Vajon hol van a történeteknek a vége?

Könyvajánló - Istók Anna: Elejétől a végéig

"Hányszor lehet beismerni, ha tévedtünk?
Semmi sem az, aminek látszik, és még kevésbé az, aminek hisszük."

Istók Anna nevét egyre többen ismerik, ami nem meglepő, feltörekvő író lévén, akinek immár a harmadik könyvét hozta el az olvasóknak a Könyvmolyképző Kiadó. Korábbi könyveiben is tetszettek a szép leírások, a különféle élethelyzetek, ezúttal pedig egy szomorú szerelmi háromszög és a mögötte rejlő sötét titkok kálváriáját mutatja meg nekünk.

Ha lemaradtál róluk és most érdekelne egy kis összegzés a szerző előző két könyvéről, a címekre kattintva olvashatóak az ajánlóim:

Éhes ​felhő a napot

Semmiért egészen

Amikor Panni írt nekem, hogy megjelent a legújabb regénye és örömmel küldene belőle egy példányt, megmondom őszintén, el sem olvastam a fülszöveget. Anélkül is boldogan mondtam igent. Így úgy nyitottam ki a könyvet, hogy a címén kívül semmit nem tudtam róla. Aztán jött a Prológus és már biztos voltam benne, hogy ez egy erős mondanivalójú könyv lesz a kevésbé vidám fajtából. Szexuális zaklatás, kiskorú kihasználása, depresszió és a fájdalmas emlékek mélyre ásása feldolgozás helyett. Ugye? Mondtam én, hogy nem vidám. Na, de ne szaladjunk előre és ne is ijedjünk meg nagyon. Egy érdekes szerelmi háromszög vár ránk: két barátnő és egy zenész srác bonyolult kálváriája. Szerelem, barátság, zene, káosz és összetört szívek.

Először is megismerjük Esztert, akit elhagyott az apja, ami elég zűrössé tette a tinédzser éveit, bár az anyjával jó viszonyt ápolt, csak az odafigyelés hiányzik az életéből. Tipikus tinédzser, aki bulizik, szórakozik, ismerkedik, lázadozik, igyekszik felfedezni a szexualitását kisebb-nagyobb buktatók közepette.

Aztán ott van gyerekkori legközelebbi barátja Lilla, akivel mindketten sebeket hordoznak, mindkettejüket elhagyta az apja, bár Lilla nem olyan szerencsés sem az anyjával, sem pedig bigott, elnyomó, agresszív nevelőapjával, aki nem csupán lelkileg terrorizálja a lányt, hanem gyakran eljár a keze is. Tipikus példája a barátságuk, amikor két sérült lélek talál egymásra.

Majd egy este a 16 éves Eszter egy koncerten belefut Olivérbe. "Szerelem első látásra", ami egy gyors csókolózásba fut, de a kaland itt még közel sem ér véget. Ám a reményteli idillt alaposan felborítja, amikor kiderül, hogy Lilla sem közömbös a srác iránt. És ezzel kapunk egy kaotikus szerelmi háromszöget, aztán végignézhetjük, ahogy a hazugságok hálója csúnya véget vet a két lány barátságának.

Hosszú évek teltek el azóta. Látjuk, hogyan változott meg a lányok élete, amikor egy tragikus haláleset újra egymás mellé sodorja őket. Ugrálunk az időben és váltott szemszögből ismerjük meg a múlt eseményeit és napjaink történéseit. Látjuk Lilla drámáit, fájdalmait, érzelmi gyötrődéseit, depresszióját, mellette pedig szomorú képet kapunk Eszterről is, akiről menet közben az is kiderül, hogy ki és miként erőszakolta meg, amikor csupán 15 éves volt.

Nem is tudom mit lehet írni erről a könyvről. Istók Anna nagyon szép, lírai kifejezései színesítik a regényt, ami lehetett volna a zenész, vagány csávó miatt összetörtszívű lányok története is, helyette azonban sokkal szívszorítóbb eseményeknek lettünk szemtanúi. Barátság, szerelem, árulás, erőszak, depresszió.

Egy számomra zavaró dolgot szeretnék csak megemlíteni: nekem túl sok volt a sérült a kötetben. Mindenki boldogtalan, mindenki hazudik, csal, mindenkit bántalmaztak és az élete lelki és fizikai megpróbáltatások kavalkádjában telik. Ráadásul hol vannak a felnőttek? Sehol egy igazán józan hang a regény során. Ennyi trauma mellett úgy éreztem, hogy kicsit elveszik a regény éle. Egyszerűen túl soknak éreztem.

Viszont, ami tetszett, hogy bár a zene hozta össze a kis románcokat, de nem csupán ennyi kötődése van a dalokhoz a könyvnek. Minden fejezet egy-egy dalból vett idézettel indul, ráadásul QR-kódot is találunk mellette, így meg is hallgathatjuk ezeket a dalokat. Ettől kicsit egyedibbé válik a kötet. Szuper ötlet volt.

Egykor szétválasztotta a két lányt Olivér, mégis ő jelenti az összekötő kapcsot is köztük. Az, hogy a történetet a lányok és Olivér szemszögén keresztül is megismerjük, árnyaltabbá teszi az eseményeket. Ráadásul számos pontja van a kötetnek, amivel mai kamaszok képesek lehetnek azonosulni. A könyv legnagyobb tanulsága mindenesetre az, hogy a tiniként megélt traumák okozta sebek egy egész életet megnehezíthetnek, ha nem vagyunk képesek elengedni, feldolgozni őket.

10707_b1.jpgKöszönöm szépen a szerzőnek, Panninak és a Könyvmolyképző Kiadónak a lehetőséget!

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezménnyel vásárolhatod meg!

Ha érdekelnek a könyvújdonságok, kövess minket Facebookon!

Érdekelne a kiadó más érdekes könyve is? Kattints! 

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes