Gázlángozás - a valóság aláásói

Az áldozathibáztatásról tengernyi irodalom szól. Deborah Vinall Gázlángozás című könyve a címben foglalt jelenség köré rendezi a fejezeteket: az alapvetően manipulatív viselkedés jellemzőit írja le mind a magatartást tanúsító, mind az azt elszenvedő szemszögéből - ezentúl az áldozatok traumáit igyekszik feldolgoztatni az ebben érintett olvasókkal. Szerezd vissza a függetlenségedet és légy szabad! 

Könyvajánló
Deborah Vinall: Gázlángozás

A gázlángozás kifejezés az angol gaslighting szóból került magyarításra, amely az érzelmi manipuláció és bántalmázás sunyi formája. Az elkövető megkérdőjelezi áldozata érzéseit, megéléseit, tapasztalásait, ezáltal totálisan elbizonytalanítva őt. Még mentálisan teljesen ép embereknél is előfordul, hogy egy-egy krízishelyzetben pillanatnyilag meginganak: lehet, hogy én nem látom jól a kialakult helyzetet? Én nem értékelem helyén a történteket? Hatványozottan jellemző ez labilisabb idegzetű, vagy egyéb módon kiszolgáltatott embereknél, akik környezetében él egy gázlángozó személyiségű egyén.

A kifejezés a híres Gázláng című filmből származik. Patrick Hamilton 1938-ban írt egy Gázláng (Gaslight) című színdarabot, amelyből pár év múlva George Cukor filmet készített. A tartalom röviden: a házaspár hölgytagja jelentős vagyonra tesz szert, a férje pedig, hogy korlátok nélkül hozzáférjen ehhez a hatalmas mennyiségű pénzhez, el akarja érni, hogy őrültté nyilvánítsák a feleséget. Ennek érdekében különféle cselekményekkel a nő önbizalmát és valóságérzékelését rombolja le: a lakásból eltünedeznek tárgyak, zajokat kelt, amiket csak a feleség észlel, ő letagadja, hogy hallaná, a gázlámpák fénye folyton elhalványul, stb. 

A gázláng-effektus számtalan fajtája létezik, családi-szerelmi kapcsolatokban, munkahelyeken, de akár orvos-beteg kapcsolatokban is ("kizárt, hogy ilyen fájdalmai vannak"). Az esetek nagy részében manipulációnak esik áldozatul az alany, aki kétségeket érez önmagában, saját intuícióiban. A kötet komplex feldolgozással igyekszik az ilyen egyének segítségére sietni: tartalmaz teszteket, amelyek kitöltésével megállapítható, hogy  gaslighting áldozata lehet-e, felsorolja azokat a jegyeket, amelyek az ilyenfajta bántalmazó kapcsolatokat és elkövetőket jellemzi, személyiségzavarokat elemez, a gázlángozó elkövetési magatartásaira mutat rá, hogy miért csinálják, milyen manipulatív viselkedési formákat vetnek be és miért jó az, ha az áldozatszerepben lévő tisztában van azzal, hogy mi történik vele, miért ad erőt a vele történtek objektív vizsgálata során a folyamat megnevezése.

A könyv elsődleges üzenete, hogy a gázlángozás okozta érzelmi bántalmazásból fel lehet épülni, amely gyakorlati teendőit 7 lépésben ismerteti a szerző: 
1) fogadd el, hogy ez történik veled, figyelj magadra, azonosítsd a taktikát és szögezd le, hogy nem te vagy a hibás
2) értsd meg, hogy mi történik veled
3) engedd meg magadnak a gyászt, bocsáss meg magadnak
4) fókuszálj önmagadra, ismerd meg, mire van szükséged és mit tartasz fontosnak
5) húzz meg egészséges önhatárokat
6) hozz döntéseket, tervezd meg a távozásod
7) lépj ki a bántalmazó ciklusból és amikor készen állsz rá, keress egészséges kapcsolatokat.

A fenti hét lépés messze nem ilyen egyszerű, mint ahogy ott összeszedtem. A szerző ezernyi jó tanáccsal és kipróbált módszerrel, tesztekkel, gyakorlatokkal, igaz történetekkel kíván a gázlángozás áldozatainak segítségére lenni, amelyeket egy könyvajánlóban terjedelmi okokból nem lehet kifejteni. Ez a kötet útmutató a felépüléshez, amely minden ilyen helyzetben ragadt ember számára megfelelő mankó lehet. 

Szerintem olvassátok!


Fülszöveg

Szerezd ​vissza a függetlenségedet, és légy újra szabad!
Gyakorlati útmutató a gázlángozásból való felépüléshez
A gázlángozás a manipuláció, a becsapás és a kontroll célzott formája, amelynek hatására elkezded kétségbe vonni mindazt, amit a saját szemeddel láttál, és amire emlékszel. Akár átéltél gázlángozást vagy érzelmi bántalmazást valaha, akár csak gyanítod, hogy ez történik veled, ez a könyv konkrét és hasznos eszközöket ad a kezedbe, hogy felismerd a helyzeted, és megtedd a gyógyulás felé vezető lépéseket.
Mi minden vár rád ebben a könyvben?
-Az igazság a gázlángozásról: ismerd meg az egyértelmű meghatározásait annak, mi is pontosan a gázlángozás, hogyan működnek az elkövetői, és milyen biztonságos utakon-módokon kerülheted el az ilyen embereket.
– Bevált technikák: használd a tudatosság, illetve az elfogadás és elköteleződés-terápia stratégiáit, hogy meg tudd húzni az önhatáraidat, visszaszerezd az önérzékelésedet, és egészségesebb kapcsolatokat alakíthass ki.
-Valódi példák: ismerd meg olyan emberek történeteit, akik a gázlángozás különféle típusait élték át, hogy lásd, hogyan működik a folyamat, és megértsd, hogy ez nem a te hibád.
– Gyakorlatok: elgondolkodtató kérdések, feladatok és hasznos javaslatok segítenek felismerni, milyen módon jelentkezik az érzelmi bántalmazás az életedben, és hogyan dolgozhatod fel az érzéseidet.



DEBORAH VINALL a pszichológia doktora, okleveles párterapeuta, és képzettséggel rendelkezik mind az EMDR, mind a brainspotting terápiában. Ezeket a megközelítéseket beleilleszti a traumatúlélőkkel és nehéz kapcsolatokban élőkkel végzett munkájába. A téma szakértőjeként számos egyetemen és nonprofit szervezetnél tartott előadást az emberkereskedelemről és a családon belüli erőszakról. Deborah a kanadai Kelownában született, jelenleg Dél-Kaliforniában él a férjével és a fiukkal.

Köszönöm a lehetőséget a Jaffa Kiadónak!
A kötetet kedvezményes áron megrendelhetitek a kiadó honlapjáról a lenti borítóképre kattintva.
Kövess minket Facebookon is!

A képek a Jaffa Kiadó oldalairól származnak
Termékadatok
Cím: Gázlángozás
Eredeti cím: Gaslighting
Szerző: Deborah Vinall
Fordító: Mörk Leonóra
Kiadó: Jaffa Kiadó
Oldalak száma: 216
Megjelenés: 2022. szeptember 16.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789634756545
Méret: 200 mm x 140 mm x 15 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes