Egy kém/nő titkos élete

A KGB és az FBI szorításában - intrikák, elfojtott vágyak, kibeszéletlen problémák és női szolidaritás a férfiúi felsőbbrendűség ellen, ötvenes évek kommunista-paranoiája, kémek és ellenkémek: jól sikerült mű lett az Egy kém/nő titkos élete című kémthriller. Az ötvenes évek Amerikájában egy ragyogó eszű, ambíciózus nő aranykalitkába kerül és kitörési lehetőségeket keres. 

Könyvajánló

Karin Tanabe: Egy kém/nő titkos élete

Katharina West - ma már Mrs. Edgeworth - unatkozó, társadalmi kötelezettségeivel torkig lévő, de mégis túlhajszolt anya az Ötödik sugárúton, menő férjjel, két pici gyerekkel, aki csak küszködik az anya-feleség szereppel, és legnagyobb rémületére, kifejezetten vesztésre áll belőlük. Bölcsészdiplomás doktorival, négy perfekt beszélt idegennyelvvel (plusz néhány társalgási szintűvel) házassága előtt szinkrontolmácsolt az ENSZ-ben: ezek után csak anyaként és feleségként ki elégedne meg bezárva egy aranykalitkába két gyerekkel, amikor úgy érzi, hogy szinte zsugorodik az agya? Egy végtelenül hosszú és rettenetesen szerencsétlen délelőttön, amikor sokadjára, de most látványosan, a férje előtt is kudarcot vall anyaként, elrohan, még inkább elmenekül a családjától, hogy legalább egy délutánra önmaga lehessen. Zaklatott állapotából - amikor éppen összegzi magában, hogy kétségbeejtően tökéletlen háziasszony és csapnivaló anya - egy férfi zökkenti ki, aki az FBI-nak dolgozik, és országos hatáskörű ügyben kéri segítségét.

USA, ötvenes évek. Amerika éppen kommunistaveszély és atomháború fenyegetéseitől fél testületileg, ez a híres-hírhedt McCarthy-korszak, amikor mindenki hazafinak érezhette magát, ha egyetértett a szenátor törekvéseivel, és ha még tehetett is valamit az ügyben, akkor nem habozott kinyilvánítani ebbéli szándékát. Ki mondana nemet, ha ilyesmire felkérik? Katharinát volt szeretője, Jacob Gornev dolgaira szeretnék alkalmazni, akinek szovjet kém státuszáról az FBI meg van győződve. Kell valaki, aki közel tud kerülni hozzá és hajlandó jelenteni is róla. Nos, miután a férje továbbra sem hajlandó se belátással, se megértéssel fogadni problémáit, ezért úgy dönt, hogy elfogadja a kihívást, amire mind testileg, mind szellemileg ki van éhezve.

Idézetek a könyvből: 

Végiggondoltam mindent, amit szerettem volna ebben az évben megváltoztatni. Azt, hogy nem vagyok az ENSZ-nél, hogy lefordítsam a nők politikai jogairól szóló egyezményt, amit 1952 óta olyan nagy figyelemmel kísértem a lapokban. Azt, hogy nem tolmácsolhatok a Vietnámban folytatódó harcokról szóló vitákban. Azt, hogy nincs saját pénzem, amit a New York-i Értéktőzsdére vihetnék, amely szépen alakul. Gondoltam magányos létemre az Ötödik sugárúton. A napra, amikor jégeső esett. Arra, hogy milyen alkalmatlannak éreztem magam Carrie gyengéd, de hatékony anyai gondoskodása mellett. A délutánra, amikor Gerrit elesett. Meleg nyálára, ahogy arcul köp. Alig néhány év alatt a nemzetközi diplomácia egy mérsékelten fontos fogaskerekéből egy kisgyerek köpőcsészéje lettem.

Többé nem leszek az. Én tényleg törődtem a négerekkel szembeni igazságtalanságokkal. És törődtem az Amerikával szembeni igazságtalanságokkal is. Miért ne vegyek részt ezek megfékezésében? Miért érjek csak annyit, hogy szendvicset készítek a fiúknak, a nagynak és a kicsiknek egyaránt? Miért tűrjem, hogy egyszerű háziasszonnyá degradáljanak? Mi van, ha tényleg én vagyok az ideális személy erre a munkára?
----
Boldog, gyönyörű és intelligens. Kétségtelenül nem ezek a jelzők jutottak eszembe, amikor azokban a napokban önmagamra gondoltam. Mániás, ahogy Arabella mondta. Részeg, ahogy a Los Angeles-i lapok állították. Megbízhatatlan, ahogy a férjem állandóan ismételgette. Jacob egy korábbi verziómat látta, de nem bántam. Borzasztóan hiányzott nekem az a nő.

A szerző nagyszerűen festi le a kisgyerekes, pláne több palántás verzióban, az anyák beszűkült életterét, rettenetes nehézségeit, amelyek a laikusok számára kicsúcsosodik abban az ítéletben, hogy "dehát egész nap otthon vannak, nem csinálnak semmit, hogy lehet kimerülni idegileg az ilyesmiben?" Katharina ujján hiába virít gyémántgyűrű, akkor is úgy érzi, hogy korábbi pezsgő élete helyett pelenkákkal és büfikkel küzdeni, meséket citálni, kiszolgálni az urát és dekoratív biodíszletként funkcionálni a háttérben üzleti vacsorákon - ezek egyszerre kevesek neki intellektuálisan, és ugyanakkor rettenetesen sokak fizikálisan és mentálisan. Mondjuk ki őszintén: nem ilyen lovat akart. Ráadásul a kommunikációhiány miatti űr egyre szélesedik a férjével is, aki csak az anyát és a feleséget szeretné látni Katharina diplomái és igényei mögött, a többire az ő státuszában nincs szükség. Ráadásul annyira nehéz az asszony részéről helyesen kommunikálni igényeit, amikor a társadalmi elvárások szerint nincs is szebb foglalkozás az anyáénál, aki a jövőt terelgeti. Hát pedig van: nem született mindenki anyának, egyesek (bocsánat) továbbképzik magukat. A szerző nagyszerű eszközökkel festi alá az anyasorsot és az abból való kitörési lehetőségeket, lelkifurdalásokat, elbizonytalanodásokat, idegi kimerültségeket. Rina szerint a hazáját szolgálni, kémnek lenni ... sokkal izgalmasabb.

Intrikák, elfojtott vágyak, kibeszéletlen problémák és női szolidaritás a férfiúi felsőbbrendűség ellen, ötvenes évek kommunista-paranoiája, kémek és ellenkémek: jól sikerült mű lett az Egy kém/nő titkos élete című kémthriller.

Szerintem olvassátok!

Lakás ​az Ötödik sugárúton, gálaestek a Plázában, két szép fiúgyermek és az ideális férj: Katharina Edgeworth élete csalókán tökéletesnek tűnik. 1954-et írunk, és a háború utáni amerikai álom rémálommá vált.
Katharina bevándorlók gyermeke, New Yorkban született és nevelkedett, elitegyetemen végzett és négy nyelven beszél. Egy jól menő gyermeksebész felesége és nagy vagyon örököse. Aranykalitkában rekedt és kétségbeesetten menekül az otthoni korlátok elől. Amikor megkeresi őt az FBI, és felkérik, hogy legyen az informátoruk, Katharina megragadja a lehetőséget. Egy férfi a múltjából magas rangú szovjet kém lett, de eddig senki sem tudott a bizalmába férkőzni. Katharina a tökéletes személy erre a munkára.
Az FBI elvárásai és a KGB titkai között ingadozva futár lesz, aki ellopott kormányzati dokumentumokat visz Washington D. C.-ből Manhattanbe. A vele kapcsolatban álló ügynökök hamarosan kiesnek a játszmából, és Katharina a legjobb úton halad, hogy titkos munkája tönkretegye az életét.

Egy klasszikus kémthriller pörgős fordulataival és a női főhősök ányalt ábrázolásával az Egy kém/nő titkos élete ragyog az intrikáktól és az elfojtott vágyaktól.


Karin Tanabe hat regény szerzője, köztük Az intelligencia nője  és az Aranyozott évek (hamarosan mozifilm lesz, amelyet Reese Witherspoon készít). A Politico egykori riportere, írásai a The Washington Postban, a Miami Heraldban, a Chicago Tribune-ban és a Newsdayben is megjelentek. Hírességként és politikai szakértőként szerepelt az Entertainment Tonight, a CNN és ​​a CBS Early Show műsorában. Karin a Vassar College-ban végzett, és Washingtonban él.

Magyar nyelven az Egy kém/nő titkos élete az első megjelent regénye.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Kossuth Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

Termékadatok
Cím: Egy kém/nő titkos élete
Szerző: Karin Tanabe
Kiadó: Kossuth Kiadó
Oldalak száma: 416
Megjelenés: 2022. július 04.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789635446865
Méret: 205 mm x 130 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes