Azok a fantasztikus nők!

Az elmúlt századokban a nők történetei, cselekedetei hasonlóképpen érdekesek, mint a történelem nagy férfijaié - csak nem volt, aki egy férfiközpontú világban kidomborítsa őket. Erre vállalkozott két szerző is a jelenben, amikor elmúlt idők nagy asszonyait helyezte reflektorfénybe műveikkel. Az egyik egy kevésbé ismert, mégis remek fényképészt, a másik közösségi összefogással sok tucat régen élt nőt, akik között tudós, művész, de akár bűnöző is akad.


Maria Pettersson: Fantasztikus nők 

A szerző, Maria Pettersson, már gyermekként is szerette a történelmet, de ahogy eszmélt, rá kellett döbbennie, hogy a történelemkönyvek 99%-a jóformán csak férfiakról szól, mintha kizárólag csak ez a nem élt és cselekedett volna nagy dolgokat a földön. Éppen ezért gyűjteni kezdte a különböző forrásokból származó tudásanyagot nagyszerű nőkről: megszállottan követte a könyvek, újságok, folyóiratok cikkeit, hallgatta a filmeket és a rádió műsorokat. Ha feltűnt bennük egy erős vagy érdekes nő, azonnal lejegyezte magának, nehogy feledésbe merüljön a története. 

Felnőttként már nem a világtörténelem nagyjait kereste a nőkben, sokkal inkább a vad, különleges és izgalmas lányok, asszonyok eseteit vizsgálta meg, jegyezte le életrajzukat. Mit tartalmaz a kötet? Tudós nők tetteit, akik miatt óriási léptékben haladt előre a tudomány, ugyanakkor falták a férfiakat és előszeretettel játszottak nagy tétekben a kártyaasztaloknál. Vagy akik kalózhadsereget vezettek, vagy nagy vagyonra tettek szert szellemektől nyert befektetési tanácsok segítségével, és egyéb kivételes személyiségekről, akik kiugróan tehetségesek, gazdagok vagy befolyásosak voltak, netán rendkívül kitartók és elszántak, akik mertek az ár ellen úszni és elutasítani a nők számára kijelölt, társadalmilag elvárt szerepet. Természetesen, gyakran nagyon súlyos árat fizettek tudatos választásaikért. Rettenetes látni, hogy olykor milyen mélyen gyökereznek a nők elnyomásának egyes mintázatai. A női egyenjogúság, vagy inkább a nemek közötti egyenlőség mértéke nem egyenesvonalban nőtt az idők folyamán. Voltak közöttük tudósokon kívül uralkodók, művészek, sportolók, aktivisták és másként gondolkodók, bűnözők és üldözőik, katonák, harcosok, világutazók és kalandornők. A vaskos kötet gyakran sosem látott képeket citál, sosem hallott életrajzokat tár az olvasók elé, így védi meg az eddig teljesen ismeretlen női neveket a feledéstől. 

A szerző villáméletrajzai alig ismert, de mégis izgalmas nőkről eleinte csak a közösségi médiában jelentek meg, ahol kiderült, nem ő az egyetlen, akit érdekelnek ezek az élettörténetek. Számosan akadtak olvasók, akik könyv alakban is szerették volna látni ezeket a történeteket. A mű kiadása érdekében elindult közösségi finanszírozás a második legnagyobb volt Finnország történetében, és így indult útjára a Fantasztikus nők című vaskos kötet. 

Fülszöveg

Fantasztikus nők, döbbenetes, elképesztő sorsok. Hogyhogy eddig nem ismertük őket? Létezik, hogy senki sem írt regényt, verset, ódát, szatírát az életükről, tetteikről? Többségüket elnyelte a múlt süllyesztője; apjuk, férjük, fivérük árnyékában ritkán vettek róluk tudomást, akármilyen zseniálisak voltak is a maguk nemében, sőt, nem csak a maguk nemében. Szerencsénkre Maria Pettersson pótolta a hiányt, amikor megírta ezt a közel száz, hihetetlenül izgalmas női sorsot.

Termékadatok
Cím: Fantasztikus nők
Eredeti cím: Extraordinary Women of History
Szerző: Maria Pettersson
Fordító: Jankó Szép Yvette
Kiadó: Corvina
Oldalak száma: 488
Megjelenés: 2022. július 27.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789631367782
Méret: 235 mm x 165 mm


Maria Pettersson 1984-ben született Tamperében, oroszt és politológiát tanult a Helsinki Egyetemen. Szabadúszó újságíróként kezdte pályáját, később rádióműsort is vezetett. 2018 óta a Journalisti, az újságírók lapja főszerkesztője, valamint az Újságíró Szövetség kommunikációs részlegének vezetője. 2020-ban a Fantasztikus nők bestseller volt Finnországban, azóta észt és német nyelven is megjelent.



Gaëlle Josse: Egy asszony ellenfényben

Vivian Maier élete

Vivian Maier tehetséges fotográfus volt, amit azonban ő sem tudott saját magáról, sőt, ellőtt kockái jó részét nem is látta viszont, előhívatlanul maradtak. Képeit humanizmus hatja át, mesteriek az exponálások, ellesett kompozíciói egyszerre félelmetesek, gyöngédek, vidámak, szokatlanok, és egyértelműen hitelesek. Honnan tud a világ mégis a személyéről?

John Maloof (ingatlanügynök) egy árverésen (2007-ben) 400 dollárért vett egy doboznyi fényképet, kontaktmásolatot, előhívatlan tekercseket és negatív halmokat. Érdeklődésére csak annyit mondtak a közvetítők, hogy ezek a holmik egy idős, beteg és nagyon szegény hölgy tulajdonát képezték, aki nem szeretné hogy háborgassák. Két évvel később ez a fiatalember mindenképpen tudni akarja, mit tart a kezében. Kutakodik az interneten, feltesz néhány képet, arról érdeklődik, hogy a fotóknak van-e művészi értékük? Hamarosan kiderül, hogy a képek jók, sőt, nagyon jók, így a 25 éves üzletember kipakolja és részletesen átnézi a doboz tartalmát. Végül megtalálja az első nyomot egy borítékon, egy nevet: Vivian Maier - de nincs szerencséje, az internet keresőmotorjai nem ismerik ezt a személyt. Aztán fél nap múlva ellenőrzésképpen újra bedobja a keresőbe a nevet, és egy, azaz egy válasz feldobódik a kérdésre: a Chicago Tribune gyászjelentése, amelyen el lehet indulni.

John Maloof úgy gondolja, a fényképekből érdemes létrehozni egy életművet, de hiába kopog különböző művészeti szervezetek ajtaján, mindenütt elutasítják. A férfi olyan játékba keveredik, amelynek nem ismeri a szabályait. A pragmatikus üzletember élete és megoldási modelljei rettenetesen távol esnek azoktól a köröktől, ahol minden bizalmasan kódolva van, betolakodónak, zavarkeltőnek érzik őt, és a művészetre szakosodott döntéshozatali felelősök úgy bánnak vele, mint valami nem kívánatos rokonnal. Maloof mindent egy lapra tesz fel, hogy megismertesse a világgal - és a kötet szerzője által immár az olvasókkal is - Vivian Maier életét.

Vivian Maier (1926-2009), a kiemelkedő tehetségű fotós életét rekonstruálja ez a könyv, egy különös személyiségét, aki saját fotóinak zömét nem is látta. A francia-osztrák származású amerikai fényképész ugyanis nevelőnőként dogozott, és emellett hobbiból fotózott szenvedélyesen. New York és Chicago utcáit járva az elesetteket, az amerikai álomból kirekesztetteket örökítette meg nagy érzékenységgel. Munkáit csak halála után fedezték fel, sokáig egy raktár mélye rejtette fotóklisékkel, filmtekercsekkel, negatívokkal teli dobozait. A szerző rendkívüli empátiával vázolja föl egy magányba és anonimitásba menekülő nő portréját, éles fényt vetve nyugtalanító és rendhagyó sorsára, mert amilyen fényes hírnév övezi ma Vivian Maier nevét, olyan sötét homály fedte az életét.

Termékadatok
Cím: Egy asszony ellenfényben - Vivian Maier élete
Eredeti cím: Une femme en contre-jour
Szerző: Gaëlle Josse
Fordító: Zaremba-Huzsvai Natália
Kiadó: Corvina Kiadó
Oldalak száma: 128
Megjelenés: 2022. július 15.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789631368468
Méret: 180 mm x 115 mm


Gaëlle Josse (1960) francia írónő jogot végzett, újságírást és klinikai pszichológiát is tanult. Párizsban él és dolgozik. Eredetileg költőnek indult, de azután regényeivel vált ismertté. Eddigi legnagyobb sikerét az Ellis Island utolsó őre című regényével aratta, amely 2015-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját, és számos nyelvre lefordították, 2021-ben magyarra is.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!



Köszönjük, Corvina Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek a Líra-csoport oldalairól származnak.






Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes