New York Sherlock Holmesa, Perdergast különleges ügynök két újabb érdekes ügyben nyomoz

Douglas Preston és Lincoln Child: Zavaros folyó / Vérszomj

Két izgalmas sztori New York Sherlock Holmesával, a népszerű Pendergast ügynökkel a főszerepben! Az egyikben több tucat cipő bukkan fel benne lefűrészelt lábakkal egy népszerű floridai üdülőszigeten, a másikban pedig egy georgiai kísértetvárosban igyekszik társaival kideríteni, hogy a híres-hírhedt gépeltérítő, DB Coopernek mi köze van a sorban felbukkanó, vérüktől megfosztott holttestekhez.

Douglas Preston és Lincoln Child Aloysius Pendergast ügynök zűrös mindennapjait bemutató sorozata 1995 óta töretlen népszerűségnek örvend. Ezt mi sem mutatja jobban, mint az eddig megjelent 20 kötet, ráadásul jövő év elejére ígérik a következő epizódot.

Pendergast nem csoda, hogy levette a lábáról a krimik rajongóit. Csavaros logika, itt-ott a szabályok figyelmenkívül hagyása, sötét múlt és megnyerő, dögös külső. A történetekben mindig különleges, rejtélyes ügyek kerülnek terítékre, de a borzongást, a nyomzás izgalmait lágyítja egy csipet humor és némi romatika. Most pedig jöjjön egy kis ízelítő a sorozat utolsó két epizódjáról.

2405441.jpgKezdjük a Zavaros folyóval, ami hivatalosan a sorozat 19. kötete. Ha valaki most találkozik először a sorozattal, akkor is érteni fogja, néhány utalás van csak korábbi részekre, illetve a szereplők magánéletével kapcsolatos néhány info fog hiányozni. De, ha véletlenül akadtál rá erre a kötetre, akkor biztosan kedvet fog hozni a korábbi részekhez.

Egy jó FBI ügynöknek ritkán adatik meg az a luxus, hogy pihenjen. Így jár Pendergast ügynök is, amikor egy floridai üdülővárosban több tucat levágott lábszár bukkan fel a parton. Sehol egy holttest, senki nem érti mi történik itt, csak lábak mindenütt. A New York-i nagyágyú nyaralása ezzel véget ér és bele is veti magát a különös eset nyomozásába.

Segítségére lesz az ügy felgöngyölítésében Coldmoon ügynök, de alig találnak nyomokat, ráadásul felmerül a gyanú, hogy a lábak tulajdonosai még élhetnek, ezért eszméletlen gyorsan rá kéne jönniük, hogy mi a fene folyik itt. Először szinte csak vakon tapogatóznak. Talán egy szekta? Köze van a dolognak egy kubai börtönhöz? Vajon a felbukkanó kotnyeles újságíró vezeti őket jó nyomra?

Az egész kicsit zavarok és az olvasó sem tudja, hova fog kifutni a sztori. Aztán apránként az információmorzsák kezdenek egésszé válni és egy nagyon veszélyes összeesküvés sejlik fel a háttérben, ami majdnem a két ügynök életébe kerül.

Ez a rész már kicsit túlmegy a megszokott krimi vonalon és több fontos társadalmi témát is érint, aminek kifejezetten örültem. Ráadásul valahol a könyv harmadánál már thrillerbe hajlik a sztori. Bőven kapunk érdekes kérdéseket, izgalmas karakterek, a háttérsztorik is bővülnek kicsit, és persze látványos akciójelenetekből sincs hiány (sőt, a végén még talán sok is). Az mindenesetre biztos, hogy ezúttal is lesz okunk izgulni a Pendergast ügynökért.

2828088.jpgÉs akkor következzen a legújabb epizód, a Vérszomj. Érdekes felütéssel, egy 1971-es ma napig megoldatlan a valóságban is megtörtént bűncselekménnyel indul a történet. DB Cooper egy repüléget sakkban tartott egy bombával (később kiderült, hogy még csak nem is volt igazi) és kétszázezer dollár váltságdíjjal meglépett ejtőernyőjével a Portlandből Seattle felé tartó járatról.

Savannah a misztériumokról, szellemekről, vámpírokról híres georigiai város, ahol előkerül néhány holttest, melyekből minden vér hiányzik. Valaki valamiért az utolsó csepp vérüktől is megfosztotta az áldozatokat. Pendergast és Coldmoon különleges ügynökök igyekeznek ennek a bizarr esetnek a nyomába.

Egy kísértetjárta, babonákkal teli helyen az ilyesminek gyorsan híre megy és az emberek pánikolni, rettegni kezdenek, hogy a legendák hírhedt helyi vármpírja a felelős a misztikusnak tűnő gyilkosságokért.

A városban nem ritkák a filmesek, akik paranormális tevékenységeket igyekeznek megörökíteni. Még szép, hogy megjelennek a vértelen holttestek hírére. De, hogy ez segíti vagy hátráltatja inkább az ügynökök munkáját... És, hogy a vértelen hulláknak mi köze a legendává vált repülég-eltérítéshez? Azt derítsétek ki ti.

Ez a rész nekem kicsit furcsára sikerült és küzdöttem is vele, de a rész végén azért kapunk egy érdekes fordulatot, ami javít bőven az összképen. Persze nem várhatjuk egy több évtizedeken keresztül futó regényfolyamtól, hogy minden kötet maradéktalanul elnyerje a tetszésünket. A szokásos szereplők felbukkanása mindig képes dobni a sztorin és egy kicsit gyengébb (na, nem mondom, hogy rossz, egy négyes alá simán befigyel azért rá) epizód sem veszi el a kedvem a folytatástól. Reméljük a kiadó hozza majd jövőre a következő részt is.

A köteteket a General Press Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

A kiadó honlapján kedvezményes áron megrendelhetőek a borítóképekre kattintva!

Érdekelnek a könyvújdonságok?

Kövess bennünket Facebookon!

Egy vérszomjas gyilkos, aki áldozatai testrészein éli ki művész hajlamait

Mit tehetsz, amikor a lányodat elrabolják? - Sophie megmentése

Elestek márciusban

Share:

Megjegyzés küldése

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes