Az összeomlás kora

Már nem kérdés, hogy van-e vagy lesz-e klímaváltozás, bőven benne járnak Neal Stephenson Az összeomlás kora című regényének hősei. Általános hőmérsékletemelkedés, ahol a 45 Celsius fok egészen barátinak tekinthető, sok alacsonyan fekvő terület víz alá kerül nemsokára (Hollandia, Velence, stb.), amik ellen egy texasi dúsgazdag állítólag kitalált valamit. Hátrányai: bődületes pénzekbe kerül, nem minden állam engedheti meg magának alkalmazását, valamint nemcsak nyertesei lesznek a folyamatnak. Geo- és nagypolitikai szinten indul meg a lobbizás, ipari kémkedés és terrorizmus a cselekmény mellett, ellen, kinek-kinek érdeke szerint. 

Könyvajánló
Neal Stephenson
Termination Shock
Az összeomlás kora

Nem sokkal jelenünk után játszódik Neal Stephenson Az összeomlás kora című regénye, ahol a klímaváltozás már nem kérdés, hogy létezik, az egyetlen ennél is sürgetőbb: mit lehet tenni ellene? Houstonban egy kőgazdag texasi gründolásával van valami nagy dobás a vízszint- és hőmérsékletemelkedés legyőzésével kapcsolatban, ahová tanácskozásra a legérintettebb, de még inkább  legpénzesebb államok képviselőit hívták meg bemutatóra (London, Szingapúr, Velence, Hollandia és természetesen Houston). A kimaradó államok éhesen szimatolnak az esemény körül (India, Kína például). A kidolgozott terv nem más, mint kén a sztratoszférába, óriás ágyúkkal - megváltoztatják az időjárást. Ennyire egyszerű lenne?  Ez a klímaváltozási konferencia meghozná a változást? Vannak, akik egyszerűen csak szoláris bolygótervezésnek tartják a nagy kitalációt, és mint később kiderül, kigondolója nem csak egy helyen indította be rakétáit. Mindenesetre a módszernek lesznek egyértelmű nyertesei, többé-kevésbé nyertesei és egyértelmű vesztesei. Naná, hogy érdekek mentén elindul az ellencsapás a módszer ellen. Az időjárás megváltozásán túl a döntéshozóknak figyelembe kell(ene) venni geopolitikai krízispontokat is.

A főhősök sem azok a kifejezett Grál-lovagok, valamennyien érdekeik mentén tevékenykednek. 

1) A houstoni bennfentes konferenciára érkezve Frederika Mathilde Louisa Saskia, a holland királynő a könyv elején éppen letenni készül zsúfolásig tömött kis magángépét Waco repülőterén, ahol egy gyors vihar éppen kellemes 45 Celsius fokra hűtötte a levegőt. Nem itt akart leszállni, de környezeti tényezők miatt nem tehet másképp, így lesz kvázi illegális behatoló Texasba. A kisgép képes repülni, majd leereszkedve, a földön gépkocsivá alakulva továbbmenni. Pechükre vaddisznócsordába futnak bele, a gép tropára megy. Ezek a disznók elvadulva, szinte járványszerűen belakták Texast, elhódítva az államot az emberektől. Veszélyesek, óriási testűek, erősebbek és vadabbak a régi, jól ismert disznóknál, akiket az emberek régebben élelmezési céllal tartottak milliószámra. 

2) Ez lesz a közös pont a másik főhőssel, Rufus Granttel (Rozsdás), aki rézbőrű katonai veterán - és bosszút esküdött egy méretes vadkan ellen, aki megölte a kislányát. A cél érdekében egyszemélyes vállalkozást indít a lakosság számára: vaddisznók kilövése, hogy pénzt is tudjon keresni. Amikor beteljesül bosszúja, az események - vaddisznóüldözés kontra repülőbaleset összehozza egymással a holland királynőt (aki országa megmentésére igyekszik cselekedni) és Rufust. Saskia tőle kér segítséget, hogy eljuthassanak Houstonba. Persze, az  ott tomboló hurrikán miatt nem indulhatnak azonnal, amiből borítékolhatóan új problémák, de új lehetőségek is keletkeznek. Aztán Rufus kénytelen-kelletlen - átmenetileg - őrgrófnak lép elő a királynő kíséretében...

Idézet a könyvből: 

– Úgy tudom, elég világos a helyzet – értékelte Saskia. – Az a sok láp és lagúna. Önök nem tudják úgy elbarikádozni magukat az Adriától, mint mi az Északi-tengertől.
Michiel bólintott.
– Egy vihargáttal legfeljebb némi időt nyerhetünk. Vagy megfékezzünk a tengerszint emelkedését, vagy a város elpusztul.
Saskia felhúzta a szemöldökét, mintha csak tréfára venné a megjegyzést. Elég nyersen hangzott egy klímaváltozásról szóló koktélparti csevegéseihez képest. A tengerszint emelkedését nem lehet csak úgy, egy helyen „megfékezni”. Ezért is hívták tengerszintnek. Globálisan kell kezelni a klímaváltozást. Az efféle gondolkodás – igazítsuk a bolygó klímáját Velence igényeihez – nem lett volna meglepő a velenceiektől mondjuk a 12. században, de manapság elég pofátlanul hangzott.
A férfi azonnal észrevette nemtetszését, és lefegyverző vállvonással hozzátette:
– Már elnézést, elvégre ezért vagyunk itt, nem igaz?
– Tudta, hogy kiket hívtak meg? – kérdezte Saskia.
– Negyedórával ezelőttig nem. London, Szingapúr, Velence, Hollandia és természetesen Houston. Vajon mi a közös bennük?
– Azon a nyilvánvaló tényen kívül, hogy valamennyiük létét fenyegeti az emelkedő tengerszint?
– Akárcsak Bangladesét vagy a Marshall-szigetekét. Ők miért nincsenek itt?
– A pénz – válaszolta Saskia, miközben tekintete egy pompás mandzsettagombra tévedt a londoni küldöttség egyik tagjának csuklóján. Kettős kézelőjét természetesen úgy szabták, hogy az egyik egy hajszállal hosszabb legyen, kiemelve vaskos karóráját. A királynői pálya apró előnyei közé tartozott, hogy Saskiának sosem kellett úgy tennie, mintha lenyűgözné az ilyesmi.
– Egy bennfentes klub – morfondírozott Michiel, és jobb tenyerét felemelve diszkréten körbemutatott a termen. – Nem vitatom, hogy az árvízveszély a fő ok, de kell mellé egy halom pénz és némi, hogy úgy mondjam, technokrata hozzáállás, amely elengedhetetlen a hatékony intézkedésekhez. 

3) Deep, a harmadik mozgatórugót képviselő szereplő (Laki, később Nagyhal) hiperaktív, kinesztetikus figura, aki a kétkezes melóban erős. Laki becenév, kamaszként halászhajókra vették fel mindenesnek - de mert ez szezonális meló volt, így a halászhajók javításához igazodva kitanulta a hegesztő szakmát is. Mivel fiatalemberként nem volt senkije, mondhatni, egész évben dögre kereste magát. Szezonban halászhajón dolgozva, szezonon kívül járva az országot, hajókat javítva. Valamiféle kötelezően abszolválandó jótékonyság jegyében szülőhazájában, Indiában önkénteskedik, amikor.... a Tényleges Ellenőrzés Vonalához keveredik, jelentsen ez akármit is. Az, hogy szikh, itt is számít, sőt, itt számít csak igazán. Aztán valahogy India nemzeti hőse lesz belőle.

Nos, itt tartunk a vaskos kötet első tizedében. Izgalmas kalandok, geopolitikai és klímamenedzselési problémák, kémkedés minden szinten, elsősorban ipari vonatkozásban, kémelhárítás, monarchia működési problémái, terrorizmus, komoly világépítés, szóval zajlanak az események.

A több helyszínen egyszerre játszódó történet méltó a szerző eddigi műveihez: lassú történetmesélés, ahol mindennek jelentősége lehet. A világban történő folyamatokat összefüggésekbe helyezi, megspékeli fanatizmussal, emberi gátlástalansággal, pénzzel, erőszakkal, és máris izgalmas, kalandos, szorongáskeltő élményben lehet részünk. A holland királynő pragmatizmusa simán ellensúlyozza Velence gátlástalanságát, a kínai simulékony könyörtelenség hatalmas ellenállás India fanatizmusával szemben. Szókimondó, helyenként trágár stílusa jót tesz "a semmi finomkodás" irányának, itt már csak a sokkolás segít, abban pedig nincs hiány. Szuperviharok, túlmelegedés, helyenként csak speciális ruházatban lehet tartózkodni a szabad levegőn, tengerszintemelkedés, gátlástalan törtetés, csipetnyi futva elkövetett romantika, lassú történetmesélés, és a szálak végre összeérnek a közel 700 oldalas, igényes kötésű műben. Dramaturgiája igyekszik érthetővé és élvezhetően izgalmassá tenni a szálakat - de aki nem kedveli a lassú, terjengős történetmesélést, annak nehéz dolga lesz a művel.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

A ​közeli jövőben a tengerszint emelkedik, az emberiség szuperviharok, áradások, járványok és irgalmatlan hőhullámok szorításában vergődik.
Amikor egy texasi olajmilliárdos váratlan megoldással áll elő az éghajlatváltozás által okozott katasztrófák mérséklésére, a világ válaszút elé kerül: hagyja, hogy az excentrikus mágnás végrehajtsa a kísérletét, vagy megpróbálják valamilyen indokkal feltartóztatni?
Működik-e egyáltalán ez a soha nem tesztelt technológia? És ha működik, milyen váratlan mellékhatások merülhetnek fel, amelyekkel senki sem számolt?
Bár úgy tűnik, a helyzeten már nem sokat lehet rontani, többekben felmerül, mi lesz, ha ez a kéretlen gyógymód többet árt, mint használ? Az ügyben ugyanúgy érintettek vezető európai politikusok, mint a kínai titkosszolgálat, az indai hadsereg tisztjei, vagy néhány egyszerű amerikai őslakos, és mindegyikük döntése kihat a bolygónkat érintő változásokra.
A texasi olajmezőktől a holland királyi palotán és a Himaláján át a Kínát Indiától elválasztó vitatott határvonalig vezet az út, a sokszoros New York Times-bestseller író Neal Stephenson pedig a tőle megszokott alapos tudományossággal és lehengerlő mesélő készséggel járja körbe a közelgő jövő legégetőbb kérdéseit.


Neal Town Stephenson elsősorban sci-fi műveiről ismert amerikai író. Könyveiben jellegzetes, visszatérő motívumként bukkannak fel a matematikai, pénzügyi és tudománytörténeti szálak.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Fumax Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!
Termékadatok
Cím: Termination Shock - Az összeomlás kora
Eredeti cím: Termination Shock
Szerző: Neal Stephenson
Fordító: Varró Attila
Kiadó: Fumax Kiadó
Oldalak száma: 688
Megjelenés: 2022. december 14.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789634702733
Méret: 198 mm x 142 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes