Nézz félre!

 Könyvajánló - Jeffrey Archer: Nézz félre!

William Warwick a belső ellenség nyomában! 

A frissen előléptetett William Warwick nyomozó és hűséges, immár jó barátaiból és kollégáiból álló különleges egysége új megbízást kap: a rendőrség soraiban elharapódzó korrupciót kell feltárnia. Az első célpontja egy fiatal detektív, akinek az életstílusát rendőri fizetésből lehetetlenség finanszírozni. Williamnek ráadásul szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy a korrupció mélyebbre nyúlik a rendőrségen belül, mint azt hitte. A pénz ígérete miatt pedig sokan hajlandóak félrenézni. A nehézségeket tetőzi az is, hogy William csapatának egyik új tagja beleszeret a titkos megfigyelés alatt lévő vonzó tisztbe…

 


William Warwick nyomozó újabb kalandjához érkeztünk, ezúttal a rendőrségen belüli korrupció felszámolása és a felelősk fülön csípése a fő feladata. Kedvenc fiktív nyomozónk pedig nem is tétlenkedik, máris a nyomába ered egy fiatal nyomozónak, aki kicsit nagyobb lábon él, mint amekkorát  a fizetése biztosíthatna számára. De mit tesz, amikor rájön, hogy a szálak feljebb érnek, és a korrupció sokkal mélyebben hatja át az egész testületet, mint gondolta?

A 20. század egyik (leginkább külföldön népszerű, de itt is ismert) könyvsorozata volt Erle Stanley Gardner Perry Mason, eleinte detektív, később ismert ügyvéd főszereplésével. Bevallom, nem olvastam ezeket a könyveket egyelőre - az ötvenes-hatvanas években Raymond Burr főszereplésével sikeres sorozatot készítettek belőlük, ezt sem láttam. De 1985-től a 90-es évek elejéig a már idősebb Burr újra magára öltötte Perry Mason szerepét, és ha jól számoltam, összesen 19 másfél órás tévéfilmet forgattak le. Ezekből a filmekből valamelyik filmcsatorna vagy 15 éve mindig leadott egyet-egyet - és ezeket néztem, és imádtam. A tárgyalótermi csatározásokat, a sztorikat, Mason és munkatársai agyafúrt észjárását.

Egy spániel és egy rottweiler keverékére volt szüksége, aki képes egyszerre elbűvölni az esküdtszék tagjait és apró ízekre tépni a vád valamennyi tanúját.

Nos, ez a kötet bizonyos részeiben ugyanezt az élményt adta, és fel is elevenítette, mennyire szerettem anno ezeket a filmeket. Archer zseniális mesélő, és csuklóból megy neki már az a stílus, amivel fenntartja a figyelmet, élvezetes, de mégis gyors és pörgős is egyben. Aki sokat olvasott már tőle, mint pl. én, az kiismeri egy idő után, és a csavarok nem okoznak meglepetést, de ennek ellenére is működik - a minap hajnali 4-ig olvastam majdnem, pedig másnap is korán kellett kelni... Szóval hiába nem újul meg: talán nem is kell, mert a recept így is működik. 




Magával ragadott Warwick nyomozó nyomozása, a tárgyalótermi csatározások, a festmények utáni nyomozás és persze a szereplők közötti kapcsolat, a finom vagy néha nem olyan finom humor megcsillogtatása, és a teljesen valós, nyolcvanas évekbeli hangulat és eszközök a nyomozáshoz. Archer igazán kitesz magáért, hogy Harry Clifton örökségét naggyá tegye. Várom a következő részt. :)

Köszönöm a lehetőséget a General Press Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményes áron.




Kövess minket Facebookon!
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes