A fekete özvegy halála

 Könyvajánló - James Patterson, J. D. Barker: A fekete özvegy halála

1986-ban ​a 22 éves közrendőr, Walter O’Brian borzalmas tetthelyre érkezik Detroit egyik lepusztult negyedében. Egy fürdőszobában megbilincselt, sokkos állapotban lévő lány várja őt, aki egy óvatlan pillanatban önvédelemből végzett az erőszaktevőjével. Mielőtt azonban kihallgathatnák, a lány furcsa módon a kórházba szállítás közben megszökik, és nyomtalanul eltűnik.

Hat évvel később Walter O’Brian, mint a Detroiti Rendőrség egyik legfiatalabb nyomozója egy kegyetlen sorozatgyilkos nyomában jár. Az áldozatokban nem csupán hiányzó ujjaik közösek, de a halálnem is: az orvosszakértői jelentések szerint mindannyian természetes úton vesztették életüket. Walter nem hisz a véletlenekben: az a bizonyos 1986-os este azóta is kísérti, erre a lány épp az első holttest megtalálása előtt tűnik fel ismét az életében. Ráadásul mintha egyetlen napot sem öregedett volna.

James Patterson és J.D. Barker harmadik közös regénye egyszerre idézi meg a True Detective és az X-akták hangulatát, miközben elmosódik a határ valóság és fantázia, szenvedély és megszállottság közt.




A történet érdekesen kezdődik, és hamar kiderül az olvasók számára, hogy nem egy megszokott krimivel van dolgunk. Két szálon keresztül ismerkedünk a szereplőkkel: az egyik 1986-ban, amikor Walter O'Brian, a fiatal, zöldfülű, kezdő rendőrt és a társát Detroit egy olyan részére riasztották, ahová kb. akkor hívnak ki rendőröket, ha lövöldözni akarnak rájuk. 

A két zsaru mégis kiszáll, közben O'Brian egy rakat hasznos és kevésbé hasznos tanácsot kap a tapasztalt társától. A tetthelyen egy holttestet találnak, egy férfiét, a fürdőszobában pedig egy megbilincselt fiatal lányt, aki önvédelemből meggyilkolta az erőszakoskodó fogvatartóját. A lány a kórházba szállítás közben eltűnik, Walterben pedig maradandó nyomot hagy ez a szörnyű ügy.

Néhány évvel később Walter immár nyomozóként egy sorozatgyilkos után kajtat, aki gyanús, furcsa és megmagyarázhatatlan körülmények között veszítik életüket - és akkor ismét felbukkan ez a lány, aki semmit nem változott azóta.

A múlttal párhuzamosan megismerjük a jelent is: az öregedő, rossz ízületekkel és sérülések maradványaival küszködő Walter egy nőt szeretne kiiktatni, nem teljesen törvényes és szabályos módon, egy profi, ám a kötelékekből kiszakadt csapat élén. 

A téma érdekes, a megvalósítás valahogy mégsem az igazi. Egyrészt szerintem Barkernek annyira nem áll jól a természetfeletti vonal, ami itt is bőven megcsillan - jobban szeretem az agyafúrt nyomozókat és sorozatgyilkosokat, és tudom, hogy ebben nagyon jó ő is. Másrészt... nem kedvelem Pattersont. Fogalmam sincs, kinek mekkora része van a közös könyveikből, ez már a harmadik közös könyvük, és a három közül sajnos ez fogott meg a legkevésbé. 

A történet bár érdekesen indul, darabosan és nehézkesen folytatódik, ami néhol az érthetőség rovására is megy. Ettől függetlenül mégis kicsit nosztalgikus, kellemes élmény volt belemerülni ebbe a furcsa világba, még ha keveset is tudtunk meg valójában erről a bizonyos fekete özvegyről, akinek a karakterében még bőven rejlene kiaknázatlan mélység. Kicsit felidézte a régi X-Akták hangulatát, a 90-es évek eleji világot, amikor még egyszerűbbnek tűnt minden. Valójában persze nem volt az, de annak tűnt. Emiatt az érzés és hangulat miatt a legkevésbé sem bántam meg az olvasást, még ha hagyott is némi kívánnivalót maga után a történet. Legalábbis számomra. Érdeklődve várom a következő akár közös, akár Barker egyéni könyvét, mert bőven látok potenciált még a szerzőpárosban is. 

James Patterson 1947-ben született Newburgh városában, New York államban. Amerika egyik legkedveltebb és legismertebb krimiszerzője, igazi nagyágyú, olyan nagysikerű sorozatok szülőatyja, mint Alex Cross ügyei, vagy éppen Michael Bennett. Nagyon sok olyan könyve is, amelyet más szerzőkkel közösen írt. Én talán 7-8 könyvét olvastam eddig ezen kívül, abból néhány más szerzőkkel közös kötete, és nem volt a kedvenceim között, ügyes, érdekes, de valahogy mégsem annyira magával ragadó vagy emlékezetes történetek íróinak ismertem az eddig olvasottak alapján. 




J.D. Barker 1971-ben született, a Fort Lauderdale-i Művészeti Intézetben szerzett üzleti diplomát. Az 1990-es években sokáig a 25th Parallel című magazin munkatársa volt. Popkulturális témában írt cikkeket, és együtt dolgozott Brian Hugh Warnerrel, aki később Marilyn Mansonként vált híressé. Több novellája is megjelent a 90-es években, főleg a horror műfajában alkotott. Sokáig szellemíróként dolgozott, Forsaken című első regényét 2014-ben adták ki. A kötet meglepő sikert aratott, és jelölték a Bram Stoker-díjra is, ráadásul a Stoker család felkereste őt, hogy segítsen Dacre Stokernek megírni a Drakula hivatalos előzményregényét. Közben Barker saját sorozatba is kezdett: A negyedik majomban az utóbbi évek egyik legeredetibb sorozatgyilkosát teremtette meg, akit a rendőrség üldöz. A kötet jogait számos országba eladták, opciózták filmre és televíziós sorozatra egyaránt, ráadásul Az ötödik áldozat és A hatodik éjszaka című kötettel trilógiává bővült. A fekete özvegy halála a James Pattersonnal közös harmadik regényük.

Köszönöm a lehetőséget az Agave Könyvek csapatának! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.





Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes