Hozományvadász hölgyek kézikönyve

Sophie Irwin Hozományvadász hölgyek kézikönyve nagyszerű Jane Austen utánérzés: a 19. században játszódik, ahol a londoni báli szezon kimondva, kimondatlanul nem más, mint férjvadászat. Főhőse két nő, akik céljaik érdekében kénytelenek figyelmen kívül hagyni az uralkodó társadalmi szabályokat és szokásokat. Korukat meghaladva, saját és családjuk érdekeit előtérbe helyezve, merik vállalni forradalmi gondolkodásukat és az elit előtti különcségüket. Kifejezetten remek debütáló mű első kötetként!



Könyvajánló

Sophie Irwin:  Hozományvadász hölgyek kézikönyve

A főhősnek, Kitty Talbotnek, óriási pechje van, testvéreivel árván maradnak, és még a vőlegénye is felbontja eljegyzésüket, mert kitűzött, hosszútávú céljai eléréséhez immár rangon alulinak ítéli meg a lányt. A Talbot-szülők kezéből kifolyt minden pénz, hogy ne kerüljenek szegény házba, Kitty felelőssége lesz a család sorsát kezébe venni. A 19. század elején azonban egy hajadon lánynak túl sok választása nem adódott családot megmenteni: azonnal gazdag férjet kell fogni. Kitty tehát húga kíséretében (Cecily) elindul Londonba, a báli szezonra, hogy húgai elkerüljék az éhezést és a szolgasorsot, valamint Netley Cottage is megmaradjon fedélként a fejük felett. Persze, a gazdag urakat sem ejtették a fejükre (legalábbis nem mindegyiket), és amikor Kitty gazdag kiszemeltje egy naiv uracska lett, annak családja, de különösen bátyja, Lord Radcliffe egyszerűen átlát a szitán, és onnantól kettős törekvéssel intézi ügyeit: az öccse ne legyen hozományvadász prédája, valamint a fiatal lánynak egyáltalán ne legyen semmilyen kérője sem a szezon végére.

Persze, Kitty Tabotet nem abból a fából faragták, hogy egy Lord Radcliffe csak úgy keresztülhúzza a számításait. Itt életek és sorsok forognak kockán, egy világéletében gazdag ember mit tudhat az egzisztenciálisan lecsúszó kisnemesek életéről és nehézségeiről, ugyebár...?

A művet gördülékeny cselekményvezetés, frappáns párbeszédek és finom humor jellemzi. Könnyű olvasni, a főhős egyáltalán nem az a bűbájos butácska lányka, hanem éleseszű, talpraesett, aki minden szorult helyzetből ügyesen kivágja magát. Ráadásul képes addig csűrni csavarni a dolgokat, amíg az ártatlan ember is úgy érzi, mégiscsak hibázhatott valamiben. A szerző remekül hozza a viktoriánus korra jellemző történetfűzés és hangulat elemeket, sőt, ha szabad ilyet mondani (írni), nekem jobban tetszik, mint a Jane Austenre jellemző epika.

Sokan nehezményezik Kitty férjfogásra irányuló, számító viselkedését - pedig a mai világban is előfordulnak ilyenek. A történteket kontextusba helyezve egészen más a helyzet. Jelenünk piedesztálra helyezi a szerelmet, mint a házaság létrejöttének első számú összekötőerejét, de bizony ez csak a mi világunkban van így, 200 évvel ezelőtt a szerelem volt a legkisebb tény, ami számíthatott egy holtomiglan-holtodiglan eskü kimondásakor, pláne az elit köreiben. A 19. század más kor volt, más elgondolásokkal - és ha egy nő így tudott családot megmenteni, akkor megítélésem szerint nagyon is helyénvaló volt okosan számítónak lenni - ezt pedig remekül kidomborította a szerző, aki jelentős kutatómunkát végzett a kötet cselekményéhez.

A kötet igényes kialakítású borítóval ellátott keménykötésű kiadvány, még a belseje is hozza a 19. századi hangulatot a kellemes pasztellszínű csíkjaival.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Kitty Talbotnek mihamarabb pénzre van szüksége. Pontosabban egy vagyonos férjre. Az apja tekintélyes adósságot hagyott maga után, és a lánynak mindössze három hónapja maradt, hogy megmentse a családját az anyagi csődtől. Kitty soha nem riadt vissza a kihívásoktól, így ebben a szorult helyzetben is feltalálja magát: összecsomagol, és elindul egész Anglia legkíméletlenebb hadszíntere, a londoni bálok világa felé. Műveltségben és kifinomultságban talán elmarad a többi ifjú hölgy mögött, de eltökéltsége, csökönyössége és leleményessége minden akadályon átlendíti őt. Bízik benne, hogy még a báli szezon vége előtt megkérik a kezét, egyvalakivel azonban nem számol: Lord Radcliffe-fel. A nagyvilági, kissé tartózkodó gróf átlát a szitán, azonnal rájön, hogy Kitty egy mindenre elszánt, pénzéhes hozományvadász, ezért elhatározza, hogy keresztülhúzza a számításait, kerül, amibe kerül. Vajon sikerül Kittynek megmentenie a családját a teljes kiszolgáltatottságtól? Egy perc vesztegetni való ideje sincs, és senki, még egy lord sem állhat az útjába.

„A főhősnő hihetetlenül modern: sziporkázóan szellemes, stílusos és tele van energiával. A történet minden tekintetben Austent idézi. Alig győzök betelni vele!” – JANICE HALLETT
„Merész, szellemes, vidám… A Bridgerton-rajongók odalesznek érte.” – NITA PROSE
„Ritka gyöngyszem ez a regény. Mint egy Georgette Heyer-könyv egy csipet huncutsággal megbolondítva. Csupa érzelem, csupa romantika.” – BETH MORREY
„Ez a regény a leggyönyörűbb főhajtás Georgette Heyer előtt, ugyanakkor különleges, modern érzékenység hatja át… Remek olvasmány!” – HARRIET TYCE

A szerző és könyvének idegennyelvű kiadása
Fotó: a szerző Instagram fiókjából

Sophie Irwin az angliai Dorsetben nőtt fel, majd egyetemi tanulmányai után Dél-Londonba költözött. Hosszú évekre elmerült a történelmi regény műfajának tanulmányozásában - diplomamunkáját Georgette Heyer regényeinek második világháborúban betöltött szerepéről írta, később pedig a 19. század eleji London világáról szóló régi kötetekbe temetkezve gyűjtött anyagot első könyvéhez. A történelmi regény iránti szenvedélyes szeretetével friss energiát hozott a műfajba, amellyel egy szempillantás alatt varázsolja olvasóit azokba az időkbe, amikor London báltermei leginkább csatamezőkre emlékeztettek. A Hozományvadász hölgyek kézikönyve Sophie első regénye, és már közel 30 országban jelent meg.
Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Central Könyvek!

Kövess bennünket Facebookon!

Főkép: Central Könyvek oldala


Termékadatok
Cím: Hozományvadász hölgyek kézikönyve

Fordító: Novák Petra
Kiadó: Central Könyvek
Oldalak száma: 344
Megjelenés: 2022. szeptember 19.
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789636140977
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes