Soma, a beszélő kutya

Lehet-e kedvtelésből embert tartani? Elévül-e az elásott csont tulajdonjoga? Miért nem kérték Ausztriába menet a kutya EU-s útlevelét, holott kiváltották? Miért korrektebb Soma szerint a Kutyának tilos a bemenet! felszólítás helyett azt kiírni inkább, hogy Minden kutya hagyja kint az emberét? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről fejti ki véleményét Soma, a beszélő kutya, aki embernevelésről, szabadságról és (emberi) jogokról értekezik szócsövén, Majtényi Lászlón keresztül. A történeteket Laczinger Mátyás ihletett, vidám rajzai illusztrálják. 

Könyvajánló
Majtényi László
Soma, a beszélő kutya

Somának, a fiatal ír terriernek van egy írni, olvasni-beszélni tudó humánja, egy homo sapiens sapiense, Majtényi László személyében. Hogy ez miért fontos? Mert Somának mindenről véleménye van, huncut kutya létére filozofál, humoros megjegyzéseket tesz életmódra, ember-kutya, kutya-kutya, kutya-más állatok viszonyaira. Tudja, mi a hűség, a barátság és nem érti a különféle, galádul ráfogott vagyon elleni, állítólag társadalomra veszélyes magatartásforma miatti vegzálást. (Mégis: milyen kolbász?! Milyen sült?! Ott sem voltam!) Egész egyszerűen nem érti a különféle kitételek feletti nyavalygást: fogai tévedhetetlenül harapják ketté a legnagyobb jogfilozófiai kételyeket, amelyeken az emberiség évezredek óta nyámmog.

A könyv főhőse tehát Majtényi László kutyája, az ő családjába tartozik az eb. Vagy fordítva? Ne keressünk rá választ, a lényeg, hogy Soma kapisgálja, hogy lehet embert nevelni. Ki kell fejleszteni egy nézést, amire rádobható némi farokcsóválás, további torokhangú kommunikáció (bár ez utóbbi opciponális), és a humán erre "rendszerint félretolja a szaros kis laptopját és engedelmes." Baromi egyszerű, nem? Belemegyünk olyan szofisztikációkba, hogy a nemzetközi szerződések hatálya vonatkozik-e (összhangban a magyar polgári joggal) a Somika lusta kezdetű, ártalmas szinonimáira? Mert vannak fontos dolgok még az életben ugyebár. Amúgy meg hol ér véget a gazdi, és hol kezdődik a kutya?

"Fátylat borítottunk a múltra. Helyreállt a családi béke, miután hosszabb önmegtartóztatás után megettem egy szerintük értékes és fontos szemüveget. Az ember most a hízelgésemet nemcsak elfogadja, de már viszonozza is! Az jutott eszembe, hogy ragaszkodásom jeleként - pedig ez tényleg nagy meló - szerzek neki egy döglött patkányt vagy egy véres gerlét. Kíváncsi vagyok nagyon, mit szól majd!"

A kettős mércével is vannak gondjai. Ha elkap egy patkányt, megdicsérik, de ha történetesen egy rigó az áldozat, azonnak sopánkodni kezdenek. És a macska is! Ha az hoz be mindenféle egeret, vérző galambokat, még mentegették is, hogy nem tehet róla, hajtja a vére. Bezzeg őt ezért is felelősségre vonják, miközben az a "szaros macska"...! És egy gazdának a kutyával szemben nemcsak jogai, hanem elsősorban kötelességei vannak. Na. Pont. És a póráz! Elvben (kutyaelvben) személyes és mozgási autonómia korlátozására használt eszköz - de ha előkerül, Soma megkerdül örömében, mert az bizony sétát jelent! Ezen kutyánknak még dolgoznia kell (az elv és a gyakorlat összhangba hozásán, mert ugye ez fontos filozófiai-egzisztenciális probléma).

Apró történetek összefűzéséből áll össze a kötet, amelyek humorosak, egyedi nézőpontból születtek (végül is van olyan csönd, amibe bele lehet harapni, hiszen harapásszabadság van, vagy mifene). A sorok frissek, mint a tavaszi szél, az ember a hosszú szürkeségből feltápászkodva (helyenként a húsvéti havazásba) nem is gondolná, mekkora szüksége van egy amolyan csak vagyok kötetnek, tele meghökkentő, helyenként pimasz, máshol elgondolkodtató sorokkal. Nem is tudom, ha így halad, lehet, érettségi tétel lesz belőle magyar irodalomból?

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Soma, az ír terrier születése után nem sokkal elkezdett facebookozni.

Posztjait több ezren követik, osztják és lájkolják: a Balaton-felvidéken és Budapesten már sokan felismerik, igazi celeb lett. Büszkén adjuk hát közre a beszélő (és író) kutya történeteit, melyek kutya–ember, kutya–kutya és kutya–egyéb állat viszonyokról, barátságról, hűségről, állítólagos vagyon elleni bűncselekményekről (konkrétan: kolbász, sajt, sültek stb.), különféle jogokról és kötelmekről szólnak. Soma, bár nem végzett jogász, mégis tűéles fogakkal harapja ketté a jogfilozófia több gordiuszi csomóját is, amelyeken a kétlábúak évezredek óta csak nyammognak, szerencsétlenkedve.



Majtényi László az MTA doktora (2010), adatvédelmi biztos (1995–2001), az ORTT elnöke (2009–2010), az Eötvös Károly Intézet elnöke(2003–). Kutatási területei: hajózási jog, alkotmányjog, ombudsman-intézmények, információs jogok, médiajog. Amúgy pedig Soma egyik embere.


SOMA (2017, Érd) nem az első ír terrier emberei családjában, előtte 17 évig a család szeretett tagja volt dédnagynénje, Luca. Soma figyelemreméltóan csavaros észjárású és kimondottan jóképű, ami a kutyásoknak is feltűnt. Jó emberek vették körül, megszerették, még versenyzői karrierjét is egyengették. Itthoni és külföldi szakértők mondták ki róla, hogy „Kölyök bajnok”, „Fiatal bajnok”, „Felnőtt bajnok”, „Klubgyőztes”, „A kiállítás legszebb kutyája”, „Fajtagyőztes”. Több szervezet „Championátus” címét is büszkén viseli. Még csak hétéves múlt, előtte a jövő, a családalapítás. Soma igazi énje a főképen látható, de Laczinger Mátyás megálmodta illusztrációk simán hozzák az eb huncut pofáját.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Corvina Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a kiadó oldalairól származnak.

Termékadatok
Cím: Soma, a beszélő kutya
Szerző: Majtényi László
Kiadó: Corvina Kiadó
Oldalak száma: 168
Megjelenés: 2023. január 30.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789631369007
Méret: 197 mm x 138 mm x 20 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes