Dallmayr, egy szép élet álma

Dallmayr kávé, exkluzív csemegebolt, 19. század vége, 20. század eleje, családregény, egy asszony küzdelme tulajdonáért, üzleti nyereségért, talponmaradásért és boldogulásért. A napjainkban is híres Dallmayr kávék és üzletházak története izgalmas, pörgő cselekményű regényben, amely a Dallmayr-sorozat első része. 

Hirdetés 1900-ban a Dallmayr exkluzív csemegeáruházról

Könyvajánló
Lisa Graf: A szép élet álma

Dallmayr - miután nem kávézom, fogalmam sem volt, hogy a Dallmayr egy ma is létező, igen csak kiváló aromájú kávé, amely nívósabb csemegeboltokban ma is kapható. Ugyanúgy azt sem tudtam, hogy a Dallmayr egy rendkívül népszerű és kifejezetten elegáns csemegebolt nevét takarja, amely 1897-ben Münchenben a Dinner utcában volt található. Az üzletet ekkor Anton Randlkofer és felesége, Therese vezeti, mégpedig igen hatékonyan és hozzáértéssel. Az üzlet a feltörekvő nagypolgárság és egyéb gazdag emberek boltja, akik meg tudják fizetni a nívós teák, kávékülönlegességek igen borsos árát - a termékek Oroszországból, Indiából, Ceylonból, az etiópiai és a dél-amerikai magaslati területekről származnak. Theresenek nagyszabású elképzelései, álmai vannak, hogy a tea és a kávé értékesítését elkülöníthetnék egymástól, de a férje óva inti: azt mondja, haladjon lépésről lépésre, előbb meg kell erősíteni pozíciójukat Münchenben, és csak azután terjeszkedhetnek, álmodhatnak nagyobbakat. A feleség megérti a férj javaslatát, mindazonáltal úgy gondolja, merész elképzelések nélkül hosszú távon nem lehet sikeres a boltjuk - ez a cél vezérli az asszonyt, amikor Anton Randlkofer váratlanul meghal. Az elhunyt testvére már Anton halála után néhány nappal azon mesterkedik, hogy jogellenesen megszerezze a virágzó üzletet: végül is egy gazdasági vállalkozás egy nő kezében elképzelhetetlen, nem?!

Idézetek a könyvből: 

Haladni kell a korral de még jobb, ha az ember megelőzi a korát.

Azért vannak a szülők, hogy észnél legyenek, amikor a gyerekeket elragadják az érzéseik.

Ennek pontosan így kell mennie: ajánlás, kóstolás, az áru olyan, amilyennek ígérik, a vevő elégedett és visszatér.

A vásárlókat azonban az íznek kell meggyőznie, nem a pecsétnek a ládán – mondta Korbinian Fey.

Akikről a regény szól: Anton és Therese Randlkofer

Sokan megállnak ma is egy-egy nívósabb bolt előtt, hogy beszerezzenek valami jófajta kávét a mindennapjaik indítójához - és ha Dallmayrt választ, a cég reklámja szerint: tökéletesen kifinomult, prémium minőségű alapanyagot. A szerző utánozhatatlan hangulatot teremt a századelő jellemző színei, fényei, hangjai lefestésével, a korabeli levelek citálásával. Egyszerre halljuk az utcáról beszűrődő lovaskocsik hangjait, látjuk magunk előtt a letűnt kor divatját (elegáns öltözetek fűzővel, buggyos ujjak, hatalmas kalapok), a korabeli kávéházak semmihez sem fogható zajait, berendezéseit, a kávé felszolgálásának kitalált mozzanatait. Lisa Graf olyan időutazásra hív, amelyből a fogékony olvasó alig akar kiszállni. Plusz az izgalmak! Ahogy fenn már említettem, 1897-ben, amikor meghal Anton Randlkofer, még nőknek egyáltalán nem járt út egy cég vezetése, még ha családi vállalkozás is az. Az rendben van, hogy a háttérből irányít, a férjen keresztül, na de hogy egyedül? Mindenki prüszköl tőle, nem csoda, hogy ki akarják venni kezéből a gyeplőt, mindenáron. A harc az elismerésért, a családi vagyon megtartásáért komoly küzdelmet igényel az özvegy részéről, valamennyi, kicsit is feminista olvasó szíve megremeg a gyönyörűségtől, ahogy elmerül a műben. Aztán a családi titok Anton múltjából, ami megfűszerezi az egészet. Hogyan lesz a szép álomból valóság, ami megőrzi a csemegeüzlet tulajdonjogát és felfejleszti a megcélzott eredményeket? Mi lesz a család sorsa, hogyan lépnek be a huszadik századba, milyen utat választanak a családtagok az érvényesüléshez?

Pörgő cselekményű, izgalmas olvasmány lett Lisa Graf regénye, amely az új utak kitaposásának központi témájával foglalkozik a Dallmayr kávék és a hozzájuk kapcsolt exkluzív csemegebolt irányításával és felfuttatásával kapcsolatban. Egyszersmind családregény is, élvezetes párbeszédekkel, fantasztikus karakterekkel, csipetnyi feminizmussal, ahol a család személyei az üzleti élet farkastörvényei között igyekeznek talpon maradni és boldogulni. És jön a Dallmayr-sorozat második része is!

Szerintem olvassátok! 

Fülszöveg

München, ​1897. Anton Randlkofer és a felesége, Therese két éve együtt vezetik a népszerű, rendkívül elegáns Dallmayr csemegeboltot a Diener utcában, és nevelik három gyermeküket. Miközben a jómódúak ínycsiklandó édességeket, egzotikus gyümölcsöket és kiváló kávékat vásárolhatnak náluk, az egyszerű polgárok a pompásan elrendezett kirakatok előtt álldogálva arról álmodoznak, hogy a Dallmayr vevői lehessenek.
Amikor azonban Anton Randlkofer váratlanul meghal, az a veszély fenyeget, hogy a családi vállalkozás ragyogó felívelésének hirtelen vége szakadhat. Anton öccse ugyanis már néhány nappal később azon mesterkedik, hogy jogellenesen megszerezze a virágzó üzletet. A rendkívül határozott és elszánt özvegy eltökéli, hogy nem engedi át a terepet a sógorának, és bátran a vállalkozás élére áll. Akkor még nem tudja, hogy a saját négy fala közt is titkok lappanganak…
Miközben nyomon követjük a valós Randlkofer család izgalmas és nem mindennapi történetét, szinte magunk elé képzeljük a csemegebolt polcain sorakozó, a boldog békeidőkben nagyrészt még ritka különlegességeknek számító finomságokat. A kiváló üzleti érzékkel megáldott Therese receptötletekkel is ellátta a vásárlóit, így most az olvasókat is megörvendezteti ezekkel a leírásokkal, egyben betekinthetünk Randlkofer asszony sajátos marketingterveibe is.
Lisa Graf izgalmas, szívmelengető családregény-sorozatot alkotott az 1700-ban alapított, mára világszerte sikeresen működő Dallmayr századfordulós korszakából.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Kossuth Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

Termékadatok
Cím: Dallmayr 1. - A szép élet álma
Szerző: Lisa Graf
Kiadó: Kossuth Kiadó
Sorozat: Dallmayr
Oldalak száma: 416
Megjelenés: 2023. február 16.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789635449866
Méret: 205 mm x 130 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes