Leleményes lelencek

 Könyvajánló - Hana Tooke: Leleményes lelencek

1880 őszén öt csecsemőt találnak a Kis Tulipán Árvaházban nagyon szokatlan körülmények között. Ők Adele, Ludvig, Ánizs, Kornelis és Milou. Az álnok és szívtelen gondozónő „örökbefogadhatatlannak” titulálja a gyerekeket, akik azonban teljesen tisztában vannak azzal, hogy éppen nem mindennapi egyéniségük teszi őket különlegessé. Elhatározzák, hogy ha törik, ha szakad, ők együtt maradnak. Amikor egy gonosz, alvilági figura megpróbálja őket a karmai közé kaparintani, az árvák összefognak, és vakmerő menekülésbe kezdenek Amszterdam befagyott csatornáin. Rengeteg kalandba keverednek, és sok csávából sikerül kihúzniuk egymást. S még az is lehet, hogy mindeközben sikerül igazi otthonra és igazi családra lelniük.




Hana Tooke debütáló regénye egy igazi kalandokkal teli ifjúsági regény, ami igazán élvezhető és szívmelengető a felnőtteknek is. Az öt gyerek együtt került az árvaházba 1880-ban, csecsemőként, ami már önmagában is nagyon furcsa, így aztán nem csoda, hogy később ők öten elválaszthatatlanok lesznek és igazi testvérekként szelik keresztül a korabeli Amszterdamot.

Mindannyian másban jók, és képességeiket ügyesen kamatoztatják is. Menekülniük kell rossz emberek elől, de még vérfarkasok (esetleg csak vad kutyák, ki tudja...) is rájuk támadnak, és miután megszöknek együtt az árvaházból, minden feladat, a saját ellátásuk feladata is rájuk hárul. Eleinte minden álmuk az, hogy saját szerető családot találjanak - a végére azonban rájönnek, hogy ez megvan már: ők öten egymásnak igazi család. 

– Továbbra is azt hiszem, hogy fel kellene készülnöd a csalódásra.
– Mostanáig csakis csalódásban volt részem, Kornelis, szóval mit számít, ha így lesz még egy darabig? Tudnom kell, mi történt, akár jó, akár rossz. Válaszokra van szükségem.

Egy izgalmakkal, kalandokkal teli kötet nagyon aranyos és élettel teli illusztrációkkal, amelyek csak mélységet adnak a történetnek. Hana Tooke eszméletlen ügyesen festette elénk az öt gyereket: mind élő, mind egyedi és hiteles - kis túlzásokkal persze. És nem csak a gyerekek: a kötet lapjain feltűnő felnőttek is jól sikerültek, legyenek a szándékaik akár jók, akár kevésbé. Igazi kalandos kikapcsolódás a felnőtteknek - a végén egy szívmelengető csavarral - és vérbeli kalandos utazás a 10-12 éveseknek. Én emlékszem még arra az időszakra az életemben. Emlékszem, mit játszottam a kutyámmal kettesben és a barátaimmal a környéken. Emlékszem, mennyire fontos volt a saját képzeletem - imádtam volna ezt a könyvet, ha akkor létezik. 

– Felejteni sokkal könnyebb, mint emlékezni. Sokkal kevésbé fájdalmas.


 


Hana Tooke Amszterdamban született és nőtt fel egy különös órákkal teli házban, saját bevallása szerint volt már énekes, tanár és őrült tudós is, ám mostanság leginkább az írással, bábkészítéssel és érdekességek gyűjtésével foglalkozik. Első regénye a Leleményes lelencek, amelynek illusztrációit Ayesha L. Rubio készítette, a magyar kiadást Tomori Gábor fordította.

Köszönöm a lehetőséget a Maxim Könyvkiadónak! A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron.




Kövess minket Facebookon!
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes