Deformáció

 Könyvajánló - Peter Mohlin, Peter Nyström: Deformáció (John Adderley 2.)

Két ​testvér, Alicia és Stella közösen hozott létre egy igen sikeres társkereső oldalt, amivel nemcsak vetélytársakat, de ellenségeket is szép számmal szereztek maguknak. Mivel Alicia arca gyerekkorában csúnyán megsérült, nem szívesen szerepel a nyilvánosság előtt, és a babérokat mindig gyönyörű nővére aratja le. Egy nap azonban holtan találják Stellát, ami a feje tetejére állítja Alicia életét. Főleg, mivel attól tart, hogy ő lesz a gyilkos következő áldozata. Okkal.
Az ügyben az egykori FBI-ügynök, John Adderley nyomoz, aki a tanúvédelmi program keretében települt az USA-ból Svédországba, ám a régi élete az óceánnak ezen a partján is kísérti. Feltett szándéka, hogy végérvényesen leszámol a múlttal, és ebben a gyilkossági ügyben meglátja a soha vissza nem térő alkalmat, hogy örökre eltűnjön az őt üldöző nigériai drogkartell szeme elől.
Sem Alicia, sem John nem riad vissza attól, hogy erkölcsileg megkérdőjelezhető döntéseket hozzon az életben maradás érdekében. Vajon sikerül menteniük a bőrüket akár más élete árán is?

A John Adderley-sorozat második része.

 


A történet két szálon fut, ismét feltűnik az egykori FBI-os, John Adderley, illetve találkozhatunk a kolumbiai drogkartellel is, de közben itt van ez a csúnya bűntény. Alicia és Stella, a testvérpár közösen létrehoz egy társkereső oldalt, amivel nem várt sikert aratnak - egy nap azonban Stellát holtan találják, és nem kizárt, hogy Alicia lesz a következő. 

John kapja meg az ügyet, és nyomon követhetjük Aliciát is, ahogyan a múltját, a súlyos lelki traumákkal tűzdelt életét. Alicia gyerekkorában megsérült, és ez a sérülés - ez a deformáció - csúnya nyomot hagyott az arcán. És nem csak az arcán, a lelkén is. A kiközösítés és az attól való állandó félelem visszahúzódóvá tette, míg testvére, a gyönyörű Stella ragyogott a nyilvánosság előtt a közösen összehozott sikereik nyomán. Alicia mint mindig, most is csupán csendestárs maradt, hiába köszönhető a társkereső sikere pont annyira - vagy talán még jobban is - neki, mint a nővérének. 

Ezen túlmenően egy bonyolult történet bontakozik ki a szemünk előtt, tele botrányokkal, szexszel, csalással és erkölcsileg megkérdőjelezhető döntésekkel, amelyeket nem haboz meghozni sem John, sem Alicia. Sajnos az az érzésem, hogy ezzel egy kicsit túl is lőttek a célon. Nagyon szeretem a modern regényeket, mert nem fél a társadalmat, a világot, az embereket olyannak bemutatni, amilyenek: sokszor mocskos, esendő. Viszont egy krimi esetén talán nem árt, ha némiképp tudunk azonosulni a főszereplőkkel, ha szimpatikusak, vagy a ballépéseik is megmagyarázhatóak. John itt szerintem túlment egy határon, amivel veszélybe került a jóindulat, a szimpátia. 

Ezen felül túlságosan zsúfolt volt a regény, volt itt minden - túl sok minden. A sorozat első része, amelyben megismerjük Johnt, sokkal jobban sikerült, itt pozitívumként Alicia karakterét és a traumáinak, múltjának a feldolgozását tudom említeni, amit nagyon jól kibontottak és elmeséltek a szerzők. 

Összességében a legkevésbé sem bántam meg az olvasást, és remélem, a sorozat harmadik részében újra szerethetőbb lesz John is, és kevésbé zsúfolják össze a történetet mindenfélével.




A két Peter, Mohlin és Noström együtt nőtt fel Svédországban, barátok és osztálytársak voltak, kedvenc kölyökkori foglalkozásuk pedig az volt, különféle krimiket meg bűnügyeket írnak és rejtélyeket oldanak meg együtt. Felnőve alkotói pályára kerültek mindketten, aztán néhány forgatókönyv-, újságcikk- és színműírói év után úgy döntöttek, visszatérnek gyerekkori kedvenc hobbijukhoz, és közösen írnak egy krimit. Megalkották John Adderley egykori FBI ügynök karakterét, és első közös regényük, Az utolsó élet 2020-ban elnyerte a legjobb első krimiért járó svédországi díjat, a CrimeTime Awardot.

A fordító most is a mindig nagyszerű Dobosi Beáta volt.

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.




Kövess minket Facebookon!
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes