Randevú a Flore kávéházban

Két nő összefonódó sorsa, egyik a jelenben él, míg a másik története 1928-ban kezdődik. Mindkettőjük válaszúton áll, komoly döntéseket kell meghozniuk. Szerelem, szenvedély, francia ellenállás, kalandok, széthulló házasság, önmaguk megtalálása a zajló események között - ezek Caroline Bernard Randevú a Flore kávéházban című regényének vezérfonalai. 

"A legsötétebb óra is csak hatvan percből áll."


Könyvajánló
Caroline Bernard
Randevú a Flore kávéházban

Marlene Roussel 39 éves nő a jelenben, széthulló házassággal - a férj Párizsba hozza, Marlene kedvenc terepére, hogy javítsanak kapcsolatukon, de erősen különböző habitusuk és érdeklődési körük nem segít a kihunyt szenvedélyt újraéleszteni. Dühös veszekedésük után Marlene egyedül kószál Párizs utcáin, majd egy múzeumban döbbenten ismeri fel önmagát egy festményen. A bibi, hogy ez a kép 1939-ben készült, a festője - Marlowe Scott - már Marlene születése előtt meghalt. A nő úgy érzi, feltétlenül tudnia kell mindent a képről és annak modelljéről. Ebben a hús-vér ember és a festmény közötti hasonlóságot szintén felfedező aukcionátor, Étienne Viardot segítheti, aki szakember a művészettörténet terén - még akkor is, ha nem a kérdéses idő, hanem a 19. századi festészet a szakterülete. Mi történik Marlene életében? Képes-e házasságát a maga valóságában kezelni és annak megfelelő döntést hozni? Hajlandó-e megfizetni vágyott szabadsága és új érzései árát? Megtörténik-e a csoda, és kideríti-e, mi köze van a festményen látható gyönyörű nőhöz?

Vianne, 1928 - a fiatal teremtés álma, hogy önálló, magabiztos nő legyen, kedveli a botanikát, de apja hallani sem akar ilyesfajta törekvésekről, egy nő menjen férjhez, szüljön gyerekeket, nem neki való a tanulás, és még hogy Párizs! Vianne nem így gondolja, ezért búcsút int a kapufélfának és a francia fővárosba szökik, kockáztatva ezzel a szülők, rokonság rosszallását, sőt, családból való esetleges kitagadását is. Feltétlenül vinni akarja valamire, szakmai függetlenséget, személyes szabadságot szeretne mindennél hevesebben, és ehhez a nyüzsgő főváros kedvező terepnek tűnik. Párizs pénzt, szórakozást és hatalmat kínál az arra rátermetteknek - Vianne pedig szereti az ezzel járó kiszámíthatatlanságot és nem hajlandó lemondani álmairól. Mivel fog fizetni tetteiért? Hogyan oldja meg saját és szerettei életét a háborús fenyegetések időszakában?

Mind a két nő élete sorsfordulóján áll, és rettenetes válságon megy keresztül, amelyben döntést kell hozniuk a mi legyen ezutánról, és ezek az elhatározások nem vehetők félvállról, nem lehet langyos "nemtudommal" vagy "majdleszvalahoggyal" elintézni: itt fekete-fehér, igen-nem válaszoknak muszáj születnie. 

Idézet a könyv utószavából: 

Találkozó a híres Flore kávéházban? Jól hangzott. Olvastam róla a vonaton a bohémekről szóló könyvben. Apollinaire egy irodalmi újságot alapított itt, és itt találták ki a „szürrealizmus” kifejezést. A kávéház a II. világháború alatt és után élte virágkorát, leghíresebb vendégei között volt Sartre és Simone de Beauvoir, akik megalapozták egy új bohém nemzedék megszületését.

A szerző az idősíkok váltakozásával olyan dramaturgiát hozott létre, amely viszi tovább az olvasót a tartalomban, akarja tudni, hogyan boldogul Vianne a női nemet háttérbe szorító társadalmi berendezkedésben, mutatja meg, hogy az élethez azért némi szerencse is szükségeltetik (ahogyan a harmincas években Vianne botanikusi állásba botlik), vagy ahogy az akkori férfitársadalom kollektív felfogását és gyakori önzését mutatja a lányokkal, asszonyokkal szemben. A II. világháború kegyetlenségei sokáig érintőlegesen vannak tárgyalva a Vichy-kormány és Párizs nyílt város tekintetében, majd a végén odacsap a lovak közé, az ember csak kapkodhatja a fejét, hogy jaj.

A jelenben Marlene helyzete már egészen más a harmincas évekhez képest, ebben az időben gyakoribb az egyén saját döntésén alapuló háttérbe szorítása a női szerepnek, de ahogy látható, nem mindig tartható az önelnyomás sem a magán-, sem a közéletben. Amikor búvópatak módján eltűnik a személy valódi akarata, mert megalkuszik az akkori valóságával, az bizonyos idő elteltével - főleg krízishelyzetek bekövetkeztekor - váratlanul újra felszínre tör. Marlene tanulmányait és vágyait nyomta el, hogy szülője betegségét asszisztálja és egy nagy szerelmet feledjen, s amikor egy helyi férfi törődni kezdett vele, úgy érezte, ez a megváltás. Amikor a házasság 10 év múlva megromlik és rájön arra, hogy soha nem lett volna szabad összeházasodniuk sem, akkor kell húsba vágó döntéseket hoznia. A festmény felfedezése csak pont volt az i-re.

Kifejezetten vitt magával a lendület olvasás során, mindennapi hősök mindennapi eseményei tele vannak szerelemmel, szenvedéllyel, de gyötrődéssel, kínlódással is, amelyek hihető módon kerültek leírásra. A Flore kávéház helyszíne mennyi szerelmet és búcsúzást láthatott! A francia ellenállás is érintett a témában, milyen szerepük volt a nőknek akkoriban a háborúban. Izgalmas, kalandos, szenvedélyes regény ez két nő összefonódó sorsáról. A szerző a kötet végén párhuzamot húzott a valóságban megtörtént eseményekkel, leírta, milyen múltbeli történések inspirálták a szereplők és tevékenységük megálmodásakor.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

A Montparnasse szerelmesei

Párizs, 1928. Vianne arról álmodik, hogy botanikus lesz a neves Jardin des Plantes-ban. Amikor beleszeret a feltörekvő festőművészbe, Davidba, és belemerül a férfival a francia avantgárd csillogó bohémvilágába, a boldogsága tökéletesnek tűnik. De az élete tragikus fordulatot vesz…
Évtizedekkel később Marlene a Musée d'Orsay-ban áll egy nő arcképe előtt, aki a megtévesztésig hasonlít rá. Az idegen nő kisugárzásától elbűvölve Marlene a keresésére indul, és eközben élete fokozatosan megváltozik.
Megindító, érzéki és très français – két erős nő története egy lélegzetelállító metropolisz kulisszái között.

Caroline Bernard Tania Schlie álneve. Az irodalomtudós húsz éve dolgozik szabadúszó szerzőként. Szeret történeteket kitalálni erős nőkről. Az Alma Mahler - Bécs múzsája és a Randevú a Flore kávéházban című kötetek mellett nemrégiben jelent meg a Frida Kahlo és az élet színei" című regénye, amely hónapokig vezette a külhoni bestsellerlistákat, és számos országban megjelent.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Kossuth Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a kiadó oldalairól származnak.

Termékadatok
Cím: Randevú a Flore kávéházban
Szerző: Caroline Bernard
Kiadó: Kossuth Kiadó
Oldalak száma: 416
Megjelenés: 2023. április 28.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789635449354
Méret: 205 mm x 130 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes