mindene – szépség, gazdagság –, de ég a vágytól, hogy megmutassa, több ennél, ezért a folyékony némettudását hasznosítva nekilát az ellenség megfejtett rádióüzeneteit fordítani. A fenséges megjelenésű Mab, aki saját erejéből küzdötte ki magát a londoni szegénynegyedből, a legendás kódfeltörő masinákat kezeli, miközben régi sebeket palástol, és a társadalmi felemelkedés szempontjából előnyös férjjelöltekre vadászik. Osla és Mab gyorsan felfigyelnek Bethre, a félénk, ám briliáns rejtvényfejtői képességekkel megáldott helybéli vénlányra. Ámde a háború, a személyes veszteségek és a titoktartási kötelezettség elviselhetetlen terhe elszakítja egymástól hármójukat.

1947. Miközben a háború utáni Anglia Erzsébet hercegnő és Fülöp herceg küszöbön álló esküvőjének lázában ég, a három, ellenséggé vált barátnőt újra összehozza egy titokzatos, rejtjelezett levél – a kulcsot egy régi árulás jelenti, amely romba döntötte a barátságukat, és amelynek folyományaként egyiküket elmegyógyintézetbe zárták a hatóságok. A titokzatos áruló a Bletchley Park múltjának árnyai közül bukkant elő, Osla, Mab és Beth pedig új életre keltik a régi szövetségüket, hogy együtt megfejtsenek még egy utolsó kódot. De minden szirom, amelyet a Rózsa-kódról lefejtenek, egyre közelebb hozza a veszélyt – és a valódi ellenségüket…


Kate Quinn a New York Times és a USA Today bestsellerszerzője, történelmi regények szerzője. Dél-Kaliforniában született, a Bostoni Egyetemre járt, ahol klasszikus ének szakon szerzett alap- és mesterdiplomát. Négy regényt írt a Róma császárnője-sagában, és két könyvet az olasz reneszánszról, mielőtt a 20. század felé fordult volna "Az Alice-hálózat", "A vadásznő", "A rózsakód" és "A gyémántszem" című regényeivel. Mindegyiket több nyelvre is lefordították. Kate és férje jelenleg San Diegóban élnek három mentőkutyával.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Maxim Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

Fordító: Tomori Gábor

Termékadatok
Cím: A rózsa - kód
Szerző: Kate Quinn
Kiadó: Maxim Kiadó
Sorozat: Mont Blanc
Oldalak száma: 592
Megjelenés: 2023. június 07.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634995869
Méret: 209 mm x 137 mm x 45 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes