Elmélyült munka

Hogyan érhetünk el sikereket összpontosítással egy szétszórt világban? - teszi fel a kérdést Cal Newport az Elmélyült munka című könyvében, és tovább folytatja a kérdéseit:
- hogyan szokjunk le a bizonyítottan nem hatékony multitaskingról?
- miként szakadhatunk el a közösségi médiától?
- hogyan szerezzük vissza a kontrollt időnk és figyelmünk felett?
Ezekre, és sok másra ad választ a szerző a műben. 


Könyvajánló

Cal Newport: Elmélyült munka

Sok ember számára ismerős jelenet, amikor pittyen egyet a mobiltelefonja, az azonnali reakcióra készteti őket. Folyton e-maileznek, közösségi médiát bújnak, kényszert éreznek gyors válaszadásra, szinte mindenki attól fél, hogy lemarad vagy kimarad valamiből. A fentiekből kifolyólag szétaprózódik a figyelem, és ha valamiről is lemaradnak, akkor a sorban az igazán fontos dolgok elvégzésének hatékonysága az első, ami elvérzik, és ami akár forintosítható is. 

Pedig az elmélyült munka értékes, ritka, és jóformán csak ennek van értelme. Ez a fajta tevékenység olyan erőfeszítés, amely nélkül képtelenség kitűnni szellemileg megterhelő területeken, ez a fajta terhelés szükséges a képességek fejlesztéséhez. Mit tehet a ma embere azért, hogy hatékonyan legyen képes saját területén elmélyülni feladatai végrehajtása során? Van, aki egyszerűen nem használ számítógépet, mások használják de kikapcsolják rajta az internetet. Megint mások lenémítják az értesítések hangjait. Aki teheti, elvonul a világ zajától, van dolgozószobája, vagy ha nincs, mindenféle praktikákat vet be, mint például Dragomán György, akinek pályája elején művei a konyhában készültek, ahol a család sűrűn megfordult. Volt egy sapkája, amit feltett a fejére, ami azt jelentette, hogy most nem lehet hozzászólni, mert alkot. Nos, nem lehet azt mondani, hogy nem vált be a módszere, hiszen már az első művei is az irodalom élvonalába emelték munkásságát. Megítélésem szerint napjainkra benne van abban a tízes listában, amelyben a felsorolt nevek főállásban, és nem is rosszul, megélnek írói státuszukból.

"Elmélyült munka: amikor a zavartalan összpontosítás állapotában végzünk olyan szakmai tevékenységet, amely a kognitív képességeink határát feszegeti. Az ilyen jellegű munkavégzés új értéket teremt, javítja a szakmai képességeinket, és nehezen megismételhető."

Az elmélyült munka tehát elmélyült munka, akárhonnan is nézzük. Mi kell hozzá? Kiküszöbölni a környezet figyelemzavaró tényezőit, intenzíven összpontosítani, a munkavégzést fókuszáltan végezni: amikor dolgozunk, nincs szükség a huszadik édibédi macska fotóra, teljesen mindegy, hogy ki mit csinál a Facebookon, és az égből békák is potyoghatnak, a lényeg, hogy ne tévedjen máshová az összpontosítás, mint az elvégzendő feladatra.

Cal Newport amellett, hogy az informatikatudomány docense, hatékonyságszakértő is. Az Elmélyült munka című könyvében egyrészt kiemelkedően hatékony emberek szokásait veszi górcső alá, amellyel bemutatja az elmélyült munka gyakorlati hasznait, másrészt különböző tudományos kutatások eredményeit felhasználva kialakított egy négy szabályból álló programot: át lehet alakítani az elménket és szokásainkat, hogy bonyolult információk feldolgozása során ne hasaljunk el, képesek legyünk gyorsabban megjegyezni, ezáltal pedig sikeresebbé, elégedettebbé is válhatunk.

A négy szabály pedig nem más, mint

- dolgozzunk elmélyülten, 

- éljen az unalom, 

- nincs közösségi média,

- le a felszínességgel.

Mit szólsz? Némelyik szabály meghökkent? Nézz bele a műbe, hogy igaza van-e a szerzőnek.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Hogyan szokjunk le a bizonyítottan nem hatékony multitaskingról?Miként szakadhatunk el a közösségi médiától?
Hogyan szerezzük vissza a kontrollt időnk és figyelmünk felett?

A mobilunkra szüntelenül érkező értesítések, a folytonos e-mailezés, a gyors válaszadás kényszere és a kimaradástól való félelem miatt a legtöbben mostanra elveszítettük az elmélyülés képességét: figyelmünk egyre inkább szétaprózódik, folyamatosan stresszelünk, és hamar elfáradunk. Ezért ha (újra) megtanulunk fókuszált figyelemmel összpontosítani a feladatainkra, akkor egyfajta szupererőre teszünk szert a 21. századi gazdaság egyre kiélezettebb versenyhelyzeteiben.

Cal Newport az informatikatudomány docense és hatékonyságszakértő korszakalkotó könyvében tudományos kutatások eredményeit és kiemelkedően hatékony emberek szokásait vizsgálva bemutatja, hogy az elmélyült munkavégzés milyen előnyökkel jár. Négy szabályból álló programjával átalakíthatjuk az elménket és a szokásainkat, hogy gyorsabban jegyezhessünk meg bonyolult információkat, és érhessünk el jobb eredményeket. Így életünk nemcsak sikeresebbé, hanem tartalmasabbá és elégedettebbé is válhat.

„Cal Newport lenyűgöző új könyvében a környezet figyelemzavaró tényezőinek kiküszöbölését szorgalmazva bevezet a az intenzív összpontosítás világába, amelyben gyors és hatékony tanulás, valamint kiemelkedő teljesítmény érhető el. Gondoljunk rá úgy, mint egy edzésprogramra, és vágjunk bele még ma!”
Daniel H. Pink, az Eladni emberi dolog, a Motiváció 3.0 és a Mikor szerzője

„Az Elmélyült munkának köszönhetően nem marad kétségünk: mindenképpen rá kell szoknunk az intenzív összpontosításra. Cal Newport ehhez azonnal alkalmazható módszereket kínál, amelyek segítségével a fókuszált munkavégzés életünk részévé válik.”
Adam Grant, a Gondold újra!, az Eredetik és az Adni és kapni szerzője, a B terv társszerzője

„Cal Newport tiszta hang a zajtengerben, a tudomány mellett szenvedélyes lelkesedés is hajtja. Nincs szükségünk több kattintásra, sem macskás fotókra, nem kell több emoji. Bátor munkavégzésre van szükségünk, alkotásra, amelyre akkor nyílik lehetőség, ha megálljuk, hogy ne tévedjen máshová a tekintetünk.”
Seth Godin, az Alkotás rutinja, a Na, ez már marketing! és a Minden marketinges sztorizik szerzője

Cal Newport a Georgetowni Egyetem informatikatudományi docense, szakterülete az osztott rendszerek. A Deep Questions podcast házigazdája. Íróként a technológia és a kultúra találkozásának témáival foglalkozik, cikkei a The New Yorkerben jelennek meg. Számos műve, többek között az E-mailek nélküli világ (A World without E-mail) című könyve a The New York Times-bestseller lett.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, HVG Könyvek!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a HVG Könyvek oldalairól származik.


Termékadatok
Cím: Elmélyült munka - Hogyan érhetünk el sikereket összpontosítással egy szétszórt világban?
Szerző: Cal Newport
Kiadó: HVG Könyvek
Megjelenés: 2022. július 25.
ISBN: 9789635652839
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes