„A hokival és az élettel is az a probléma, hogy alig akad bennük egyszerű pillanat. A többi pedig küzdelem.”

Könyvajánló - Fredrik Backman: Győztesek

Nem minden mese érhet boldog véget. Valaki hazatér. Valakit eltemetnek. Valaki szerelmes lesz. Valaki sportkarrierről álmodik, valaki pedig bosszúról. Valaki igyekszik rendbe hozni a házasságát, valaki pedig megpróbálja megmenteni a gyermekeit. Valaki gyűlöl, valaki küzd, valaki fegyvert fog. És nem minden szerettünk éri meg az öregkort...

Idén megérkezett Fredrik Backman Björnstad-trilógiájának (szó szerint Medveváros) befejező része, a Győztesek. Ha olyan könyveket szeretsz olvasni, amelyek beszippantanak, akkor tökéletes helyen jársz. Ezúttal is emberi tragédiák sorát láthatjuk filmszerűen peregni a sorozat zárókötetében. A regény drámai, feszültségekkel teli, elgondolkodtató és hála Backman elszórt humormorzsáinak akadnak vicces jelenetek és igazi nép bölcsességek is ebben a történetben, ahol láthatjuk, hogy a szeretet és a barátság miként képes a legsötétebb órákban is segíteni. Soha nem szabad feladni. Nemcsak a sport elengedhetetlen kelléke a kitartás, az életben is elveszünk nélküle.

Ha eddig lemaradtál a sorozatról, mindenképpen ajánlom beszerzésre, valamint a címre kattintva kaphattok tőlünk egy kis ízelítőt a történetből:

1. rész - Mi vagyunk a medvék

Előző részek már bebizonyították, hogy Björnstad nem éppen az a város, ahol szívesen él az ember. A kötet elején Backman kicsit visszarepíti az olvasót az előző kötetek eseményeihez, miközben már két év eltelt az Egymás ellen történései után. Azokat a tragédiákat mindenki igyekszik elfelejteni, feldolgozni, maga mögött hagyni, de az ilyesmi sosem megy könnyedén.

Ráadásul a már megismert rivalizálás a szomszédos városok között nem enyhül. Sőt! Már-már háborúba futnak az események. A történet egy brutális viharral indul, amely során egy ember meghal, de mi olvasók egészen a kötet végéig csak a sötétben tapogatózunk, hogy ki is az áldozat. A regény során egyetlen narrátor kísér minket és Backman ezúttal is hozza az egyedi stílusát, fordulatai, feszültséget és emberi tragédiákat. Ráadásul ezúttal is megkaptuk, amit én nagyon szeretek, a filmszerűen pergő jeleneteket.

Ebben a könyvben olvashatsz gyászról, veszteségekről és arról, hogy a düh miként képes szabadjára engedni a sötétséget, hogy aztán a jó emberek is képesek legyenek különösen gonosz dolgokra. A szerző rengeteg fontos kérdést vonultat fel a történetben: nemi erőszak, hatalommal és pénzzal való visszaélés, korrupció, képmutatás. De ne csak a rosszakat emeljem ki, mert emellett ott van a szeretet, a barátság, a család, a szülői lét, a csapatszellem, a közösség, a megbocsátás és a második esély.

Minden tragédia akkor indult, amikor Mayát megerőszakolták. Ez olyasmi, amit senki sem képes teljesen feldolgozni vagy elfelejteni. A már megismert szereplők élete megy tovább. Peter a házasságáért küzd, közben viaskodik önmagával, Kira a titkai rabja, Amat harca a karrier útján, Benji a kötődések elől menekül, ... De nem csupán a régi szereplők teszik érdekessé a kötetet, mert ezúttal is kapunk pár izgalmas karaktert. Többek között érzelmes tűzoltót, jégkorongozó kölyköket, szélhámost, vagy épp az álmodozó bántalmazott kislányt, aki világklasszis jégkorong karriert remél a jövőjében.

Vajon van remény ezeknek az embereknek egy szebb életre? Na és a két város, Björnstad és Hed között békére? Néhány bátor vállalkozó mindent elkövet utóbbiért, amitől a feszültség csak még inkább süt a lapokról. Közben pedig mindenki vívja a maga csatáit, a szerző pedig elvisz minket a lelkük mélyére. Hazatérés, szerelem, küzdelem NHL-álmokért, házasságért vagy épp bosszúért. Garantált, hogy senki nem fog unatkozni.

"Az élet vége ugyanannyira feltartóztathatatlan, mint a kezdete, az első és az utolsó lélegzetvételt nem tudjuk megállítani, ahogy a szelet sem."

Az eleje nekem picit lassan indult. Élveztem, de picit nehezen vesztem el benne, aztán nagyjából 150 oldal után annyira belejöttem, hogy hiába a féltégla méret, simán olvastam volna még. Pedig a szerző nem kíméli olvasókat. Igazi feszültségekkel teli, lélekbemászó történet, egy érzelmi hullámvasút, amely teljesen beszippant.

gyoztesek_b1_kis.jpgSzeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál kedvezménnyel megkaphatod!

Köszönjük, Animus Kiadó!

Kövess minket Facebookon!

Főkép: fb.com/animuskiado

Hétköznapi szorongások

Mire lennél képes azért, hogy megments egy életet?

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes