A magány tavai

 Könyvajánló - Claire-Louise Bennett: Tó

Az utóbbi évek egyik legerősebb brit debütálásában Claire-Louise Bennett húsz összefüggő történetben keres nyelvet a magánytapasztalatnak. A Tó a magányos élet váratlan örömeiről, kikerülhetetlen buktatóiról és hétköznapi csodáiról szól egy nyugatír tengerparti városkában élő nő perspektívájából. Vicces, sötét és nyugtalanító olvasmány elromlott rezsógombokról, fürdőkádban átélt viharokról, elképzelt bosszúkról és félelmekről, meg a tökéletes zabkásákról, amelyek egészen a szerelem örök nyelvéig vezetnek. Bennett megmutatja, hogyan lehet valakit úgy nemismerni, hogy a monológját olvasva szinte beköltözünk az agyába és a testébe, hogy mekkora mélységek rejlenek a legapróbb, legáltalánosabb dolgokban is, és milyen az, amikor az ember nem akar hatni a világra, hanem hagyja, hogy a világ legyen hatással rá.




Különleges, egyedi atmoszférájú kötet a Tó, amely egyetlen névtelen narrátor szemén át a magány 20 különféle fázisát és megtestesülését jeleníti meg. Vannak köztük hosszabbak, amelyek nyugodt szívvel hívhatóak novellának, és több rövidebb, egy-két mondatból álló is. Azt hiszem, hogy egy igazán jó novellista történetei ütni tudnak akár egy mondatban is. Claire-Louise Bennett pedig ilyen.

Fontos kitétel azonban, hogy a magány nem negatívumként jelenik meg, sőt, gyakorlatilag egy, a narrátortól, egy nőtől elválaszthatatlan jellemvonásként, aminek sokkal inkább a hasznát, előnyeit látja és láttatja. Mély, kalandozó, elgondolkodtató, csapongó történetek, Bennett jól megfogta az emberi elme csapongó természetét, a gondolatok kusza világát, és kiragadott egyet-egyet, amelyet elénk tárt.

Elsősorban a madarakra gondolok, ők persze mindig a közelben voltak. Abban a két napban, amit illedelmesen átengedtem a karácsonynak, valahányszor kinéztem, mást láttam belőlük, mint az év más napjain, így aztán annak ellenére, hogy csak a minimumot teljesítettem, el kellett ismernem, hogy ennyire sem kellett volna lépést tartanom az év feltételezett ünnepeivel.

Természetéből, egyedüllétéből adódóan leginkább a környezetével, a természettel és a használati tárgyaival foglalkozik, és bármi kapcsán képes néhány gondolatfoszlánnyal filozófiai mélységekbe merülni. Ez azonban cseppet sem unalmas, sőt, érdekes és gondolatébresztő, rendkívül magával ragadó. 

Sok szempontból felidézte bennem egyik kedvenc novelláskötetemet, az Elég jól vagyok, de lehetnék egy kicsit még jobban is címűt Lydia Davistől, de Bennett stílusa egészen más, és ebben a kötetben összefüggőbb, egy csokorba tartozó novellák vannak, míg Davisében szerteágazóbbak, ám van egy nagy különbség: Davis is sokszor ír a magányról, talán ezért is jutott eszembe óhatatlanul. Bennett azonban inkább az egyedüllétről ír. Hogy mi a különbség? A magány szerintem rossz, pusztító dolog. Az egyedüllét nem. És névtelen hősünk kifejezetten élvezi az egyedüllétet, nem csak egy pillanatnyi rossz állapotnak tartja, hanem legalapvetőbb emberi szükségletének is. Magányából kitekintve van ideje és lehetősége az elkalandozó gondolatfolyamok megszületésére, amelyek olyan egyszerű és hétköznapi dolgokból indulnak, mint egy kád vízből végignézett vihar, egy gomb a gáztűzhelyen vagy az ír vidéken, a közelben fekvő tó mellé kitett tábla, a Tó felirat története. 


Claire-Louise Bennett

Az utolsó gomb elvesztésének lehetséges következményeit akkor fogtam fel igazán, amikor egy nemrégiben olvasott könyvben odaértem, hogy az elbeszélő rájön, összesen ezer gyufája maradt.

Nagyon megosztó könyv ez érzésem szerint, mert igényel egyfajta hangulatot és életszemléletet is, akár egyfajta hasonlóságot is a narrátorral. Nekem nagyon tetszett, mivel ez megvan bennem is: az elkalandozás, az elgondolkodás, és az egyedüllét iránti mély igény. 

Részletes és lírai hangvételű próza ez, lassú folyású, időt és teret enged minden gondolatnak, és vékonysága ellenére sem haladhatunk át rajta úgy, mint egy gyorsvonat. Lázár Júlia értő fordításában, a Magvető Kiadó gondozásában olvashatjuk.

Köszönöm a lehetőséget a Magvető Kiadónak! A kötet a borítóra katitntva elérhető kedvezményes áron. 




Kövess minket Facebookon!
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes