A felnőttkori ADHD tünetei

Mi az a felnőttkori ADHD? Miben más, mint a gyerekkori, hogy alakul ki és hogy vehetjük észre? Sokkal több embernek van felnőttkori ADHD-ja, mint gondolnánk, de a tünetek egész máshogy jelentkeznek, mint a gyerekeknél.

Az ADHD egy gyűjtőszó rövidítése, az angol attention-deficit hyperactivity disorder, vagyis figyelemhiányos hiperaktivitási zavar. Nevéből is következően nem betegség, hanem zavar, egy idegrendszeri probléma, amit felnőttként nehéz detektálni, de jelentősen megnehezítheti az egyének és a környezetük életét is. Ma leginkább a viselkedéskontroll zavarának tekintik.

De miben nyilvánulnak meg a tünetek?
Gyerekeknél sokkal egyszerűbb a dolog: hiperaktívak, képtelenek nyugton ülni pár percnél tovább, nem tudnak figyelni. Felnőtteknél azonban a hiperaktivitás egész másképp jelentkezik, leginkább nyugtalanságban, idegességben, de a szorongás is lehet az ADHD tünete. Egy ADHD-s felnőtt rossz szervező, állandóan késik, képtelen beosztani az idejét, az olyan dolgok, mint a számlák befizetése időben, a gyerekek körüli teendők, a magánélet és a munka összehangolása extra kihívást jelent a számára. Nagyon gyakori, hogy mindig matatnak valamit, pl. beszélgetés közben egy tollat, egy cukorkáspapírt, vagy ezek híján a saját ujjaikat bűvölik, hajtogatják, piszkálják, stb.

Ezen kívül problémák adódhatnak a munkában, a párkapcsolatban vagy gépek működtetésénél is, mint pl. autóvezetés. Egy ADHD-s felnőttnek extra koncentrációt igényel bizonyos feladatok elvégzése, és ilyenkor elég, ha valami kizökkenti, ami lehet egy telefoncsörgés, egy váratlan, szokatlan látvány, vagy bármi hasonló, és percekig képtelenek ismét a feladatukra koncentrálni. Éppen ezért lehet fontos egy kivizsgálás és kezelés, mert nagyobb eséllyel okozhatnak baleseteket. 



Megnyilvánulhat abban is, hogy egy zsúfolt, nyitott terű és zajos irodában saját magukhoz képest jelentősen alulteljesítenek, míg békés, nyugodt, a saját környezetükben sokkal jobbak, ők azok, akik rendszerint jobban is érzik magukat home office-ban és jobban is teljesítenek (kiváltképp, ha némi introvertáltsággal, esetleg ambivertáltsággal párosul az ADHD).

Sokszor akadnak párkapcsolati problémáik is, mert nem tudják megadni azt a figyelmet a partnerüknek, amit az kívánna, és ha ezt a másik szóvá teszi, nem értik, mi a problémája. Egyik legjellemzőbb tünet azonban a halogatás, főleg a nagyobb projektek terén. Rendszerint képesek időben elvégezni a feladatokat, de ha van rá három hónap, tuti, hogy 2 és fél hónapig csak a tervezgetés zajlik, az utolsó két hétben meg a kapkodás - miközben magukat szidják, hogy nem igaz, hogy nem tudtál nekiállni korábban, napi fél óra munkával már simán meglenne, és most nem kéne megszakadni, de akkor is elkövetik legközelebb is meg azután is ugyanezt a hibát. (Igen, ez a legjellemzőbb rám is, illetve az, hogy fontos a nyugodt környezet, nem szeretem, ha megzavarnak, mert utána percekig tart, mire fel tudom ismét venni a fonalat.)

Gyakran akadnak priorizálási nehézségek, amikor nem tudják eldönteni, hogy mely feladatok fontosabbak, és több időt és energiát ölnek igazából teljesen lényegtelen dolgokba, míg a fontos, lényeges részek elmaradnak. És éppen ennyire nehéz az érzelmeik kontrollálása, lehetnek dühkitöréseik, ám ezek gyorsan elillannak. 

Természetesen nem jellemzi az ADHD-s felnőtteket az összes fenti tünet, van, ami jobban, van, ami kevésbé, és van, ami egyáltalán nem, és az sem jelenti azt, hogy ha a fentiekből nálad előfordul néha-néha egy vagy több, akkor ADHD-s vagy. Erre rendszerint a környezet hívja fel a figyelmét az érintettnek. Mindenesetre ha több tünet is jellemző rád, és nem csak időszakonként, hanem amióta az eszedet tudod, nem árthat egy diagnózis. A kezelelen ADHD veszélyes is lehet az impulzivitás, esetleges agresszió miatt, sokkal gyakoribb  tudatmódosító szerek fogyasztása, akár a bűnözés, közlekedési kihágások, és munkában meg a mindennapi életben is sokkal kevésbé hatékony az ember, mint lehetne, így nem csak a teljesítmény, de az életminőség is akár jelentősen romolhat.



Vizsgálatok alapján a felnőttek nagyjából 4-7%-át érinti a probléma, ami elég jelentős szám. 

Fontos, hogy bár létezik ADHD ambulancia, ahol kiadják a diagnózist megfelelő vizsgálatok után természetesen, jelenleg a tb-alapúnál két éves várakozási idő van. Magánpszichiáter sokkal gyorsabban - de persze több tízezerért elvégzi ezt. A diagnózis azért fontos, mert ez a zavar mind gyerekeknél, mind felnőtteknél jól kezelhető. Létezik gyógyszeres kezelése is, általában egy methylphenidate hatóanyagú kézsítménnyel, ami nyugtatólag hat, csökkenti az impulzivitást és segít összpontosítani. De ennél sokkal hatékonyabb és fontosabb a pszichoterápia, amelynek során olyan gyakorlatokat tanulhatnak meg és alkalmazhatnak a páciensek, amelyek segítenek a tünetek enyhítésében. Nagy segítség az ADHD ellen a kiegyensúlyozott, nyugodt életmód és a megfelelő táplálkozás, egyes vitaminok és ásványi anyagok pozitív hatással vannak az idegrendszeri problémákra és zavarokra, mivel segítségükkel felszabadulhatnak vagy épp csökkenhetnek egyes kívánt vagy nem kívánt hormonok hatásai. 

Azért is nehéz felismerni, mert a felnőtt ADHD-s nagy eséllyel gyerekként is az volt, ám csak az elmúlt 1-2 évtizedben foglalkoznak ezzel a problémával, korábban csak kétféle gyerek volt, "jó" és "neveletlen" vagy "rossz". Ezek a "rossz" gyerekek, akik rengetegszer hallották otthon vagy az iskolában, hogy "pedig nem vagy hülye, okos gyerek vagy, csak nem figyelsz és rossz vagy!", mára felnőttek, a zavaruk ugyanúgy megmaradt, csak a tüneteik átalakultak, másképp mutatkoznak meg. Fontos, hogy ez egy olyan probléma, amiről nem tehetnek, fejlődési rendellenesség és környezeti tényezők egyaránt befolyásolják. Viszont ha időben felismerik, a tünetek csökkenthetőek tudatosan, vagy akár gyógyszerrel.



Az ADHD kialakulására hatással van a genetika is, az agy fejlődési rendellenessége, de főleg a környezeti tényezők, nagyon negatívan hat rá a stressz, a nyugtalan, rohanó életmód, és mint mindenre, a tudatmódosító szerek is. Ha valakire a fentiek közül több tünet is érvényes, és érvényes volt mindig, akkor érdemes egy ezzel foglalkozó szakembert felkeresni. Fontos azonban, hogy a fenti tünetek megléte nem feltétlen jelent ADHD-t, több tünet pedig egyéb pszichoszomatikus betegségek, zavarok és állapotok esetén is jellemző. 

Mi a skizofrénia?

Ha nem akarsz lemaradni semmilyen újdonságról, kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes