Winter elveszett lánya

 A BÁRÓ LÁNYA ELTŰNT. A RYRIÁNAK EGY VAGYON ÜTI A MARKÁT, HA MEGTALÁLJÁK. DE NEM ÉRIK BE ENNYIVEL.



A dúsgazdag Gabriel Winter lánya rejtélyes módon eltűnik, és mivel hallottnak hiszi, bosszút esküszik. Miután Colnorában megélte a hírhedt Félelem Évét, tudja, kit bízhat meg azzal, hogy véres bosszúját beteljesítse: a rettegett Porost.

Nyomozásuk során Royce, a cinikus néhai orgyilkos és Hadrian, az egykor zsoldosként szolgáló idealista útja egy titkokkal teli óvilági városba vezet, amelynek nemesei a birodalom hőskoráig vezetik vissza családfájukat. A Riyria feladata könnyűnek tűnik: ki kell deríteniük, mi történt az elveszett hercegnével, és ha életben van, haza kell juttatniuk… Ha pedig nincs, meg kell büntetniük a felelősöket. Hamar kiderül azonban, hogy semmi sem ilyen egyszerű Rochelle zsúfolt, ködös utcáin, amelyeken talán több ősi legenda is életre kelt.

Zsoldoséveitől eltekintve, amikor állítólag lemészárolt egy kisebb országnyi embert, Hadrian szokatlanul kedves, megértő és megbocsátó természetnek bizonyult. Royce tapasztalatai alapján e három jellenvonás egyet jelentett azzal, mintha valaki arzént nyelne, ciánt enne és kiürítené a bürökpoharat, mindezt egy húzásra.

A Riyria – A kezdetek a nagy sikerű fantasysorozat, a Riyria-krónikák előzménytörténetét meséli el.

Michael J. Sullivan világa, Elan immár magyarul is 13 kötetesre duzzadt. A Winter elveszett lánya ismét egy a Riyria - A kezdetek sorozatból, szám szerint a negyedik. Sullivan hallgatott a feleségére, Robinra, és ebben a kötetben nagyon sokat kapunk Hadrian Blackwaterből, a korai hőstetteiből, és ha lehetséges, méginkább megismerjük őt és a barátjává váló, vele tökéletesen ellentétesnek tűnő, sötét és veszélyes Royce-ot. A kettejük közötti dinamika és az ötletes, talpraesett mellékszereplők adják a sorozat sava-borsát, és így nem válik unalmassá az egész világ és kettejük párosa sokadjára sem. 

Royce nem arra figyelmeztette, hogy „Vigyázz a gyilkos szekerekkel!”, hanem hogy „Nem tetszik nekem ez az egész, tartsd nyitva a szemed, lehet, hogy csapda!”.

A zsoldost aggasztotta, hogy a társa egyetlen tekintettel ennyi értesülést képes átadni neki. Az üzenet tartalmához kétség sem férhetett, és Hadrian sziklaszilárd meggyőződése a néma párbeszéd jelentéséről csak növelte az aggodalmát, miszerint talán túlságosan is ráhangolódott Royce gondolkodásmódjára. Míg munka közben az ilyesmi előnyt jelentett, nem tudott szabadulni a gyanútól, hogy minden másra rossz hatással van – példának okáért a saját józan eszére.

A világ eredetileg egy hatkötetes, összefüggő történetfolyammal indul - Trónbitorlók, Az elfek tornya, Birodalom születik, A Smaragdvihar, Télvíz idején, Percepliquis - Az elveszett város. Ezek megjelentek kettesével is, három kötetben, a Kardtolvajok, A Birodalom felemelkedése, Novron örököse címek alatt. Aztán Sullivan nem akarta elengedni a Riyriát (ami elf nyelven kettőt jelent), és elkezdte megírni a sorozat közvetlen előzményköteteit a megismerkedésüktől a korai kalandjaikon át. Ennek a tagja, a negyedik része a Winter elveszett lánya (Az első három A Koronatorony, A Rózsa és Tövise, Dulgath halála). Időközben pedig megírta a néhány ezer évvel korábbi előzményét is a világnak a Mítoszok kora, Kardok kora, A háború kora címek alatt.


Michael J. Sullivan

Nem tudom, mi Sullivan titka, hogy a sokadik kötetben is tud érdekesen írni ugyanazokról az emberekről, és úgy tudja bemutatni őket, olyan dolgokat elmesélni, ami csak még jobban árnyalja a képet. Sokat megtudunk ebből a kötetből a mírek helyzetéről és a társadalomról is, és talán itt válik igazán barátsággá a Hadrian és Royce közötti eddig is bajtársias viszony. Sokat kapunk ebben a történetben Hadrianből, és ez abszolút nem válik sem a világ, sem a kötet kárára. Mindkettejüket kedveltem eddig is, egészen más okokból, de ez csak még jobban árnyalta az így is színes karakterüket.

 – Ez komoly? – támaszkodott Hadrian Táncosra, miközben hitetlenkedve rázta a fejét. – Le kellett ellenőrizned? Nem hiszed, hogy meg tudok húzni egy nyeregszíjat?

A másik még csak fel sem nézett, miközben ujjait végighúzta a szíjon, hogy ellenőrizze a feszességet.

– Nem.

– Bizalom, Royce. Meg kell tanulnod bízni másokban.

A társa leengedte a kengyelt anélkül, hogy bármit változtatott volna rajta.

– Nem. Nem kell.

A végére természetesen az is kiderül, hogy nem ennyire egyszerű a Riyria dolga, mint elsőre hiszik, és hogy egy komolyabb összeesküvés húzódik a háttérben, semmint egy egyszerű emberrablás. 

Nagyon élveztem ezt a kötetet is, egy kicsit visszarepített az eredeti hat kötet világába hangulatában, mindig örömmel veszek a kezembe egy Elan világában játszódó könyvet, még egyik sem okozott csalódást. Ez sem tette.

A borítófestmény természetesen ismét Marc Simonetti csodás munkája.

Köszönöm a lehetőséget a Fumax Kiadónak! A kötet a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron. 



Kövess minket Facebookon!


Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes