A Nagy Fotelkvíz

Könyvajánló - Bartha Álmos: A Nagy Fotelkvíz

„A jó kocsmakvíznek úgy kell működnie, mint egy társasjátéknak: nemcsak a már meglévő tudást teszi próbára, hanem azt is, hogy hogyan tud valaki a már meglévő tudásból új ismeretekre rájönni. Mondhatnánk úgy is, hogy a kocsmakvíz elsősorban a gondolkodás sportja.” – Bartha Álmos

fotel_1.jpg

Tökéletes karácsonyi ajándékot keresel valakinek, aki szeret társaságban jól szórakozni és egy jót játszani? Ne keress tovább, ajánlom figyeledbe Bartha Álmos új könyvét, A Nagy Fotelkvízt. Mára olyan elterjedt lett a kocsmakvíz, hogy alig van ismerősöm, aki ne próbálta volna. De sokan vannak, akik szeretnek otthon is játszani családdal vagy barátokkal, ezért ők biztosan plafonon voltak örömükben, amikor megjelent a szerző első könyve, A Nagy Kocsmakvízkönyv. Ha nem ismered a könyvet, a címre kattintva olvashatsz egy kis kedvcsinálót:

A Nagy Kocsmakvízkönyv

És most végre megérkezett a szerző második könyve. Ráadásul a 21. Század Kiadó és a szerző jóvoltából, Bartha Álmos frissen megnyitott termében részt vehettem egy izgalmas könyvbemutatón, ahol Álmos a jelenlévő újságíróknak, bloggereknek tartott is egy kvízjátékot, így kipróbálhattuk, hogy milyen egy szuper kvízteremben a nagy piros gomb mögött izgulni, hogy milyen kérdés érkezik. Nagyon ajánlom a helyet, érdemes kipróbálni. Egy kis bemutató a hely kialakításáról és még az egy kicsit az is átjön, hogy milyen a hangulat egy szuper kvízesten:

A sebtében összerakott kis csapatunk utolsó helyen végzett, mégsem volt okunk panaszra, mert nagyon jól szórakoztunk játék közben. Érdekes, sok trükkös vagy épp becsapós kérdés, Álmos pedig parádés showman. Szimpatikus, van humora, eszméletlen jó beszélőkéje, arról nem is beszélve, hogy mennyi meló lehet ennyi ötletes kérdést kitalálni...nincs mit cifrázni, erre a szakmára termett. Szereti, amit csinál és ez süt is róla, amitől még élvezetesebb egy ilyen program.

A könyvvel a kezünkben pedig mi is könnyedén szervezhetünk házibajnokságot. Eszméletlen jó ez a kérdésgyűjtemény! A kötet elején találjuk a játékszabályokat, majd érkezik 7 hét minden napjára egy-egy kvíz, ráadásul, aki szereti a tematikus kvízeket, azok találnak többek között Karácsony, Zene, Harry Potter, Csillagok háborúja vagy épp Babaváró témájú kvízt is. Pár nap alatt átnyálaztam a könyvet, nem volt könnyű dolgom, ugyanis ez rengeteg kvíz, rengeteg kérdés, ne pár százra gondoljatok, hanem több ezerre! Ezúttal is le a kalappal a szerző előtt!

Pont a legjobbkor érkezett a könyv és nagyon tudom ajánlani karácsonyi vagy szilveszteri szórakozáshoz! Teszteltük és dícsérni tudom. A hétvégén ugyanis egy kis előkarácsonyi bulira voltam hivatalos. A társaságban van néhány ember, aki előszeretettel állít össze kvízkérdéseket, hogy kicsit mókázzunk az ilyen összejöveteleken, így nem is volt kérdés, hogy ezúttal örömmel ajánlkoztam a kvízmesteri szerepre, csak épp nem saját kvízt vittem, hanem felcsaptam Álmos kiváló könyvét és kiváltasztottam a tökéleteset a napra.

Ünnepi buli lévén, összekötöttük egy kis tombolával is a dolgot, így még izgalmasabb volt a móka, ugyanis minden helyes válaszért a csapat kapott egy sorszámot, a játék végén pedig mindenkit elárasztottak a kis csomagok. Édességek, karácsonyi apróságok, tollak, könyvek, minden, amit két szerkesztőtársam, Arthur és Jolcsi szépen becsomagolt. Tökéletes volt a létszám, 16 fő, így pont kijött öt darab három fős csapat, plusz ugye én, aki levezényeltem a murit. Mindenki választott magának csapatnevet és már indulhatott is a csomagokért folytatott küzdelem.

Mivel nem tematikus kvízt válaszottam, így tényleg mindenféle kérdéssel találkoztak a játékosok és kifejezetten büszke voltam a bandára, mert kb 80%-ban érkeztek jó válaszok, pedig voltak azért becsapós kérdések. Nekem is ráment pár órám a felkészülésre, mert alaposan át kellett nyálazni a kérdéseket és volt olyan, ahol megfejtés nélkül én is bajban lettem volna, így írtam magamnak kis megjegyzéseket, hogy apró segítségeket tudjak nyújtani a játékosoknak.

Végig jókat nevettünk, akár a találgatásokon, akár a rossz tippeken vagy éppen a bosszantóan cseles kérdéseken. Meg persze ment az adok-kapok, ha egy másik csapat egy látszólag könnyebb kérdésbe futott, mint mondjuk az előtte levő. Másfél óra alatt értünk az 50 kérdéses kvíz végére és mindenki nagyon jól szórakozott közben. Többen le is csaptak a könyvre és írták fel a címet vagy épp fotózták le, hogy ezt muszáj beszerezniük. Ennél jobb visszaigazolás nem is kell, hogy sikeres volt a móka és ez egy szuper könyv.

Nagyon ajánlom mindenkinek, aki szeret játszani, szeret jól szórakozni, az pedig már csak extra, hogy közben észre sem vesszük és még egy kis tudást is gyűjtünk. Szóval hajrá: tegyetek a karácsonyfa alá egy példányt Bartha Álmos új könyvéből, aztán már indulhat is A Nagy Fotelkvíz!

7365685_5.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel beszerezheted!

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes