Az embereket szeresd, ne a tárgyakat

Minimalizmus a lomtalanításon túl - teljesebb és tartalmasabb élet! Joshua Fiels Millburn és Ryan Nicodemus Az embereket szeresd, ne a tárgyakat című könyve lehetővé teszi, hogy átértékeljük és meggyógyítsuk az alapvető kapcsolatainkat, a tárgyakhoz, az igazsághoz, önmagunkhoz, a pénzhez, az értékrendünkhöz, a kreativitáshoz és az embertársainkhoz való viszonyunkat. 


Könyvajánló
Joshua Fiels Millburn és
Ryan Nicodemus
Az embereket szeresd, ne a tárgyakat

Mottó

Bárcsak megtanulnánk az embereket szeretni és a tárgyakat használni, nem pedig fordítva.

Drake: "Connect", 2023

Bármilyen bajra, válságra, krízishelyzetre nincs jobb válasz, mint a tudatos élet. A tárgyak fontosak az életünkben, de azok gyűjtögetése helyett érdemes emberi kapcsolatokat gyűjtögetni inkább. A tárgyak esetében  szükséges meghúzni egyfajta határvonalat, amin túl már inkább akadályozzák, mint elősegítik az egyén fejlődését. Miért? Azért, mert az exponenciális növekedésre épülő gazdaság nem egészséges, hanem törékeny és sebezhető: eladósodáshoz és túlfogyasztáshoz vezet. A túl sok tárgy pedig előbb-utóbb lommá, értéktelen kacattá válik, míg az erős emberi kapcsolatok bajban felemelnek, kiteljesednek és segítséget nyújtanak. 

A minimalizmus nem az értékeink kidobását jelenti, hanem annak felülvizsgálatát, hogy mire van szükségünk a dolgaink közül, és mire nem. Szelektálás közben erős önismeretre is szert teszünk, ami változásokat generál, hamarosan arra a kérdésre is megfelelő választ fogunk tudni adni, mi az, ami igazán nélkülözhetetlen, és hogyan lehet visszavezetni otthonunkba azokat a tárgyakat, amelyek nélkülözhetőek lennének ugyan, de azok anélkül javítják, gyarapítják élményeinket, jóllétünket, hogy lomokká degradálódnának le. Persze, nehéz elfogadni, hogy a középiskolai gagyi trófea is porfogó, hiszen nem a tárgy az, ami emlékeztet az egykori sikerre, hanem a fejedben lévő emlék vagy egy fotó. A minimalizmus óriási ellensége a majd jó lesz ez még valamire attitűd, de tegyük a szívünkre a kezünket: tényleg? Tényleg fel fogjuk használni az elromlott dagasztógép valamilyen alkatrészét? Ha háztartási kisgépszerelő vagy, netán villanyszerelő, villamosmérnök: előfordulhat. De takarítóként, könyvelőként, trénerként nemigen - tehát ki vele!

Hogyan lehet a kevesebb több? A szerzők leszögezik: "A rendetlenség felszámolása nem a végeredmény – csupán az első lépés. Persze már ettől is érezhetünk némi megkönnyebbülést, de csupán a lomtalanítás még nem hoz tartós elégedettséget.

Méghozzá azért nem, mert nem a fogyasztás, hanem az ész nélküli fogyasztás a probléma. Amire az a megoldás, hogy sokkal tudatosabban hozzuk meg a mindennapi döntéseinket. Hiszen mindannyiunknak szüksége van néhány dologra; a kulcs az, hogy a megfelelő mennyiségű holmink legyen – a többit pedig engedjük el. És itt jön képbe a minimalizmus.
A minimalistáknak nem az lebeg a szemük előtt, hogy minél kevesebbet birtokoljanak; hanem az, hogy minél több mindennek teret adjanak: több időnek, több szenvedélynek, több alkotótevékenységnek, több élménynek, több értékteremtésnek, több elégedettségnek, több szabadságnak. A lomtalanítással teret adunk azoknak a nem tárgyi javaknak, amelyek élvezetessé teszik az életet."

A legelső felismerést - miszerint az anyagi javak messze nem olyan fontosak - kövesse a módszeres gyakorlat, amikor az emberi kapcsolatokat, kötődéseket vesszük górcső alá. A témát az egyszerűsítéssel érdemes kezdeni. A szerzők szerint "ez a könyv azért íródott, hogy segítsen a hozzánk hasonló, hétköznapi embereknek megküzdeni a minket körülvevő rendetlenséggel, mielőtt magunkba néznénk, és foglalkozni kezdenénk a minket terhelő mentális, érzelmi, pszichológiai, lelki, pénzügyi, alkotói, technológiai és kapcsolati lomjainkkal, amelyek szintén zavaróan hatnak az emberi kapcsolatainkra." Jól hangzik, nem? A 2008-as pénzügyi válság és a földgolyón átviharzott pandémia után új világrend lehet születőben, ahol az "új normális helyzet" alapját nem a fogyasztói bizalom, hanem a tudatosság és a közösség adja. Nem szabad elfelejteni, hogy minden válság a veszély és a lehetőség metszéspontja. "Veszélyektől körülvéve lehetőségünk van arra, hogy ... kihasználjuk az időt és átértékeljünk mindent."

Tárgyaink két jelentős funkcióval kell, hogy rendelkezzenek: vagy eszközök vagy esztétikai élményt adnak - az összes többi felesleges. Kell a ruha, cipő, hogy ne fázzunk meg, kell a kép falon, mert érzelmi, esztétikai élményt ad. Kell egy jó dagasztógép, hogy ne szakadjon le a kezünk. Jó, ha kocsi van a háztartásban, hogy ne roppanjunk bele fizikailag a vásárlás utáni cipekedésbe, vagy elvigyen egy beteg embert a kórházba, netán nyaraláskor ne szorongjunk a vonaton. Ezek mind kellenek. De nem kell ötven kilogramm nyári ruha, három dagasztókütyü és két-három autó - ezt ugye nem nehéz belátni? Bizonyított tény, hogy az USA-ban élő gyerekek a világ gyermekeinek 3%-át teszik ki, mégis ők birtokolják a világ játékainak 40%-át. (UCTV) Jól van ez így? Tényleg csak ennyi játék tulajdonosaként érdemes felnőni? Valóban elégedettebb, boldogabb felnőttemberek lettek belőlük?

A sikert nem érdemes hajkurászni, mert nem azt adja, amivel a legtöbben felruházzák. A siker  - nyilván sarkítással - nem ad egy pohár vizet, a túlfogyasztás csak adósságba hajt. Amikor bárki a minimalizmus felé fordul, két kérdésre kell választ találnia:

1) a hogyanra
2) és a miértre.

Mind a kettő egyformán fontos. A hogyanra sokféle válasz adható, amit sok kötet - így ez is - megválaszol, de a miért személyes preferáció kell, hogy legyen. Mindenesetre, aki leegyszerűsíti az életét, annak több ideje marad az egészségére, a kapcsolataira, a pénzügyeire, a kreativitására és azon túl másokért is tehet valamit. Ezekhez segít hozzá ez a mű értékes elméleti és gyakorlati tanácsokkal, kivonatolással, kérdőívekkel, jegyzetekkel.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Képzeljünk ​el egy életet, amelyben mindenből kevesebb van: kevesebb holmi, kevesebb stressz, kevesebb adósság, kevesebb elégedetlenség — kevesebb zavaró tényező.

Most pedig képzeljünk el egy olyan életet, amelyben mindenből több van: több idő, több értékes kapcsolat, több támogatás, több elégedettség. Amit most elképzeltünk, nem más, mint a tudatos élet. Ennek eléréséhez azonban el kell engednünk néhány dolgot, amely az útjában áll.

Joshua Fields Millburn és Ryan Nicodemus – a Netflix szupersztárjai, a Minimalisták – legújabb könyvükben útmutatót kínálnak ahhoz, hogyan élhetünk teljesebb és tartalmasabb életet. Az általuk hirdetett minimalista életforma – túlmutatva a lomtalanítás témakörén – lehetővé teszi, hogy átértékeljük és meggyógyítsuk az alapvető kapcsolatainkat: a tárgyakhoz, az igazsághoz, önmagunkhoz, a pénzhez, az értékrendünkhöz, a kreativitáshoz és az embertársainkhoz fűződő viszonyunkat. Mert ha már az életünkben mindenből kevesebb van, helyet tudunk megtakarítani.


A SZERZŐKRŐL

Joshua Fields Millburn és Ryan Nicodemus, akiket közönségük a Minimalisták (The Minimalists) néven ismer, weboldalukon, könyveiken, podcastjukon és filmjeiken keresztül több mint 20 millió embernek segítenek abban, hogy kevesebbel éljenek tartalmas életet. Tevékenységüket méltatta a The New York Times, a The New Yorker, a The Wall Street Journal és a Time magazin is, előadásokat tartottak többek között a Harvardon, az Apple-nél és a Google-nél. Dokumentumfilmjeik, a Minimalizmus: Egy dokumentumfilm a fontos dolgokról(Minimalism: A Documentary About the Important Things) és a Minimalisták:A kevesebb most több(The Minimalists: Less Is Now) nagy sikert arattak a Netflixen. Mindketten az ohiói Daytonban nőttek fel, jelenleg Los Angelesben élnek.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, HVG Könyvek!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a kiadó oldalairól származnak.

                                                                           BorítóKemény kötés
                                                                            Méret
                                                                          Fordító
145x210 mm
Garamvölgyi Andrea
                                                                   Megjelenés2023. 02. 06.
                                                                    Terjedelem328 oldal
                                                                              ISBN9789635652334
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes