Egy ​ifjú természetbúvár naplója

Könyvajánló - Dara McAnulty: Egy ​ifjú természetbúvár naplója

"Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyvében megosztja velünk kifogyhatatlan csodálatát és elmélyült érdeklődését a természeti világ és annak lakói iránt."

fokepifjuterm.jpg

A Typotex Kiadó egy nagyon különleges kötetet hozott el a magyar olvasóknak Dara McAnulty debütáló írásával. A kötet egy különleges napló, mely megmutatja, hogy a tinédzserkorú spektrumzavarral élő ifjú szerző miként küzdött meg azzal, hogy a családjával az ország másik végébe költöztek. Évszakokon átívelve láthatjuk a természet iránti mérhetetlen szenvedélyét, alázatát, tiszteletét az Egy ​ifjú természetbúvár naplója című kötetben és azt is, ahogy ez a rajongás átsegíti a változás okozta nehézségeken.

"Ez a napló annak a krónikája, hogyan alakult át a világom tavasztól őszig odahaza, kint a természetben és bent a fejemben. Egy utazásé nyugatról, az észak-írországi Fermanagh megyéből keletre, Down megyébe. Beszámoló arról, milyen elszakadni egy otthontól, átkerülni egy másik vidékre, másmilyen tájba, és hogy milyen, amikor olykor az érzékeim és a gondolataim is talajvesztetté válnak."

A kötetben megismerjük a családját, szüleit, testvérét, s hogy miként ültette el a tudós, természetvédő apja a vad tájak iránti szenvedélyt benne, az idősebb fiában is. Különleges család az övé, mind autisták leszámítva az édesapját, aki igyekszik az emberi világ rejtélyeit kibogozni nekik.

A pazar tájleírások például a tavasszal ébredező természetről csodálatos hangulatot adtak a könyvnek, de közben bőven akadnak szomorú részek, amikor az Asperger okozta nehézségeiről olvashatunk. Megszakadt a szívem, amikor arról mesél a naplóban, hogy miként szigetelődött el iskolatársaitól a zaklatások, szekálások miatt, többek között azért, mert őt a tipikus fiús dolgok, mint a foci nem érdekelték, nem tudták lekötni. Számára az erdő, a mezők, a természet jelentette a menekülést az emberek világából.

Gyönyörű lírai hangvételű történet. Süt belőle Dara természet iránti szenvedélye, szeretete, de közben ott van a düh és a frusztráció is, mivel azt látja, hogy rengeteg ember nem tiszteli a bolygó nyújtotta csodákat. Utóbbi miatt kezdett el apja mellett aktívan kiállni a természetvédelemért már ilyen fiatalon.

Az ő mindennapjain keresztül beleshetünk egy kicsit különc, de rendkívül összetartó, példaértékű család életébe. Olyan nehézségekkel találkoznak, melyek nem érintenek egy átlagos családot, de valahogy mégis mindig találnak erőt, kapaszkodót, hogy kimásszanak a hullámvölgyekből.

Nem is tudom miként lehetne röviden összefoglalni a könyv műfaját, amely igazán visszaadná ennek a naplónak az értékét. Talán...egy szerelmes óda a természethez megspékelve egy erős, csodálatos fiatal srác és családja történetével. Igen, talán így. Olvassátok, ha valami egyedire vágytok vagy, ha kicsit többet szeretnétek tudni arról, hogy milyen problémákkal kell megküzdeni a spektrumzavarral élőknek vagy, ha ti is imádjátok a természetet és örömmel vetitek bele magatokat Észak-Írország természeti kincseibe.

mcanu110_med.jpgKöszönöm a lehetőséget a Typotex Kiadónak!

A kötet a borítóképekre kattintva elérhető kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket a Facebookon is!

A gyaloglás filozófiája

Hét elgondolkodtató történet széthulló családokról

A pszichopolitika és a csillapító társadalom

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes