A macska, aki háborús hős és vonakodó messiás

A bosszútól lihegő Hangyakirálynő, aki az emberiség pusztulására tör, egy herélt kandúr, aki kutyabarátja keresése közben kénytelen háborús hőssé és vonakodó messiássá válni egy disztópikus világban - ez Mort(e), Robert Repino posztapokaliptikus sci-fije - disztópiája - fantasyje, amely 2015-ben meghódította a közönséget és díjazásra is került. 

Könyvajánló 
Robert Repino
Mort(e)

Egy herélt kandúr feje tetejére állítja a vallásoktól megosztott, háborúk tépte világot, és nem kímél senkit sem. Hajaz kicsit George Orwell Állatfarmjára, annak parafázisa - részletesebb, bővebben kifejtett -, hatalmas kezdés után filozófiai mélységekbe menő erkölcsi tanmesévé alakul át. (Aki élvezettel öl, annak nincs kegyelem, az ember csak egy beszélő majom, aki csak rosszat hozott a világra, stb.) A fajok közötti rivalizálást egy bosszúszomjas Hangyakirálynő indítja el: egy általuk kifejlesztett biokémiai szerrel öntudatra ébreszti az állatokat, majd toborzást indít körükben, ráveszi őket, hogy csatlakozzanak hozzájuk az emberiség elpusztításában.

Mort(e), a fent már hivatkozott herélt kandúr egy kóbor macska almából származik, a háború előtt Sebastian névre hallgatott és élte a cicák mindennapos életét az emberbarátaival, akik gondoskodtak ételéről, kényelméről, szeretetükről biztosítva őt. Ezt az idillt borította fel a hormon, a Hangyakirálynő kreálmánya, amely iszonyatosan erőszakos lényekké tette a hangyákat, majd a többi állatot is: embereknél is nagyobbak lettek, erősebbek, a hátsó lábaikra emelkedve jártak és a valaha kicsi és gyenge állatok simán fel tudtak emelni egy embert is akár.

Idézet a könyvből: 

Afrikában és Dél-Amerikában kitört egy járvány, mesélte. Furcsa jelenségként indult, mint amolyan anomália. De hamarosan kiderült, hogy a hangyákat nem lehet megállítani. Egész városokat voltak kénytelenek elhagyni miattuk. Aztán megjelentek az óriáshangyák. Senki nem látott korábban még hasonlót sem. Gyakorlatilag golyóállók voltak. Átharapták a fémet. Majd jelentések érkeztek alakváltó állatokról, akik két lábra emelkedtek, és emberként kezdtek viselkedni. Valamiféleképp a hangyák okossá váltak, a többi állat pedig követte a példájukat.

A házi macska egy reggel arra döbben rá, hogy érti gazdái beszédét, és ő maga is gondolkozni képes: már nem csak konstatálja a történéseket, hanem a miértekre is kíváncsi. Két lábra emelkedve jár, mancsai használható kezekké váltak, erős, izmos, humán értelemmel bíró valami lett, aki magasabb az emberek nagy részénél. Közben a város, ahol él, pusztulásra ítéltetett, mindenütt erőszak és tüzek tombolnak, az emberek fejvesztve menekülnek onnan. Ahogy kifaggatja a gazdáját, hogy mi is történt, kiderül, hogy a hangyák által kirobbantott háború világszerte óriási káoszt okozott, ázsiai emberirtást, európai visszavonulást, óriási evakuálásokat, arábiai tömeges öngyilkosságokat, a Koreai-félszigeten még atomrobbanás is történt, ami mind az állatok műve.
 
Mort(e) már csak régi barátját, Sheba kutyát szeretné megtalálni, akit a háború kitörésekor vesztett el, de az események más irányba vezetik el eleinte hezitáló hősünket. Hogy Sebastianból hogyan lesz Mort(e), a vonakodó Messiás és háborús hős? Egy letehetetlen, fantasztikus, rettenetesen véres, izgalmas és rettegést keltő folyamat közben. Mort(e) a többi állattal ellentétben jobbára nem diktatórikus parancsokat követ, hanem meghallja az ártatlan lelkek kegyelemért rimánkodását is. Ettől mondjuk, nincs mindenki elragadtatva, plusz beláthatatlan következményekkel jár mind a világra, mind önmagára nézve. Ahogy az egyik kóbor macska mondta neki: most már van eszed - használd vagy elpusztulsz. Hát Mort(e) használni kezdi.

Idézet a könyvből: 

Ennek az őrületnek a kellős közepén indította el a Királynő a hatalomátvétel végső fázisát: a felszíni állatok átalakítását. Irányításával vezető kutatói kifejlesztettek egy hormont azokból a vegyi anyagokból, amelyekkel az Alfákat nemzették és a Hymenopterát életben tartották, majd a főzetet a vízkészletekbe fecskendezték. A hormon a madarakra, hüllőkre, kétéltűekre és emlősökre egyaránt hatott. Időközben a hangyák fölépítették névtelen Szigetüket az Atlanti-óceánban, valamint több száz földtornyot szétszórva a kontinenseken, ahonnan olyan jeleket sugároztak, amelyeket csak az állatok hallhattak és érthettek meg egyre fejlettebb agyukkal. A frekvencia tudat alatti utasításokat tartalmazott arról, hogyan kell olvasni, szerszámokat használni, harcolni és társadalmat szervezni – vagyis csupa alapvető ismeretet arról, amire az állatoknak szükségük lehet.

Évekig vívja a harcot egy Vörös Szfinx nevű macskacsapatban, öli az embereket, de igazából nem ért egyet mindig a Kolónia által sugalltakkal - az az érzése, mintha beleragadt volna egy pletykákkal és fantomokkal vívott háborúba. Amikor szállingózni kezd a hír, hogy gyakorlatilag vége a háborúnak, az elsők között szerel le csapatától - főnöke nyíltan hangoztatott csalódása ellenére is. Kezdünk olyanokká válni, mint az emberek voltak, tűnődik Mort(e) szabadidejében, és ez nem jó. Nagyban művelt civil életében egyszer csak beüt a ménkű: volt parancsnoka kéreti azzal az üzenettel, hogy talán igaza lehet. 

Létezik egy prófécia - jut a macska tudomására jóval a háború lezárása után -, miszerint, ha Mort(e) megtalálja Shebát, régi kutyapajtását, ez a mozzanat megmentheti mind az állatok, mind az emberek világát, valamint az EMSAH nem kórokozó, hanem... Mort(e) valóságról alkotott fogalma itt állt - ünnepélyes zaklatottsággal ugyan -, de fejre...

Idézet a könyvből: 

– Egy új világot ígérünk egymásnak, amely békén alapul, igazságban gyökerezik, rend védi és készen áll a háborúra. Ígéretet teszünk, hogy összefogásunkkal védjük ezt az új világot életünk árán is. A Királynő, a Kolónia és a Tanács nevében esküszünk!

A regény - dacára annak, hogy Orwell Állatfarmjának parafázisa - nem hasonlít semmire és senkire, egyedi ötletekkel, karakterkidolgozásokkal és dramaturgiával bír. Az izgalommal és rettegéssel megtöltött történet egyben megható és páratlan is maga nemében. Némi szatirikus felhanggal megmutatja, mi az egyén szerepe a társadalomban, de azt is, hogyan siklik ki a legjobb szándékú társadalomszervezés a gyakorlat során. Ez az epikus sci-fi - thriller magával ragadja az olvasót és még sokáig rezeg benne a tartalom, hogy a társadalom milyen időtlen fogalom, ahol a törvényszerűségek szinte sosem változnak. Mindig vannak egyenlők és egyenlőbbek. Ez a gyakran véres történet fantasztikus debütálás az első könyves szerzőnek, aki bevallottan sorozatnak szánja művét. (A kötet a Névtelen háború-sorozat első darabja.) Várom a következő részt! (A jelenlegit két este alatt ledaráltam: letehetetlen.)

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Robert ​Repino Mort(e) című posztapokaliptikus sci-fijében egy ősi, bosszúvágytól fűtött hangyakirálynő egy biokémiai szer segítségével beszélő, intelligens és öntudatra ébredt állatokból sereget hoz létre, hogy leigázza az emberiséget és átvegye a Föld feletti uralmat. Ezzel kezdetét veszi a „névtelen háború”, amelynek végső célja az állatokon esett évezredes sérelmek megtorlása, az emberiség kiirtása.
A világ sorsa egy macska, Mort(e) kezében van, aki közönséges házimacskából lesz háborús hős és vonakodó messiás. Életveszélyes küldetéseken vesz részt, miközben a rettegett emberi biofegyver, az EMSAH-vírus nyomába ered. Ám valójában csak egyetlen dolog érdekli: hogy megtalálja barátját, Shebát, a kutyát. Bár Mort(é)t erősen kínozzák házikedvencként megélt pillanatai, de az emlékek bátorságot adnak neki, hogy leküzdje nemcsak az ember által irányított múltat, de felvegye a harcot a hangyák tervezte jövő szörnyűségeivel szemben is. A macska Sheba reménytelennek tűnő keresése közben átélt
kalandjai során bepillantást nyerünk az összetört földi világ túlélőinek életébe, mely éppolyan félelmetes, mint szívszorító.
Robert Repino amerikai szerző első regénye sötét disztópia, de egyben fordulatos és izgalmas fantasy is, amely megjelenésének évében elnyerte az io9 popkulturális blog „Az év legjobb science fiction és fantasy regénye” díját.

Robert Repino a pennsylvaniai Drexel Hillben nőtt fel. Miután a Békehadtestben szolgált (Grenada 2000-2002), az Emerson College-ban szerzett M.F.A. diplomát kreatív írásból. Debütáló regénye, a Mort(e), 2015-ben jelent meg a Soho Press kiadónál. 

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Multiverzum Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!
Termékadatok
Cím: Mort(e)
Szerző: Robert Repino
Kiadó: Multiverzum Kiadó
Oldalak száma: 328
Megjelenés: 2023. szeptember 07.
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9786156662002
Méret: 209 mm x 139 mm x 27 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes