A jó dolgok kezdete

Boldogságunk nem az, ami történik velünk, hanem az, ahogyan értelmezzük a velünk történteket - szögezi le Marian Rojas Estapé A jó dolgok kezdete című könyvében, amely a Corvina Kiadónál jelent meg a közelmúltban. Szívem szerint minden háztartásban kiplakátolnám a fenti mondat első felét.


Könyvajánló

Marian Rojas Estapé

A jó dolgok kezdete

Amennyiben képesek vagyunk érzelmeinket és gondolatainkat egyensúlyba hozni, teljesebb életet élhetünk, mert a boldogságunk nem az, ami történik velünk, hanem az, ahogyan értelmezzük a velünk történteket. Az érzelmeink és gondolataink közvetlen hatást gyakorolnak szervezetünkre, génjeinkre, sőt, a valóságészlelésesünk el is torzulhat hatásukra. Konfliktusok nélküli ember nem létezik, mégis különbség van aközött, hogyan reagáljuk le ezeket a krízishelyzeteket. Bízvást mondhatjuk, hogy nem minden problémákkal küszködő ember válik szorongóvá vagy depresszióssá: a különbség pedig pontosan abban rejlik, hogyan küzdi le az egyik ember a gondjait, és hogyan nem a másik.

A kulcs a figyelem irányítása. Amikor ezt elsajátítottuk, hamar rádöbbenünk arra, hogyan lehet elbánni a félelmekkel és szorongásokkal, hogyan lehet feldolgozni a testi és szellemi értelemben is bénító negatív érzelmeket. Agyunk és testünk ugyanis nem tesz különbséget a valóság és a fikció között, ezt pedig érdemes kihasználni. Az életünk megküzdési szempontból két nagy csoportra osztható: vannak krízishelyzetek, amikor a túlélés a legfontosabb, hogy ahhoz találjunk valamiféle fogódzót. A másik élethelyzet pedig az, amikor viszonylagosan csend, rend és béke van körülöttünk, akkor azért kell tepernünk, hogy a lehető legjobbat tudjuk kihozni magunkból. Természetesen a kettő között még számtalan lehetőség és megélési helyzet létezik, de a fenti kettő a legfontosabb, és ezek kívánják tőlünk a legnagyobb erőfeszítéseket.

Idézet a könyvből: 

Az idő nem gyógyít be minden sebet, de arra képes, hogy a legfájdalmasabb dolgot eltávolítsa figyelmünk középpontjából. A szenvedés tehát nem más, mint az erősödés iskolája. Amikor "egészségesen fogadjuk" el mindazt, ami a szenvedésből fakadóan árad felénk, akkor egy fontos, és az élet számára alapvető jelentőségű belső terület birtokába jutunk. Az egyensúly azt jelenti, hogy megtanulunk fenntartani valamiféle belső békét, higgadtságot és harmóniát annak ellenére, hogy az élet egyszer jól bánik velünk, máskor meg rosszul.

És immár újra visszatértünk az előbbiekben már megállapított hogyan kérdéséhez: gondolkodásmódunk és optimizmusukat nagy hatással van az életünkre, az, hogy hogyan állunk hozzá bármilyen helyzethez, eleve meghatározza, hogy milyen megoldásokhoz folyamodunk. Az agy, a fiziológiai jellemzők, a gének, a sejtek, az érzések, az érzelmek, a gondolatok - ezek mind egy együttesen működő egészet alkotnak, és hatással lehetsz rájuk. Laza vagy mint a húszas damil? Akkor nemigen fognak megrengetni olyan események, amelyekbe mások akár bele is betegednek. A lényeg, hogy nem feltétlenül kell húszas damilnak lenned ahhoz, hogy megfelelő döntéseket hozhass krízishelyzetekben - mert ezek a módszerek tanulhatók, elsajátíthatók. A hogyanra kap választ az olvasó a mű lapjain. (Sokan nem tudják maga valójában értékelni a hogyan jelentőségét, pedig ez az, ami elválasztja a népszerű újságok általános jóléti tanácsait a valóban használható, majdnem személyre lebontott alkalmazhatóságtól.)

A könyv egyszerű, közérthető módon beszél az élet megoldóképleteiről: boldogságról, a szenvedés ellenszeréről, az aggódás és a kortizol kapcsolatáról, valamint a kortizolszint természetes módon történő csökkentéséről, bűntudatról, depresszióról, megbocsátásról, együttérzésről, a jelen pillanat megéléséről, az érzelmek hatásáról az egészségre, a legjobbat kihozni magunkból és a figyelmet megfelelően koncentrálni. Sosem késő újrakezdeni, amihez nagyon jó mankót képes nyújtani a kötet a számos citált élethelyzettel, kiemelésekkel, ábrákkal.

Szerintem olvassátok, mert hasznos, követhető és tanulható, közérthető és olvasmányos.
(Igen, tudom, ismételtem magam, de tényleg hasznos kiadvány!)

Fülszöveg

Érzelmeink és gondolataink közvetlen hatást gyakorolnak a szervezetünkre, a valóságészlelésünkre, de még a génjeinkre is.

Az a mód, ahogyan konfliktusainkat kezeljük, fogékonnyá tehet minket a szorongásra és a depresszióra, vagyis a 21. század leggyakoribb betegségeire.

A könyvből megtudjuk, milyen fontos megtanulni a figyelem irányítását, és segítségével felfedezzük, milyen állomások vannak a félelmek és a szorongás elleni küzdelemben, valamint azt is, hogyan csatornázzuk be és dolgozzuk fel a testi és szellemi értelemben is bénító negatív érzelmeket.

Marian Rojas Estapé azt mondja: ha boldogok akarunk lenni, előbb dolgozzuk fel a múltbéli sérüléseinket, utána viszont éljünk egészen a jelenben, és forduljunk reményteljesen a jövő felé. Mert a boldogság nem az, ami történik velünk, hanem az, ahogyan értelmezzük a velünk történteket.

Estapé pszichiáter fő szakterületei a szorongás, a depresszió, a személyiségzavarok és a viselkedészavarok; a gyógyítás során családterápiás módszert is alkalmaz. 2007-től kezdve tart előadásokat Spanyolországban és szerte a világon, melyek témája a stressz, a boldogság, az oktatás, a szociális média, valamint a depresszió és a szomatikus betegségek. Saját bevallása szerint is alapvetően változtatta meg az életét, amikor Kambodzsában gyermekprostituáltak terápiás kezelésében vett részt.

Youtube-csatornája, Instagram- és Facebook-profilja igen népszerű, több százezren követik folyamatosan, egy-egy videója akár a milliós nagyságrendet is eléri.
Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, Corvina Kiadó!

Kövess bennünket Facebookon!
A képek a Corvina Kiadó oldalairól származnak.

Termékadatok

Cím: A jó dolgok kezdete - Gondolataink és érzelmeink egyensúlya a teljesebb életért
Eredeti cím: Cómo hacer que te pasen cosas buenas
Szerző: Marian Rojas Estapé
Fordító: NEMES KRISZTINA
Kiadó: Corvina Kiadó
Oldalak száma: 304
Megjelenés: 2022. szeptember 02.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789631368161
Méret: 197 mm x 138 mm














Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes