Egy testvérpár ellenállásának igaz története a náci megszállás alatt

Könyvajánló - Roxane Van Iperen: Nővérek Auschwitzban

Egy felejthetetlen történet a vészkorszakból egy zsidó testvérpárról, Janny és Lien Brilleslijper nővérekről, akik a holland ellenállásban több tucat ártatlant mentettek meg.

Ha a következő hónapokban csak egy igaz történetet tervezel elolvasni, ez a könyv legyen az. Roxane Van Iperen egy Nővérek Auschwitzban című könyvében a második háború két hőse a főszereplő, Janny és Lien Brilleslijper. Egy testvérpár, akik nem bírták tétlenül nézni, ahogy otthonukban, Hollandiában mi történt, ezért csatlakoztak az ellenálláshoz és minden nap életüket kockáztatva igyekeztek életeket menteni.

"Ha harcolni kell, hát harcolni kell. Nem lehetsz hűtlen önmagadhoz. Nem is hitegetheted magad. Mi kiálltunk az ügyért. Azt tettük, amit tennünk kellett. Sem többet, sem kevesebbet. (Janny Brandes-Brilleslijper)"

A háború és nácik elérték Hollandiát. A kötet során megismerjük a tényeket, a körülményeket és számos információt kapunk a megszállás idejéből. Aztán megismerkedünk az ellenállással, akik életüket kockáztatva igyekeztek megmenteni hazájukat. Ehhez az ellenálláshoz csatlakozik egy fiatal zsidó amsterdami testvérpár, akik egy különleges helyet hoztak létre, ez volt a "Magas Fészek".

hoge-nest_zw_457x320.jpg

Egy biztonságos hely, egy erdei házikó, ahol a nácik nem találhattak rájuk. Ez a hely jelentette a reményt. A reményt, hogy túlélhetnek, hogy esélyük lehet legyőzni a poklot és helyreállítani az ország békéjét. De nemcsak a biztonságot jelentette, ez egy fontos ellenállási központ is volt.

Közben pedig hamis okmányokat készítettek, röpiratokat nyomtattak, de még jiddis órák és operaestek is volt. Egy apró fénysugár a sötétségben. Ám sajnos '44. júliusában a szörnyek őket is utolérték. Láthatjuk, ahogy életüket kockáztatva segítettek másokon, majd azt is, ahogy elárulták őket és sorstársaikkal együtt hurcolták Auschwitzba. Itt nemcsak a két lány rémséges napjaiba nyerünk betekintést, ismerős nevekkel is találkozunk, ugyanis ugyanazzal a vonattal kerültek a haláltáborba, mint Margot és Anna Frank.

Hónapokat töltöttek itt. Éhezés, fájdalom, félelem, nyomor. Hogy lehet túlélni mindezt? Kitartás és mérhetetlen erővel, amelyet egymás iránt tápláltak. Végig tartották egymásban a lelket, nem engedték, hogy bármelyikük is elveszítse a reményt, feladja. A két nővér túlélte az emberiség legsötétebb korszakát, Roxan Van Iperen könyvéből pedig megismerjük kettejük történetét.

collage_2.jpgJanny és Lien Brilleslijper

Látjuk a családjukat, az elhivatottságukat, a kitartásukat és még élőbbé válik a kötet a kordokumentumoknak és fényképeknek köszönhetően. Kát bátor nő és több tucat megmentett élet története. A könyv érdekessége, hogy a szerző 2012-ben költözött be a házba és a felújítás alatt találtak titkos rekeszeket, röpiratokat. Hat évnyi nyomozás és kutatás után állt össze ennek a különleges háznak és vele a nővéreknek a története.

3267874.jpgKöszönöm a lehetőséget a HVG Könyveknek!

A kötet a borítóképre kattintva elérhető kedvezményes áron a kiadó honlapján.

Kövess minket Facebookon!

Nyomozás Anne Frank ügyében

Levelek, sorsok és igaz történetek a haláltáborból

Történelmi nyomozás egy lány után, akit kitöröltek a családi albumból

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes