Az utolsó élet

 Könyvajánló - Peter Mohlin, Peter Nyström: Az utolsó élet

John ​Adderley FBI-ügynök, miután beépült a baltimore-i nigériai maffiába, arra kényszerül, hogy a tanúvédelmi program keretében új életet kezdjen. Saját kérésére a svédországi Karlstadba küldik, a városba, ahol felnőtt, de ahová húsz éve nem tette be a lábát. Új személyazonosságot és munkát is kap: a rendőrség döglött aktákkal foglalkozó csoportjánál kezd dolgozni.
Első esete egy sikeres divatcég örökösnőjének tíz évvel ezelőtti eltűnési ügye. A rendőrség annak idején úgy vélte, hogy a lány – aki a tragikus esemény előtt nem sokkal egy rendkívül különös tetoválást készíttetett – gyilkosság áldozata lett, de a holttestét nem sikerült megtalálniuk.
Csakhogy John ebbe nem nyugszik bele, ugyanis valójában nem csak a nosztalgia hozta vissza szülőhazájába: féltestvére nevét szeretné tisztázni, aki gyanúsított az ügyben. John beleveti magát a nyomozásba, de óvatosnak kell lennie, mert minél több titka tudódik ki, annál nagyobb lesz annak kockázata, hogy a bűnbanda, amely holtan akarja látni, a nyomára akad.

John Adderley személyében egy újabb különleges karakterrel gazdagodott a krimiirodalom. Az utolsó élet mesterien felépített, okos és fordulatos történet, amelyben sem az akciódús cselekményhez, sem a pszichológiai mélységhez vonzódó olvasók nem fognak csalódni.

(A képen a cselekmény egyik helyszíne, Karlstad látható, készítője: Matthias Lehnecke) 

A megszokott krimiknél kicsit lassabban építkező, de összetett, és nagyon érdekesen bonyolódó történet, ami egyszerre krimi és egyszerre lélektani dráma is. A két főbb irány között a két szerző nagyon ügyesen egyensúlyozik, és az utóbbi idők egyik legjobb krimijét köszönhetem ennek a pontosan kiszámolt egyensúlynak.

Peter Mohlin és Peter Nyström megalkották a saját karakterüket, John Adderley-t, aki FBI ügynökként tevékenykedett, beépülve a baltimore-i nigériai maffiába. Ennek a munkájának köszönhetően azonban védelemre szorul, így a tanúvédelmi program keretében új személyazonosságot kap, és áthelyezik a svédországi Karlstadba, ahol felnőtt. Itt elhelyezkedik a rendőrségen, a lehető legkisebb feltűnést keltő osztályon, ahol nem futhat semmiféle galibába: a döglött ügyekkel foglalkozik. Ám John tesz róla, hogy itt is feltűnést keltsen: egyik első esetéhez ráadásul személyes szálak is fűzik, de minél nagyobb feltűnést kelt, annál inkább nő az esély, hogy a maffia megtalálja és elteszik láb alól.

Mély bepillantást nyerünk a szereplők életébe, küzdelmeikbe és érzelmeikbe is, miközben az egykori ügynök ügyes és szövevénye nyomozását követhetjük, ezáltal tényleg egy sokrétűen építkező regénnyel állunk szemben, amely egy gyakorlott szerzőnek is becsületére válna.



A két Peter azonban együtt nőtt fel Svédországban, barátok és osztálytársak voltak, kedvenc kölyökkori foglalkozásuk pedig az volt, különféle krimiket meg bűnügyeket írnak és rejtélyeket oldanak meg együtt. Felnőve alkotói pályára kerültek mindketten, aztán néhány forgatókönyv-, újságcikk- és színműírói év után úgy döntöttek, visszatérnek gyerekkori kedvenc hobbijukhoz, és közösen írnak egy krimit. A könyv 2020-ban elnyerte a legjobb első krimiért járó svédországi díjat, a CrimeTime Awardot.

Bár egy könyv után azért nem szoktam, és jó óvatosnak lenni, mert a legelső átütő siker egyrészt általában sok-sok év munkája, sok év gondolatai, karakterfejlesztései vannak benne, az ezt követőek ezért sem, és a megnövekedett nyomás és a magas elvárások miatt sem ütik meg azt a mércét, de mégis azt merem most mondani, hogy új kedvenc svéd szerzőpárost avattam a Kepler házaspár mellé. Mert itt nem csak a történet, az ötlet és a főszereplő John karaktere volt jó és kidolgozott, hanem az egész írásmód, a hangulat, ahogy terelte az olvasó figyelmét, és ahogy megismertetett a főbb szereplők életével, hátterével. Ez vegyítve egy zseniálisan szövevényes nyomozással adta a könyv igazi erejét. Érdemes figyelni a két szerzőre a továbbiakban! 

A fordításért a mindig zseniális Dobosi Beáta felelős, aki most sem hagyta cserben a skandináv regényeket kedvelő magyar olvasókat.

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadó csapatának! A könyv a borítóra kattintva elérhető kedvezményes áron.



Kövess minket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes