Félelem

 Könyvajánló - Jozef Karika: Félelem

Hátborzongató ​misztikus thriller A hasadék szerzőjétől!
A kiégett harmincas férfi sok év után visszatér a városszéli lakónegyedbe, egy vérfagyasztó titkot rejtő hegy lábához, ahol a legzordabb teleken gyerekek tűnnek el. Egykori szerelmével és barátaival együtt nemcsak a gonosz erővel, hanem saját múltja árnyaival is szembe kell néznie. Addigi kudarcai és csalódásai mind semmiségek ahhoz a pokolhoz képest, ami gyermekkora helyszínén vár rá…
Jozef Karika bestsellerszerző természetfeletti elemekkel tarkított, rémületes története egyben érzékeny elbeszélés arról, hogyan befolyásolja életünket mindaz, amit gyermekként átélünk.




„Nem pusztán egy fordulatos sztorit szerettem volna írni, jó adag félelmet akartam nyújtani az olvasóknak. Mindaddig nem voltam elégedett, amíg egy fejezet megírása után nem felkapcsolt lámpánál aludtam magam is. Viszont amikor önmagamra is sikerült alaposan ráijesztenem, azt a siker jelének tekintettem”, árulta el a szerző.

A főszereplő ezúttal a 35 éves Jožo Karský, aki miután elvesztette a munkáját és elhagyta a párja, hazaköltözik szülővárosába, a Csebrád lábánál fekvő Rózsahegyre. Ahogy átlépi a szülei házának küszöbét, megrohanják az emlékek, és egyre inkább felszínre tör egy régi, gyerekkori esemény. Újra találkozik régi barátaival, és ahogy beköszönt a tél, mintha ismét 1985 telébe csöppentek volna: rekordokat döntögető hideg, fagyos éjszakák, és a Csebrád félelmetes titkai...

A félelem az egy nagyon érdekes emóció. Ha be akarsz hatolni valakinek az elméjébe és a lelkébe, akkor a figyelmét kell felkeltened, amennyire csak lehetséges. Erre pedig az a legegyszerűbb megoldás, ha jól megijeszted az illetőt. A félelem még a szerelemnél is szorosabb közelséget teremt, megnyitva a lélek kapuit. A rémült ember minden sejtjével rád figyel, tökéletesen kitárulkozik, mezítelenre vetkőzik előtted, még ha erről mit sem tud is. Amitől nagyon félünk, azt kiejezetten behívjuk az életünkbe.


 


Jozef Karika, ahogy a cím is jelzi, a félelmet jeleníti meg mesterien ebben a könyvben. Megjelenik egy természetfeletti gonosz erő, ami gyerekeket rabol és kínoz, de önmagában nem ez a dolog a legfélelmetesebb, legnyomasztóbb a regényben, hanem az, ahogyan Jožo fejében járva látjuk a mindent megbénító zsigeri félelmet. Nagyon eltalált hangulatú könyv, nem ajánlom késő esti olvasásra, erőteljes képei és atmoszférája még nappal is magával ragadnak, afféle borzongató, félelmetes értelemben.
A traumákkal terhelt gyerekkor jelenléte is nagyon erős, a rossz családi minta, a bántalmazás is megjelenik a lapokon, és mindezek az emlékek újra életre kelnek a gyerekkor színhelyén.

Sokan hasonlítják Kinghez, leginkább az Az történetéhez ezt a regényt, bevallom, én Kinget egyáltalán nem szeretem, néhány könyvét olvastam, de nem fogott meg. Itt a földöntúli gonosz jelenlét csak másodlagos, az első a zsigeri, mély rettegés, egész mélyen a szereplők elméjének bugyraiban járva már nem tudjuk, mi valós és mi nem, de egy dolog végig megfogható: a félelem. Ez adja ennek a könyvnek az erejét, nem az a nevesincs gonosz lény vagy erő, hiszen az nem valós. A félelem azonban az, és ennek egészen a mélyére ás Karika.

Kezemet, arcomat csontujjakként szántották végig a sötétből kinyúló száraz ágak. A hasonlat nem volt teljesen megalapozatlan, a Csebrád lelkeket és testeket is magába szippantott, enyészetből fakadt minden, ami csak nőtt rajta.



Annak idején A hasadék sikere nyomán többen útnak indultak a Tribec felé, a Félelem már kevésbé mozgatta meg ezeket a kalandkereső túrázókat, talán azért, mert A hasadék történetének annyi valóságalapja van, hogy valóban időről időre tűnnek el arrafelé emberek, és néha aztán megzavarodva találnak rájuk, ha egyáltalán rájuk találnak. Illetve Karika elég ügyesen és meggyőzően állította, hogy a történet nem az ő története, csupán elmeséli valaki másét, akit sajnos azóta sem talál meg. A Félelem esetén ez már kevésbé hihető váz, már csak a történet jellege, a jelenlévő természetfeletti gonosz miatt is (ami nem jelent meg A hasdékban, csupán találgatás, ráutaló nyomok).

A kötet hangulata épp olyan erős, egy fokkal talán még jobban is tetszett, annak ellenére, hogy a végével kevésbé vagyok kibékülve. Nagyon kívnácsian várom a szerző új regényét!




Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.

Kövess minket Facebookon!
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes