Apró bolt az öböl partján

Ne ugorj el a sors elől, akkor sem, ha egy isten háta mögötti, romos boltot zúdít rád - olvasható Az apró bolt az öböl partján című kötet fedlapján, a cím alatt. A szerző, Nicola May, humorral és érzelemmel teli romantikus regényében egy helyenként ellenszenves hősnővel igyekszik lekötni olvasóit. Viszont szerepel benne egy tacskó IS!


Könyvajánló

Nicola May: Apró bolt az öböl partján

Rosa Larkint éppen kirúgták londoni állásából, fogalma sincs, miből fogja etetni izgága Virsli kutyáját (saját becses személyéről nem is szólva), amikor egy ügyvéd azzal keresi fel, hogy valami térkép szélén szereplő tengerparti település, Cockleberry Bay egyik romos kisboltját örökli meg azzal a feltétellel, hogy NEM adhatja el. Rosa 25 éves, se pénze, se pasija, se lakása, így kapva kap az ügyvédi ajánlaton: majd ő megmutatja, hogy felvirágoztatja azt az isten háta mögötti boltocskát! Nem izgatja magát olyan apróságok miatt, hogy nulla tapasztalattal rendelkezik a kereskedelem terén, és az üzlet lerobbantsága inkább befektetőért kiált, aki felújítja, nem pedig egy csóró, londoni munkanélküliért.

Vidéken újrakezdeni a nyüzsgő nagyváros helyett nem is olyan egyszerű. Más szokások, más túl- és megélési lehetőségek, lassabb élet, összetartóbb közösség, ami megtart ugyan, de hátránya, hogy mindig mindenki naprakész mindenben lakóiról, legyen az emésztési probléma, csődközeli állapot, vagy éppen szívzűr. Például Rosa származása önmaga előtt is bizonytalan, lehet, hogy kiderül, mi történt a múltban, és az milyen hatással van a jelenére, jövőjére?

Sokan kárhoztatják a szerzőt és a cselekményt, hogy mennyire antipatikus helyenként Rosa, a főhős. Egy romantikus regényben többet, de inkább egyszerűbb megítélésű, szimpatikusabb karaktert vár az olvasók többsége, mint amit itt kaptak tőle: a lány pimasz, helyenként kiállhatatlan, óvatos megközelítésben is itt-ott a legkisebb tiszteletet sem adja meg környezetének. Van egy olyan  vonulata is, hogy a főhős csak azokkal ilyen, és csak akkor, ha saját értékrendje szerint - a konfliktushelyzet tényleges megoldása helyett - meg is teheti: akik így vagy úgy keresztbe tettek neki vagy pl. a kirúgásakor folytatott szájalása a főnökével is idetartozik. Elég keservesen áll hozzá élete fontos (és kevésbé fontos) eseményeihez, pedig 25 éves korára benőhetett volna a feje lágya. Önreflexió nélküli beszólásai gyakran egy tizenötéves kamaszt idéznek, aki előtt még ott a remény, hogy kinőheti, de ő már negyedévszázados, az istenért! Persze, a pakliban az is benne lehet, hogy sosem szerették őt feltétel nélkül és nem volt, aki megtanítsa a közösségben való együttműködésre sem. Miután ez egy sorozat, a Cockleberry Bay első része, és már előkészületben van a második kötet - Találkozzunk az öböl partján címmel, így remélni merem, hogy jellemfejlődésben Rosa szert tesz némi felnőttségre utaló vonásokra is. 

Miután ilyen is van, hogy valaki pimasz, nagyszájú és önmagára is káros személyiség, Nicola May nagy erénye, hogy kiválóan hozza a figurát annak minden kelletlenségével együtt. Aki ilyen jellemvonásokkal bír, az elé tükröt tart, aki meg nem ilyen, attól... hát türelmet kér. Nem lehet mindig minden habos rózsaszín egy romantikus regényben sem. És amúgy is, Virsli, a tacskó, mindent visz, de a dögös vízvezetékszerelő vagy a jóképű rögbijátékos SEM kutya, hogy stílusos legyek.

Vaskos kötet, símogatnivaló fedlappal (nagyon finom a tapintása!), igényes illusztrációval (az maga a mű sikerének fele), és igazán remek kis történettel, finom humorral, a főhős pedig: emberek, ne már, ilyen alakok vannak! Miért ne szerepelhetnének egy romantikus műben? Legalább a kötetet kezébe vevő nem pacekban szembesül vele, és hiperventillálva keresi a megfelelő kifejezést visszavágásként, hanem már tudja, hogy kell bánni (elbánni) vele, kvázi leckéket véve a könyv által.

Szerintem olvassátok!

Fülszöveg

Rosa ​Larkinnak nem igazán jön be a londoni élet: épp kirúgták, és nincs más társa az életben, mint Virsli, az izgága törpetacskó, és főbérlője, a nemtörődöm Josh. Nem csoda hát, hogy a huszonöt éves lány azonnal megragadja az alkalmat, amikor derült égből villámcsapásként megörököl egy kis sarki boltot az angol tengerparton. Titokzatos jótevőjének csak egyetlen feltétele van: Rosa nem adhatja el az örökséget.

Rosa így Virsli társaságában a festői szépségű Cockleberry Baybe utazik, hogy mindenféle tapasztalat nélkül felvirágoztassa a lerobbant üzletet. Közben megismerkedik a kicsi tengerparti közösség fura figuráival, és hódolója is akad bőven, legyen szó akár egy szexi vízvezeték-szerelőről, egy minden hájjal megkent újságíróról, avagy egy jóképű rögbijátékosról. De vajon mindenki az ő javát akarja a faluban, vagy akadnak olyanok, akik a kudarcának örülnének? No és ki lehetett a titokzatos jótevője, aki mintha a síron túlról is figyelné őt?
A váratlan események forgatagába került Rosa rengeteget tanul az életről és önmagáról, és talán végre fény derül származása titkára is.
A népszerű brit romantikus írónő, Nicola May humorral és érzelemmel teli regénye ideális olvasmány Milly Johnson és Carole Matthews könyvei, illetve a Doc Martin tévésorozat rajongói számára.


Nicola May a romantikus-humoros történetek igazi mestere, tizenhat romantikus vígjáték szerzője. Szívmelengető romantikus regényei rendre az angol sikerlisták elejére kerülnek, az Apró bolt az öböl partján pedig 2019 harmadik legsikeresebb könyvének bizonyult az Amazonnál. Az írónő Ascotban él mentett macskája, Stan társaságában.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Pioneer Books!

Kövess bennünket Facebookon!

A képek és a szerző életrajza a Pioneer Books oldalairól származnak.
Termékadatok
Cím: Apró bolt az öböl partján
Szerző: Nicola May
Kiadó: Pioneer Books
Oldalak száma: 336
Megjelenés: 2022. július 06.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9786156187765
Méret: 208 mm x 140 mm x 27 mm
Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes