A pária

 Könyvajánló - Anthony Ryan: A pária (Szentek és zsiványok 1.)

Alwyn, a zsivány Albermaine viszály sújtotta királyságába született. Az éles eszű és a pengével is ügyesen bánó Alwyn nem is vágyik másra, csakis a szabadságra, amit az erdő nyújt neki tolvaj cimborái társaságában. Azonban elárulják, ezzel új mederbe terelik életét – egy vérrel és bosszúval kövezett útra, ami végül egészen a király seregéig vezeti őt.




Evadine Courlaine úrnőt démoni, az apokalipszisról szóló látomások kínozzák, ő pedig fegyvert ragad, hogy megküzdjön a fenyegetéssel. A harcos úrhölgy parancsnoksága alatt Alwynnak nem csak a háborút, hanem a nemesek veszedelmes intrikáit is túl kell élnie, ha be akarja teljesíteni bosszúját azokon, akik vétettek ellene. Azonban ahogy egyre csak gyülekeznek mind az evilági, mind a túlvilági sötét erők, hogy elejét vegyék Evadine felemelkedésének, Alwyn válaszút elé kerül: vajon válhat-e belőle harcos, vagy az a sorsa, hogy mindörökre egyszerű zsivány maradjon?

Szokatlan, egyben nagyon ismerős regény A pária. A főhősünk Alwyn, az írnok, a krónikás, aki csupán feljegyzi egy másik embernek, a valódi hősnek a cselekedeteit, amelyek felforgatják az egész világukat. Elmeséli, hogy egy sima erdei útonálló rablóból hogyan vált azzá, aki lett, és közben szépen, fokozatosan, számtalan homályos foltot hagyva megismerjük ezt a különös világot. 

– Nagy tehetséged van hozzá, hogy akkor is tíz szóval fejezd ki magad, ha egy is elég lenne, Írnok.

Alwyn egy egyszerű erdei zsivány, akitől nem esik távol a hazugság, gyilkosság sem, és vannak emberek, egész sokan, akiken bosszút is szeretne állni múltbéli sérelmeiért. Zseniális, gyorseszű, ékesszóló, így aztán a sors Evadine mellé veti, aki egy gazdag, némi befolyással is rendelkező nő, akinek mindenféle látomásai vannak, és ezek nyomán ténykedik. Az ő tetteinek krónikása lesz Alwyn. A kötet végéig nem tudjuk meg, hogy mik is pontosan ezek a látomások, hogy mennyire hasonlít ez a világ a miénkhez, és hogy léteznek-e valóban, vagy csak szemfényvesztés, esetleg betegség az egész?

Ryan a történetmesélés és a világépítés mestere, ez már látszott a legelső, végül kétes úton folytatódó regénye és világa, a Hollóárnyék trilógia kapcsán is (amely aztán ötkötetesre bővült, egy másfajta befejezést adva Vaelinnek), de igazán tökéletesen a Draconis Memoria során mutatkozott meg. Stílusa pedig ebben a történetben a csúcsra jár: úgy mutatja be a világot és a szereplőket, hogy szinte alig tudsz meg valamit ténylegesen, mégsincs hiányérzeted, és a végére minden a helyére fog kerülni. Vagyis hát ezesetben csak remélem, de már megmutatta, hogy képes rá. Ez a világ is még egész sötét előttem, miközben a szereplők - főleg Alwyn és a közvetlen környezete - minden egyes gondolatával, cselekedetével, az őt szűken körülvevő világ történéseivel tisztában vagyok. Nagyon részletesen írja le ezeket, de egyáltalán nem unalmasan, sőt, az események általában pörögnek. 

A Fjord Geld-iek furcsa figurák. A gyilkosságért megkorbácsoltatnak, de nem akasztanak fel, ha vérdíjat fizetsz az áldozat családjának. De hogyha valaki megbecstelenít egy könyvet, azt egy fához kötözik, felmetszik a hasát, hogy legyen miből lakmározniuk a varjaknak, és nincs az a pénz, ami megmenti.


 Anthony Ryan


Tökéletesen bemutatja, hogy mit tesz az emberek elméjével egy háború, hogy mit tesz az elvakult, bigott vallás, ha rossz kezekbe kerül a hatalma. Márpedig szinte mindig rossz kezekbe kerül. Minden mocskát látjuk az emberi létnek, amit leöntenek egy magasztos, elvakult mázzal, és ebből a közegből kitörni, ezt kívülről látni és láttatni nagyon nehéz - egyelőre Alwyn sem volt képes rá, még ha sejt is valamit. Nagyon szeretem, és még soha, senki másnál nem találkoztam ilyen részletekbe menő, a lényeget mégis homályban hagyó világépítéssel, amely teljes kultúrákat, vallásokat, vezetőket, politikát, és ezek színét és fonákját is bemutatja. Ahogy fokozatosan egyre magasabbra kerülünk, úgy látunk egyre többet, de az igazán mély összefüggéseket és az emberek hitrendszerének alapjait még homály fedi.

Igazából több a kérdés bennem, mint a válasz, ez a könyv is olyan, mint Ryan többi könyve: értelmezhetetlen a többi rész nélkül, igazából a sorozat kötetei együtt mesélnek egy nagyszabású történetet. Jó volt olvasni, alig várom a következő részt!

Köszönöm a lehetőséget a Fumax Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.




Kövess minket Facebookon!
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes